Ostara / Pasen / Lente (19-22 maart)

OSTARA 
Ostara (3)

Ostara (19-22 maart) :
( Te vinden op www.heksenshop.nl)

De lente equinox, dag en nacht zijn op deze dag even lang. Balans is op dit punt bereikt. Ostara duidt het begin van de lente aan. De naam Ostara komt van de Angelsaksische Godin Eostra. Ostara is een tijd van vernieuwing. Na Ostara zijn de dagen langer dan de nachten, de zon begint weer te overheersen.

Kruiden: Aardbei, eikels, iris, jasmijn, kamperfoelie, krokus, roos, vijfvingerkruid, viooltjes.

Altaarversieringen: Gekleurde eieren, bloemen, planten,de haas.

Wierook: Jasmijn, roos, salie, viooltjes.

Edelstenen: Amethist, maansteen, rode jaspis, rozenkwarts.

Godinnen & Goden: Eostre/Ostara, the green man, de haas.De haas is hét symbool van Ostara, maar ook van de lente en Godin.

Kaarsen: Geel, groen, rood, blauw en goud.

Voedsel & drank: Hard gekookte eieren, honingcake, vruchten, zonnebloempitten, pompoenpitten, bladgroenten, wafels met melk, punch, paardenbloem thee.

Activiteiten: Eieren beschilderen, een tuin aanleggen, wandelen.

– Maak tijdens je ritueel briefjes met wensen voor je Ostara takken. Of beschilder en versier wenseieren.

– Versier een mooie pot en zaai hierin zaadjes om de terugkeer van de vruchtbare aarde te vieren.

– Maak en lekkere eiersalade en bak vlechtbroodjes. Het is leuk om deze broodjes te eten met dierbaren of uit te delen aan dierbaren.

– Verf eieren in/met natuurlijke verfstoffen (zo kun je ze later ook veilig opeten!). Voor een groen ei kook je de eieren in kookwater van spinazie, voor rode eieren in kookwater van bietjes (het beste werken bietjes uit glas), gele eieren krijg je als je bruine eieren kookt in water met uienschillen en blauwe eieren in water van rode kool.

– Maak van brooddeeg een haas en beschilder en versier deze haas met magische tekens. Leg deze op het pentakel op je altaar. (Zo heb je een prachtig magisch atribuut dat je ieder jaar weer kunt gebruiken).

– Vul een (koperen)ketel met prachtige voorjaarsbloemen van bijvoorbeeld de markt en zet deze op je tafel of altaar. Denk aan tulpen, narcissen, hyacinten, annemonen, blauw druifjes…

thCAYAXH9A

De Mythe Van Persephone

Demeter heeft een vriendelijke ziel maar ze verloor haar vrolijkheid voorgoed toen haar dochter, de jonge Kore die later Persephone heette, haar werd afgenomen. Op een zomerdag was Kore, Godin van de Lente,  op een bloemenweide met andere maagden bloemen aan het plukken. Hades werd verliefd op haar en ging Zeus om toestemming vragen haar te huwen. Zeus vreesde zijn jongere broer te kwetsen door dit zonder meer te weigeren, maar wist ook dat Demeter het hem niet zou vergeven als Kore naar de onderwereld zou worden gezonden. Hij antwoordde daarom diplomatiek dat hij zijn toestemming noch kon geven noch kon weigeren. Dit stemde Hades driest genoeg om de bloemen plukkende jonge vrouw te schaken en naar zijn onderwereld te ontvoeren.Tussen de vele bloemen stond één bloem die anders was dan de rest, en al gauw was Persephone’s aandacht getrokken. Wat ze echter niet wist was dat Hades, de god van de Onderwereld, deze bloem had gecreëerd om Persephone naar de onderwereld te halen. Hij was namelijk radeloos verliefd op Persephone, maar wist dat zo’n lief en onschuldig meisje nooit vrijwillig mee zou afrijzen naar de duistere onderwereld. De bloem was zó onweerstaanbaar mooi, dat Persephone zich niet in kon houden en zich uitstrekte om de bloem te plukken voor haar moeder Demeter. Op dat moment spleet de aarde onder haar voeten open. In een fractie van een seconde kwam Hades te voren, en met een ruk trok hij Persephone op zijn span met zwarte paarden. De spleet in de aarde sloot weer, en niets wees erop dat Persephone daar ontvoerd was.

Toen Demeter de vermissing van haar dochter ontdekte werd ze razend. Demeter begon verwoed naar haar dochter te zoeken. Ze was intens verdrietig en weigerde haar taken als godin van de Vruchtbaarheid, en daarmee van de Groei en Vruchtbaarheid, uit te voeren. Zonder zich rust te gunnen zocht ze haar dochter negen dagen en nachten lang terwijl ze at noch dronk. Demeter was zo boos dat ze op aarde bleef rondzwerven en de bomen verbood vruchten te dragen en de gewassen verbood te groeien tot het mensenras dreigde te worden uitgeroeid. De aarde verdorde, en voor het eerst werd het winter. De mensen konden hun graan niet meer oogsten, hun voorraadschuren raakten leeg en al snel brak er paniek uit. Zeus, de oppergod en vader van Persephone, kon het leed op aarde niet langer aanzien en spoedde zich naar Demeter om te proberen haar verantwoordelijkheden als godin duidelijk te maken.

Demeter wendt zich tot Zeus en dringt er bij hem op aan Persephone uit de onderwereld te laten terugkeren. Zeus zegt dan: “Mijn dochter is mij even lief als jou, maar sta mij toe de dingen aan te duiden bij hun ware aard: wat hier gebeurd is, is bepaald geen onrecht maar louter liefde! ….. Maar goed, als jij zo graag een scheiding wenst tussen Hades en Persephone mag ze weer naar de hemel gaan, op voorwaarde dat ze daar beneden niks heeft gegeten”.

Helaas voor Demeter blijkt dat Persephone, inmiddels koningin van de onderwereld is, doordat Hades haar 7 pitten van een granaatappel had laten eten. De pitten van deze granaatappel bevatten de kracht om de geheimen van de onderwereld kenbaar te maken aan Persephone, en dienden tegelijkertijd tot bevestiging van het huwelijk tussen Hades en Persephone. Hierdoor is een volledige terugkomst naar de bovenwereld niet meer mogelijk.

Onderhandelingen volgen tussen Demeter, Hades en Zeus, met als resultaat dat Zeus’ compromis voorstel wordt aanvaard dat Persephone ieder jaar voortaan in de Lente en Zomerperiode mocht terugkeren naar het rijk van haar moeder, zodat ze er zorg voor kon dragen dat het koren weer kon groeien en de oogst werd binnengehaald. Maar als de schuren waren gevuld, keerde ze terug naar de onderwereld waar ze zich verenigde met haar man. Zo groeide ze zowel in har rol van Godin van de Lente én Godin van de Onderwereld en begon ze steeds meer te middelen in zaken van leven en dood.

Gedurende de tijd dat Persephone bij haar moeder is, bloeit de aarde als nooit tevoren. Maar zodra Persephone afzakt naar de onderwereld, is haar moeder vol van verdriet en verdort de aarde weer.

Dit fenomeen kennen wij in onze tijd nog als onze seizoenen en Demeter bekommert zich weer over de landbouw.

Circle Round

Activiteiten tips in het boek “Circle Round” zijn:

– Eieren zoeken

– eieren kleuren

– eieren uithollen

– een ei-mobiel maken

– Ei-dopjes maken van zout brooddeeg en later deze ei-dopjes verven.

– lege en schone ei-schalen gebruiken als kleine bloem vaasjes.

– halve ei-schalen bewaren en later er zelf kaarsen van maken door er kaarsvet en een lontje in te verwerken.

-kaarsen maken in ei-vorm.

– ei rammelaars maken door de ei schalen te vullen met droge erwten / droge rijst of vogelvoer.

– een eigen Calimero hoed maken van een bewerkte papieren cirkel.

– ei schalen gebruiken als mini bloem potje om zo de beginnende Lente nog meer te verwelkomen.

– chocolade wormen maken.

– soort Persephone eierkoeken bloemen maken

lentefeest

In het boek Lentefeest (van Diana Monson) staan de volgende activiteiten: 

–          Kinderen kunnen , om het groei- en ontwikkelingsproces te ervaren, bloemenzaadjes in potten zaaien en bloembollen planten.

– Zelf gesneden twijgen, waarvan de knoppen in de vaas bewonderd kunnen worden, vormen een mooie versiering voor de seizoenentafel. (takken van de forsythia, appel- en kersenboom , waarvan de bloesems snel opengaan, zijn hiervoor heel geschikt)

– Met Ostara kunnen in deze takken uitgeblazen en beschilderde eieren gehangen worden.

– eieren schilderen met natuurlijke verven.

– Tuintje maken met bijvoorbeeld tuinkers (zaaien in een potje aarde)

-spel: eierlopen

– spel: eitje tikken (iedere 2 spelers tikken hun ei tegen elkaar, het ei wat niet breekt mag tegen een andere speler die een ongebroken ei heeft en herhaald het ei-tikken. Doorgaan totdat er 1 winnaar is)

– broodjes bakken in de vorm van haasjes, eieren, lammetjes, kippen, zonnewielen en regenbogen

– paasnesjes bakken

DSC08010

In het boek De acht jaarfeesten (van Joke & Ko Lankester) staan de volgende activiteiten:

Het Lentefeest ( Ostara):

– bakken van zonnerad, haantje en krakelingen

– maken van een palmtak

– eieren versieren

– eierkoeken maken

– dubbele vlechten bakken

– van papier, wol of stof lente kuikens maken voor in huis te zetten

-brandnetelwijn maken

– brandnetelbier maken

– eierdrank maken

– lentewierook maken

DSC08008

In het boekje: The Simple Sabbat (van M.Flora Peterson) staan de volgende activiteiten:
– Kijk naar de zonsopgang en zonsondergang

– maak een krans

– kleur eieren

– versier bomen in je tuin met plastic eieren

– vertel het Demeter en Persephone verhaal

– vertel het verhaal van het konijn dat eieren aan de Godin offerde

– zegen zaadjes in je tuin

– Laat zaadjes in potten ontkiemen

– bekijk de balance in je leven

– smeed een band met de elven en diva’s in je tuin/dorp / stad

– maak ei schudders (zoals sambaballen)

– houd een lente schatten jacht

– dans in je tuin om de energieën wakker te maken.

DSC08009

Activiteiten tips uit het boek “leven met het jaar” zijn:

– Maak van een omgekeerde bloempot (hangend aan ene draad) een zelf versierde voorjaarsklok en hier kun je later ook een mezenbol aan hanegn voor de vogels.

– graan zaaien in een pot

– vogeltjes maken van bijenwas en er 2 veertjes als vleugeltjes in steken

– Palmpasen stok maken

– haantjes bakken van brooddeeg

– paaseieren zoeken

– paasboom versieren

-eieren versieren

– paasnestje maken van mos

– papieren haasjes vouwen van vouwblaadjes

– eierwarmers breien in de vorm van haasjes

– pompon haasjes maken

– haasjes van brooddeeg maken

– paaskrans bakken

– paasnestjes maken van brooddeeg

IMG_5006

Tips uit het boek: wicca handboek (van Scott Cunningham)

– leg bloemen op het altaar , op de cirkel en op de grond

– je kunt de ketel vullen met bronwater en bloemen

– je kunt zelf ook bloemen en bloemknoppen dragen

– op je altaar staat een kleine plant in een bloempot

-maak een steencirkel

– ga naar een open veld en pluk wilde bloemen of je kunt ook naar de bloemist gaan en er snijbloemen uitzoeken

– planten van zaden

– werken aan magische tuinen

– werken met kruiden – magisch, medicinaal, cosmetisch, culinair en artistiek.

– gepast voedsel: alles bereid met zaden zoals bijv.: zonnebloem- of pompoenpitten

DSC07963

Het volgende staat in het boekje: Step into the circle : A first book of Paganism: 

Met Ostara zijn de dag en de nacht precies even lang. Dit is de tijd dat we de zaden in onze tuin zegenen. Sommige Paganisten zien dit tijdstip, door de wedergeboorte van de Lente als het Nieuwjaar. Net als de oude Egyptenaren en Perzen, kleuren we eieren als gift voor anderen of voor onszelf en de Goden. Vroeger deden kippen in de Winter gene eieren leggen. Alleen na Ostara kregen ze weer genoeg licht om weer eieren te gaan leggen.

heksenfeesten en rituelen

Uit het boek: Heksenfeesten en -rituelen (thea):

– De naam Ostara, die door de Angelsaksen en de oude Germanen werd vereerd, hangt nauw met het paasfeest samen. Deze dag is ene klein heksensabbat. Tegenwoordig worden –  met de voorjaarsdag-en-nachtevening – vooral rituelen voor vruchtbaarheid en levenskracht in het algemeen uitgevoerd. Het feest van Ostara dient in ieder geval in de vrije natuur gevierd te worden – laat u niet weerhouden door slecht weer. Reinig met een bezem zorgvuldig de rituele cirkel en vergeet niet uw bezem een leuke naam te geven die alleen u kent: de magische bezem heeft namelijk een sterke beschermende functie wanneer u hem voor uw huisdeur zet. op deze dag worden lekkere taarten en hoorntjes gebakken, die tijdens het ritueel feest opgegeten worden.

IMG_7479

Tips uit het boek: Ostara (Edain McCoy):

– versier eieren

– dans

– zaai zaadjes

– maak een -green man- cake

– bedrijf de liefde

18456091v1_225x225_Front_padToSquare-true[1]

Gevonden op: http://www.thespiritofthegoddessis.nl/Jaarfeesten/Jaarfeest_Ostara.htm

OSTARA

In sommige landen noemt men het paasfeest Ostern of Easter. Geestelijke Beda Venerabilis (673-735) vermeldde in de temporum ratione dat de Saksen een Godin aanbeden genaamd Eástra. De maand Maart werd Ésturmonath’ genoemd.

In het Oud Hoog-Duits heet Godin Eástr Ostara. Ter ere van Godin Ostara vond ieder jaar een feest plaats, dat ze ôstartage noemden. Ôstartage is het meervoud van ôstarâ. Het feest duurde twee dagen. Het Engelse Easter ontleent zijn naam aan Godin Eástra, en in het Duitse Ostern aan Godin Ostara.

Godin Ostara was enkel bekend bij de Saksen. Vroeger vierden wij hier in Nederland ook Ooster, maar de verhalen omtrent Godin Ostara werden door de kerk gelijkgesteld aan het Joodse Pesach.

Vandaar dat het hier in Nederland nu Pasen word genoemd, afgeleid van het Pesach feest.

Ostara is een Godin van het Lente seizoen.

Zij symboliseert de overwinning van het licht en het aanbreken van de vruchtbare periode: Lente.

Haar naam slaat dan ook op het Oosten, de richting waar het licht, de zon vandaan komt.

Ostara is de Godin van de stralende morgen, het stijgende licht, en ze is een blijmoedige en heilzame verschijning.

Op deze datum passeert de zon de evenaar van zuid naar noord en zijn dag en nacht overal op aarde even lang. Deze datum valt precies tussen winterzonnewende en zomerzonnewende, en vanaf dat moment worden de dagen langer dan de nachten. Het Lentefeest werd gevierd tijdens een twaalfdaags feest dat begon op de nieuwe maan na de equinox.

De viering van de daaropvolgende volle maan was het hoogtepunt van dit feest.

PAASVUREN

Nog steeds worden door bepaalde volken/groeperingen met name in het Oosten van het land elk jaar op de eerste Paasdag de zogenaamde Paasvuren ontstoken, om de terugkeer van het licht en de lente te vieren. Traditioneel ontsteekt men in de Saksische regio Paasvuren. Paasvuren werden meestal ontstoken op heuvels en bergen, en nu nog dragen sommigen de naam ‘Paasberg’. Het was traditie om voor geluk over het vuur te springen. Eeuwenlang heeft de kerk geprobeerd de paasvuren en andere heidense tradities er omheen uit te bannen.

DE PAASHAAS EN PAASEIEREN

Ostara is het vruchtbaarheidsfeest en een zekere eigenschap van de haas heeft hem de status van vruchtbaarheidssymbool verworven bij veel volkeren en culturen.

De haas is eigenlijk een kip van Ostara die haar eieren constant verborg. Uit onvrede hierover veranderde Ostara haar in een haas om ze weer te zoeken.

Deze speurtocht komt niet alleen overeen met die van kinderen tijdens Pasen, maar bijvoorbeeld ook met het zoeken naar het eerste kievitsei.

Het verband tussen de vogel en de haas wordt mogelijk verklaard door het feit dat sommige vogels hun eieren op de grond en in verlaten holen van hazen leggen.

Vroeger stopten boeren een ei in hun akker om de oogst te zegenen. De eieren zijn, net als de haas, in veel culturen het symbool van nieuw leven. Het beschilderen van de eieren is een gebruik dat zelfs bij volkeren in China bekend was

De felle kleuren symboliseren de herlevende kleuren van de natuur.

Met name rood was populair.

Het ei is dus een krachtig symbool

Het word gezien als een symbool voor vruchtbaarheid en wedergeboorte.

De wereld is herboren en komt tot leven.

De balans keert.

Licht overwint duisternis.

De winter is eindelijk voorbij.

Reden genoeg om te feesten!

PALMPASEN EN BROODVERSIERINGEN

Het gebruik om een versierde stok, een Palmpaas, met lekkers eraan rond te dragen is van oorsprong heidens. Het komt van de Meiboomviering van de Germanen, waarbij men ten teken van de terugkerende zomer een versierde den ronddroeg. In de top van de den zat een broodhaantje. De den en de haan slaan op de wereldboom Yggdrasil en de haan Gullinkambi ( Goudenkam) die in de top zat.

De haan is synoniem met de komst van het licht die hij elke ochtend aankondigt. Broodhaantjes versieren nu nog de top van de versierde stokken en goudkleurige hanen de toppen van kerken. De gewoonte om dieren van brood te gebruiken stamt uit de periode waarin men niet langer echte dieren wilde offeren. Om de surrogaten toch een beetje echt te laten lijken zijn ze niet plat maar rond van vorm.

LENTE

Lente is een van oorsprong Germaans woord dat ‘lengen ’betekent. Tijdens Ostara, ook wel lente-equinox genoemd, zijn dag en nacht even lang. Na Ostara worden de dagen weer langer en de nachten weer korter. Het Germaanse lentefeest stond in verband met het lengen van de dagen, de zon en de herleving van de natuur. De nieuwe periode van vruchtbaarheid en overvloed brak aan.

Mensen die afhankelijk waren van jacht en landbouw hoefden niet meer zo spaarzaam met hun voorraden om te gaan en dat mocht gevierd worden.

De overgang van donker naar licht werd volgens bewaard gebleven overleveringen vaak uitgebeeld als een strijd. Hierbij werd de winter gespeeld door een in dierenhuiden of stro gehulde man , die zich gewonnen moest geven aan een in het groen geklede en met bloemen getooide jonge vrouw. Naast dit ritueel werden optochten langs de akkers georganiseerd, waarbij met stokken op de grond werd geklopt om de aarde te wekken. Ook deed men spelletjes en werden wedstrijden gehouden.

Volgens het volksgeloof maakte de zon drie vreugdesprongen om de terugkeer van licht en lente te vieren.

ETEN EN DRINKEN

Zoals bij veel andere feesten kent ook Ostara traditionele gerechten. Ham is het traditionele hoofdgerecht dat bij veel gezinnen op Paaszondag gegeten wordt. De reden hiervan ligt waarschijnlijk in de manier van leven in het oude Europa. Tegen het einde van de herfst, meestal in oktober, dat ook bekend is onder de naam Bloedmaan, omdat het verwijst naar de laatste keer dat dieren geslacht werden voor de winter begon, werd het vlees gezouten en gedroogd zodat het goed zou blijven tot het einde van de winter. Arme mensen die afhankelijk waren van landbouw en jagen, aten tijdens de winter spaarzaam om te voorkomen dat hun voorraad op zou zijn voor de winter was afgelopen. Zodra het lente werd hoefden zij zich hier minder zorgen om te maken.

Om dit en de komst van de lente, die vernieuwing en overvloed betekende te vieren, aten zij het lekkerste overgebleven gedroogde vlees, inclusief de hammen.

Dit was ook het einde van het eten van gedroogd vlees en opgeslagen houdbare groenten, zoals knollen en wortels. De dieren kwamen af op de jonge groene plantjes, die vol vitaminen en mineralen zaten, die elk levend wezen nodig had om hun lichaam tijdens de lente weer vol met nieuwe energie op te laden.

Hierdoor konden ze weer verse groenten en vlees eten.

Het maken van brood van zoet deeg in verschillende vormen, is ook een gewoonte tijdens Ostara. Broodjes met een insnijding in het midden, symboliseren de vulva als symbool voor vruchtbaarheid en wedergeboorte. Gevlochten deeg is een symbool voor de drie kanten van de Godin.

VASTEN

Sommige mensen denken dat vasten rond deze tijd van Ostara  erg gezond en magisch is. Het ruimt alle tijdens de winter opgeslagen gifstoffen op en ze kunnen een ander bewustzijn creëren om magie te beoefenen tijdens het Ostara feest.

FARY FOOD

Het mandje vol chocolade eieren en holle chocolade paashazen zijn niet alleen geliefd bij kinderen en volwassen het heeft ook nog een diepere betekenis.

Sommige mensen die de maanvieringen en de jaarfeesten doen houden de oude tradities van het Elfenvolk  van de Keltische landen in ere. Het is een gebruik om eten en drinken tijdens de nachten van de jaarfeesten buiten te leggen voor het Elfenvolk.

Zij geloven dat wanneer de elfen niet op deze wijze geëerd worden tijdens de feesten, zij ongeluk in hun leven brengen. Verschillende feesten vragen om verschillende traktaties voor de elfen. Met Imbolc, worden er bijvoorbeeld melkproducten als kaas, boter of slagroom voor de Elfen achtergelaten. Met Lammas laten ze vers graan of vers gebakken brood achter.

En met Ostara is het gebruikelijk om iets zoets neer te leggen, zoals honing of snoep. Misschien is dit het verband met het paasmandje met de chocolade eieren.

Of misschien corresponderen de zoetigheden wel met de zoete nectar die weer verzameld gaat worden uit de lentebloemen. Het vormen van snoepgoed in de vorm van hazen of kuikens is een manier om deze dieren als een symbool te kunnen toepassen. Door ze op te eten, nemen we hun eigenschappen over en verhogen we onze vruchtbaarheid, groei en vitaliteit.

Het is duidelijk dat de associatie van hazen tijdens Pasen te maken heeft met vruchtbaarheidsenergie

Iedereen die ooit konijnen of hazen als huisdieren gehouden heeft, weet dat zij zich erg veel en snel voortplanten. De oorsprong van de Paashaas ligt ook in het vereren van deze dieren tijdens de lente, omdat ze heilig waren voor de Godin Eastre, net als paarden heilig is voor de Keltische godin Epona en de kraai heilig is voor de godin Morrigan.

Doordat Eastra de godin van de lente is, heerst zij over het rijk van conceptie en de geboorte van  baby’s, zowel dierlijk als menselijk, van de bevruchting van planten, bloemen en het rijp worden van vruchten. Seksuele activiteit  is de wortel van al het leven: door deze activiteit te vereren, vereren we onze meest directe connectie met de natuur. Tijdens Beltane, vereren we de seksuele eenwording van de God en de Godin; maar daarvoor tijdens Ostara, verwelkomen we de terugkeer van de lente godin van haar lange seizoenslaap. De sappen beginnen weer te stromen, de bomen komen weer in de knop, de grond wordt weer losser, het ijs smelt en overal ontwaakt de natuur vol geuren en kleuren en langzaam wordt alles vervuld met levenskracht.

Dit is de tijd voor het maken van een nieuwe start; nieuwe kleding dragen, een nieuw kapsel, een nieuwe baan, nieuwe relaties, grote voorjaarsschoonmaak, nieuwe leefsituaties of een nieuwe woonplaats. Het tijdstip rond Ostara is een krachtig tijdstip om magie te bedrijven, niet alleen vanwege het balanceren van de energie van de aarde, maar vanwege de wijze waarop onze eigen energie de verandering van de aarde weerspiegelt. Ook wij zijn letterlijk herboren, alsof we wakker zijn uit een diepe winterslaap, klaar om mee te delen in al de krachtige energie van de aarde en de uitdaging om alle dagelijkse veranderingen van de aarde te trotseren.

Ostara B

OSTARA CORRESPONDENTIES

 Andere benamingen voor Ostara zijn: Festival van de bomen, Lente equinox, Alban Eilir, Bacchanalia, Vrouwendag, Vernal equinox

(equinoxen zijn tijden van balans tussen licht en duisternis, als de dag en de nacht even lang zijn)

 KRUIDEN: eikels, vijfvingerkruid, krokus, kamperfoelie, Iris, jasmijn, roos, aardbei, viooltjes

 ALTAARVERSIERINGEN: hard gekookte eieren met magische symbolen, een kom met groene en gele jellybeans, mooi gekleurde bloemen, een plant voor de groeiende en bloeiende natuur, decoraties met konijnen en hazen.

 WIEROOK :  afrikaantjes, viooltjes, jasmijn, roos, salie, aardbei

EDELSTENEN: amethist, aquamarijn, rozenkwarts, maansteen, heliotroop, rode jaspis,

GODINNEN EN GODEN: Eastre (Saksische Godin van vruchtbaarheid) Ostara (Germaanse Godin van  vruchtbaarheid) Groene Godin en heer van het Groene woud.

KAARSEN: alle pastelkleuren, groen, goud, geel, rood, blauw

ETEN EN DRINKEN: hard gekookte eieren, honingcake, verse vruchten, zonnebloem/pompoenpitten, bladgroenten, wafels met melk, punch, hysop, lindebloesem of paardebloemthee.

ACTIVITEITEN:  tijd voor een nieuw begin, goede start voor het verzorgen van je tuin, een lekkere wandeling in het bos en genieten van de opkomend bloemen, het beschilderen van eieren, verwerken van kruiden in verschillende recepten

WAT KUN JE ZOAL DOEN MET  OSTARA

–               eieren verven

–               bloemenkrans voor in je haar maken

–               vuur maken

–               eieren rood verven en daarop een wens voor iemand anders zetten

–               gevlochten zoetdeeg brood bakken

–               nieuwe ideeën bedenken voor het komende jaar

–               lente bloemen in een kom water doen en daar je gezicht mee wassen

–               visualisatie doen  over het groeien van een zaadje

–               dansen op ritmische muziek

–               tekst maken en die opzeggen

–               je cirkel versieren met lentebloemen

Hieronder zal ik een aantal methoden geven hoe je met natuurlijke kleurstoffen witte eieren kunt beschilderen. 

Kleur: geel tot groen

Kleurstof: mate-thee

Meng 5 eetlepels thee met een liter water.

Kook ongeveer 10 minuten.

Kleur: roodbruin

Kleurstof : uienschillen

Meng een handvol schillen met een liter water.

Kook ongeveer een kwartier.

Kleur: rood

Kleurstof: Meekrapwortel of rode bietensap

Meng de inhoud van een pakje volgens de bijgeleverde beschrijving.

Tip: bij toevoeging van wat aluin ontstaat een gemarmerde rode tint.

Kleur: grijs/beige

Kleurstof: Sint Janskruid
Meng een halve handvol Sint Janskruid met wat aluin en ene liter water.

Kook ongeveer een half uur

Tip: door toevoeging van schroeven of spijkers wordt de kleur intenser.

Kleur: geel

Kleurstof: kamillebloesems (geen theezakjes)

Meng 5 eetlepels bloesem met een liter water.

Kook ongeveer een kwartier.

Kleur: groen

Kleurstof : Klimop- en brandnetelbladeren

Meng een handvol bladeren met een liter water.

Kook ongeveer 20 minuten.

Kleur: blauw

Kleurstof: Vlierbessensap

Kook ongeveer een kwartiertje.

Tip: door toevoeging van schroeven of spijkers wordt de kleur intenser.

RECEPTEN

NEGEN KRUIDENSOEP:

Ingrediënten:

30 gram boter

2 eetlepels bloem

een liter bouillon

zout

paardebloemblad

brandnetel

bieslook

zevenblad

peterselie

tuinkers

salie

weegbree

zuring

Hoe maak je het klaar:

–   Smelt de boter en roer de bloem erdoorheen.

–   Voeg vervolgens de bouillon in kleine hoeveelheden toe en roer het geheel goed. Voeg zout naar smaak toe en breng het geheel aan de kook.

–   Snijd de kruiden fijn en voeg te ze toe.

–   De soep mag nu (met de kruiden) niet meer koken.

EIERSALADE:

Ingrediënten:

6 eieren

zout

mayonaise

mosterd

bieslook

kerriepoeder

Hoe maak je het:

–   Kook de eieren hard ongeveer 5 minuten n pel ze.

–   Snijd de eieren vervolgens in kleine stukjes en doe ze in een schaal.

–   Voeg mayonaise en eventueel kerriepoeder bij de eieren tot er een smeuïge massa ontstaat.

–   Maak de salade verder op smaak met zout, kerriepoeder en mosterd.

–   Snijd de bieslook in kleine stukjes en meng deze door de salade.

–   Serveer de salade met broodjes of geroosterd brood.

RECEPT PUNCH

Ingrediënten

6 kruidnagels

1 kaneelstokje

4 volle eetlepels vruchtenthee

10 onbespoten sinaasappels

3 eetlepels honing

4 eetlepels sinaasappellikeur

4 eetlepels bruine rum.

Hoe maak je het klaar:

–   Kruidnagels, kaneel en vruchtenthee in een theepot doen.

–   Twee sinaasappels met warm water afwassen en afdrogen.

–   De vrucht in schijfjes snijden en terzijde leggen.

–   Een ander dun schillen en de schillen in zeer fijne reepjes snijden.

–   Deze reepjes ook in de theepot doen.

–   1/2  liter kokend water opgieten.

–   Afgedekt 10 minuten laten trekken.

–   Ondertussen de overige sinaasappels uitpersen.

–   De thee door een fijne zeef in een pan gieten.

–   Het sinaasappelsap en de honing erdoor roeren.

–   Het mengsel verhitten , maar in geen geval laten koken.

–   In een hittebestendig glas 1 eetlepel sinaasappellikeur en 1 eetlepel rum doen,de hete punch toevoegen en garneren met een sinaasappelschijfje.

En zo makkelijk maak je dit dus.

En lekker!!!!!!!!!!!!!

Ik wens je een heel mooi, vruchtbaar en blakend nieuw begin.

Veel plezier met de Ostara viering.

Ik stuur je veel liefde, licht en kracht.

Liefs Tara.

B Ostara ei

Ostara ofwel Lente-Equinox : ( http://www.heksenkring.be/Ostara.htm )

Ook gekend als de voorjaarsevening .
Hier vieren we de lente, het leven dat zich om ons heen onnoemelijk snel vermenigvuldigt . De God en de Godin zijn herenigd en dat manifesteerd zich duidelijk in de natuur om ons heen .
Het is een vrij kleine sabbat, tussen Imbolc en Belane .
We vieren ook het perfecte evenwicht dat nu onstaan is tussen dag en nacht . Nà Ostara zullen de dagen langer worden dan de nachten en heeft het licht overgand op de duisternis .

Ostara Vieren :

Versier hardgekookte eieren en ga Paaseieren zoeken .
Leg Narcissen en andere lentebloemen rondom het altaar heen .
Geschikte kleuren voor dit feest zijn: Rood, geel en goud .
Zegen de eieren en eet ze tijdens de feestelijkheden .
Geef elkaar rood geverfde paaseieren cadeau .

Rite voor Ostara :

Ga voor het altaar staan, pak de staf in je rechterhand en houd je arm omhoog . Zeg dan de volgende woorden :

“Met de ontluikende knoppen van de Lente, kom ongebonden, ongehinderd, met de heldere narcis, en het afhangende sneeuwklokje . Ren naar ons toe door het groen . Met het levenssap dat opstijgt uit de boom, met de lust die opstijgt in de lendenen . Wij vragen om uw aanwezigheid, O heer van de bossen . Wij verzoeken u neder te dalen, en tot ons te komen .”

Ostara: het eierfeest:

In de natuur
Het is lente! Overal om ons heen schieten planten uit de grond. Krokussen, narcissen en hyacinten waar je maar kijkt, de eerste blaadjes komen aan de bomen en alles lijkt te trillen van opwinding. Kun je bij Imbolc de energie vooral voelen, bij Ostara kun je het eerste nieuwe leven eindelijk zien. Het is de hoogste tijd voor een fris groen feest, want de donkere dagen zijn voorbij en de Grote Moeder bevolkt de aarde weer met nieuw leven!

Mijn beleving
Roerei. Gebakken ei. Gekookt ei. Gepocheerd ei. Gevuld ei. -Omelette du fromage-. Tot de eieren je neusgaten uitkomen! Maar het kan eindelijk weer. Of kon, want tegenwoordig (hoe onnatuurlijk leven we eigenlijk) hebben we het hele jaar door eieren. Toch kan ik me nog het beeld van mijn grootvader herinneren, die -zoals het een goed boer betaamd- rauwe eieren achter elkaar naar binnen werkte, want de kippen hadden eindelijk weer gelegd. Te smerig voor woorden, die rauwe eieren, maar hij deed het vol overgave.

Ostara is voor mij ook weer een feest met meerdere gezichten. Dit is een periode vol vruchtbaarheid en hernieuwd leven, evenals balans. Aan de ene kant heb je die frisse energie die vooruit wil (meer-meer-nog-nog!) en aan de andere kant heb je die weegschaal die in evenwicht is. M’n plannen die om energie roepen en waarvoor ik hard aan het werk ben, maar tegelijk steeds de vraag: klopt dit nog, ben ik nog steeds op de goede weg, ben ik nog in balans?

Ostara is daarbij zo heerlijk visueel. Planten schieten uit de grond, vogels zijn al bezig nestmateriaal te verzamelen, de eerste blaadjes zitten aan de bomen. Ik haal graag zoveel mogelijk nieuw leven in (en om) huis: bloeiende bolletjes in de tuin of in bakken in de vensterbank, vazen met bloemen en elke dag even kijken of het vroege zaaigoed al is opgekomen. En alles moet ook weer fris zijn, de ramen open zodat ik de lente kan ruiken. En hyacinten: ik herinner me van vroeger nog de bedwelmende geur op de verjaardagen van mijn moeder (rond deze tijd).

De symboliek
Iedereen kent de symbolen van Ostara: de haas, het lam, het ei. En wat een symbool voor vruchtbaarheid, dat ei. Geen wonder dat de gebroeders Kerkvader de Ostara-gebruiken niet konden uitwissen. Misschien is Ostara (Easter, Ostern) daarom wel het breedst geaccepteerde paganistische jaarfeest is dat we kennen? Want van paashaas tot paasei, van de bloemetjes tot de advocaat, van broodkip tot boterlam, bijna alles lijkt één op één overgenomen.

Wist je bijvoorbeeld dat het een oud gebruik is om elkaar met Ostara een rood geschilderd ei te geven waarop je een spreuk of goede wens hebt geschreven? Tegenwoordig heel makkelijk te maken met een tabletje rode verf (Blokker/Hema), een beetje azijn en een ei. Of kleur de eieren met natuurlijk verfstoffen. Een ander gebruik dat we nog terugzien, is het doorgeven van haasjes. Alleen zijn ze nu niet meer van stro, maar van chocolade.

Eieren natuurlijk kleuren:

Om de kleuren beter te laten pakken, kook je steeds een paar eetlepels azijn mee. Voeg voor de diverse kleuren bijvoorbeeld de volgende ingrediënten toe:

– Blauwe eieren: blad van de rode kool

– Bruine eieren: de bruine schil van uien, rode druivensap of koffiebonen

– Gele eieren: kerrie, komijn, sinaasappel- of citroenschillen

– Groene eieren: spinazie, wortelgroen of groene appelschillen

–  Oranje eieren: de gele schil van ui

– Paarse eieren: bietjes of rode wijn

– Rode eieren: de schil van rode ui, cranberries sap of bevroren frambozen

– Roze eieren: lindebloesem

In de keuken
In de keuken is het brood en eieren wat de klok slaat. En het gevoel alsof de vruchtbaarheid van deze dag in mijn keuken samenkomt. De voorraden van de winter zijn er zo goed als doorheen, nu is het weer tijd voor verse ingrediënten, fris groen en sappig rood, met een toefje vloeibaar geel en vergezeld door wit waar de damp nog van afslaat.

En traditie. De gevulde eieren van mijn moeder. Haar eigen recept, zoals iedere moeder in Nederland twee recepten heeft: gevulde eieren en appeltaart. Samen met Samhein is dit voor mij het moment om in de familietradities te duiken, de recepten te verzamelen en te ordenen en vooral om ze te integreren in mijn traditie. Wat voeg ik toe. Wat worden mijn gevulde eieren…

Dit is ook de tijd van snelle groei en om zo hard vooruit te kunnen, heb je behoefte aan veel frisse energie. Met andere woorden: krachtvoer! Muur, Hondsdraf, Zevenblad, Paardenbloem, kruiden vol vitamines en mineralen. Aangevuld met verse Gember voor een beetje extra warmte. Als het voorjaar er vroeg bij is, kun je nu al de eerste nieuwe kruiden uit eigen tuin plukken. Verse mengsels die juist vandaag ook weer ingezet kunnen worden voor dat eerste, kakelverse kruideneitje.

Genieten. De dagen zijn weer langer en worden warmer!

Ideeën voor activiteiten

-  Voor dag en dauw opstaan om de zon te begroeten

-  Wandeling in de frisse buitenlucht om te kijken hoever de natuur al is

-  Kruideneitjes vullen en eten

-  Vlechtbrood of vriendschapsbrood bakken

-  Wenseieren schilderen

-  Je wensen ‘zaaien’ en een vruchtbare bodem meegeven

-  Verschillende manieren proberen om energie te geven aan die wensen

-  Een kruidige maaltijd om extra energie op te doen

-  Fijn vuur maken tegen de tijd dat het gaat schemeren

Recepten:

BOTERLAM:

th[1]

Lammetjes, kippen, eieren; ze horen allemaal bij Ostara. Lammetjes zijn daarbij hét symbool voor het jonge, nieuwe leven. Een nieuw seizoen begint! De laatste tijd zie je ook steeds meer boterkippen. Die kun je op dezelfde manier maken als het boterlam.

-  Houten vorm

-  Room/grasboter (op kamertemperatuur)

-  1 liter water

-  2 eetlepels zout

-  2 peperkorrels

Roer het zout door het water en leg de vorm in de oplossing. Laat de vorm nu minimaal acht uur weken. Droog vervolgens goed af en vul de helften met de zachte boter. Druk de vorm in elkaar en leg alles nu in de koelkast. Laat de boter in een uurtje opstijven. Klop het boterlam voorzichtig uit de vorm, druk de peperkorrels in de boter waar de ogen zijn en zet het in een veldje van sterrenkers.

LEMONCURD:

lemoncurd

Zin in lente, zin in fris! Niet alleen met schijfjes citroen in kannen water zodra het weer warmer wordt, maar ook met fris eten. Is room en vanille soms te zwaar, met de citroenen past het perfect bij dit jaarfeest.

-  Sap en rasp van 2 citroenen

-  3 grote, losgeklopte eieren

-  150 tot 200 gram suiker

-  1 eetlepel vanillesuiker

-  70 gram roomboter

Doe alle ingrediënten bij elkaar in een hittebestendige kom en verwarm het geheel au bain marie. Blijf een minuut of tien voortdurend rustig roeren en laat het mengsel net niet dik worden (wel glazig), het is ongeveer goed als het dikkig aan de achterkant van een pollepel blijft hangen. De lemon curd wordt pas echt dik als je het in de koelkast zet. Ongeveer twee weken houdbaar.

Meegenomen van een zonovergoten(!) vakantie in Ierland. Het rijzen van de scones doet mij altijd denken aan hoe iets heel kleins iets heel groots kan worden, vandaar dat ik ze bij dit jaarfeest betrek. Ook lekker buiten Ostara! Voor een bakplaat vol:

-  900 gram bloem

-  Snufje zout

-  50 gram witte basterdsuiker

-  3 volle theelepels bakpoeder

-  170 gram boter

-  3 scharreleieren

-  425 milliliter melk

Verwarm de oven voor op 250 graden Celsius. Doe alle droge ingrediënten in een ruime kom. Maak in het midden een kuiltje en wrijf daar de boter in. Klop de eieren los met de melk, voeg dit toe aan de bloem en meng tot een zacht deeg. Strooi wat bloem over je werkvlak en kneed je deeg voorzichtig tot een ronde plak. Strooi nog een beetje bloem over de plak en rol vervolgens uit tot je deeg 2-2,5 centimeter dik is. Gebruik een glas of een koekjesvorm om er de scones uit te stansen. Je kunt ze ook in vierkantjes of in ruiten snijden. Herhalen tot je al het deeg hebt gebruikt. Leg de scones op bakpapier of een ingevette en bestoven bakplaat. Bak ze in het midden van de oven 10-12 minuten, tot ze goudbruin zijn. Laat ze afkoelen op een rooster.

Tip: Heerlijk met lemon curd, of met roomboter, zelfgemaakte jam of een dot geklopte slagroom. Voor de variatie kun je nog 110 gram rozijnen door het deeg mengen.

Tip 2: Teveel scones voor één keer? Je kunt zowel het beslag als de gebakken scones prima invriezen.

TUINKERS:

tuinkers

Niet echt een recept, maar te leuk om niet op de ontbijttafel te zetten met Ostara! Maak dit ruim een week van tevoren. Het is een gegarandeerde hit bij kinderen: met een beetje suiker op een beboterd beschuitje vonden wij dit vroeger heerlijk.

-  Eischalen

-  Watten

-  Zaad voor tuinkers

-  Water

Gebruik zoveel eieren als je mensen aan de ontbijttafel zult hebben. Sla het kopje van het ongekookte ei (en doe iets lekkers met het ei). Het kopje gooi je weg en je gebruikt de rest van de schaal als kweekbakje. Zorg ervoor dat je alle vellen uit de schaal verwijdert. Leg onderin elk ei een bolletje watten dat je vochtig hebt gemaakt. Sprenkel er wat zaadjes over en zet weg in de vensterbank. Geef elke dag naar behoefte water. Na een week steekt de tuinkers al boven de rand uit!

Bij een borrel:

ADVOCAAT:

advocaat

Het lijkt wel alsof alle oma’s die ik ken verzot zijn op advocaat. Daarom speciaal voor de ‘crones’ in onze kring, deze Ostara-specialiteit ten voeten uit!

-  4-5 grote eigelen, op kamertemperatuur

-  1 eetlepel vanillesuiker

-  250 gram fijne tafelsuiker

-  250 milliliter brandewijn

Klop de eieren met de suiker en de vanille tot het mengsel dik en schuimig is. Doe dit in een hittebestendige kom. Met de mixer op de laagste stand voeg je beetje bij beetje de brandewijn toe. Zet nu de kom voorzichtig in een pan met water dat net aan de kook is. Verwarm de advocaat terwijl je zachtjes blijft kloppen tot de eieren gaar zijn.

Tip: Hoe je er niet van om advocaat zo met een toef slagroom weg te lepelen, verwerk het dan eens in een toetje.

Het kon natuurlijk niet uitblijven: bij Ostara horen eieren! Rond deze tijd gaan de kippen immers van nature weer leggen. Wat mijn daarbij bovendien zo aanspreekt: iedere moeder in Nederland heeft haar eigen recept voor gevulde eieren, die weer op de dochter wordt doorgegeven. Da’s nog eens traditie…

GEVULDE EIEREN:

Gevulde eieren van mijn moeder

-  Gekookte eieren

-  Peterselie

-  Ketchup

-  Zwarte peper

-  Zout

-  Koffieroom

-  Kappertjes

Prak het eigeel met een scheutje ketchup, fijngehakte peterselie, peper en een snufje zout fijn. Voeg zoveel koffieroom toe dat de vulling zich goed laat spuiten. Spuit in elk half ei een toef vulling en garneer met een kappertje.

Gevulde eieren van mijn schoonmoeder

gevulde eieren

-  Gekookte eieren

-  Mayonaise

-  Kerrie

-  Zwarte peper

-  Zout

Prak het eigeel met een klein theelepeltje kerrie, wat mayonaise, wat peper en een snufje zout fijn. Vul de eieren met het mengsel en zet eventueel tot gebruik weg in de koelkast.

Gevulde kruideneieren

-  Gekookte eieren

-  Room

-  Ketchup

-  Bieslook (Allium schoenoprasum)

–     Peterselie (Petroselinum crispum)

-  Kervel (Anthriscus cerefolium)

-  Versgemalen zwarte peper

-  Zout

Prak het eigeel met de room, ketchup, wat zwarte peper en een snufje zout fijn. Gebruik zoveel room dat het mengsel zich straks goed laat spuiten, gebruik zoveel ketchup dat het mengsel net een fijne, zoetige smaak heeft. Snij de kruiden heel fijn en prak die door het mengsel. Vul de eieren met het mengsel en zet eventueel tot gebruik weg in de koelkast.

Gevulde eieren uit de Middeleeuwen

-  4 hardgekookte eieren

-  4 blaadjes verse salie

-  1 1/2 theelepel fijngehakte peterselie

-  1/2 geraspte zure appel (zonder schil en klokhuis)

-  1/2 theelepel kaneel

-  1/2 theelepel gemberpoeder

-  Peper, zout naar smaak

-  1 eetlepel ciderazijn

-  1/4 theelepel saffraandraadjes

-  1 (rauw) eiwit

-  Boter of olie

-  1/2 theelepel kaneelpoeder en suiker (1:1)

Pel de eieren en snij ze in de lengte doormidden. Wip de dooiers eruit en prak die fijn met de specerijen, kruiden en appel. Voor een mooie gele kleur verhit je de azijn, kneus je de saffraandraadjes in de hete azijn en doe je dit mengsel ook bij de vulling. Verdeel de vulling over de eierhelften. Roer het eiwit los met een vork. Wentel de eieren door het eiwit en bak ze in een koekepan waarin boter of olie is verhit. Leg de eierhelften eerst met de vulling naar beneden. Draai ze daarna voorzichtig om. Ze hoeven maar heel even te bakken, hooguit een minuut per kant. Deze eieren kunnen koud of warm worden opgediend. Bestrooi ze vlak voor het opdienen met het kaneel-suikermengsel. (uit: ‘Een Notabel Boecxken van Cokeryen’ uit 1514)
© Christianne Muusers, Coquinaria (aanrader!)

KRABBROODJE:

Soms groeien tradities, soms ontstaan ze bij toeval. Mijn schoonmoeder maakte deze crabcakes in 2002 voor een paasbrunch en ze zijn nooit meer weggegaan. Het zijn hartige taartjes, maar heel licht, vandaar ook prima geschikt bij Ostara.

-  4 plakjes roomboterbladerdeeg

-  150 gram uitgelekte krab of surimi

-  60 gram verse roomkaas

-  3/4 deciliter slagroom

-  1 eetlepel cognac

-  1 ei

-  Versgemalen zwarte peper

-  Zout

Ontdooi de bladerdeeg en snij de krab of surimi in stukjes. Klop de roomkaas los met de slagroom en de cognac. Klop het ei los en roer het met de krab/surimi door de roomkaas. Voeg tenslotte naar smaak zout en peper toe. Bedek vier kleine taartvormpjes (± 10 centimeter doorsnee) met bladerdeeg en druk het deeg aan de randen goed aan. Schep het roomkaasmengsel erin. Bak de cakes in een oven op 200 graden Celsius in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar. Laat ze daarna even afkoelen en wip ze uit de vormpjes.

Amuses:

OSTARA-ROLLETJES:

Snel, simpel en altijd lekker bij de borrel, bij een buffet of voor een luxe lunch. En zo makkelijk aan te passen aan je eigen smaakk… De geraspte limoenschil zorgt net voor het extra frisse accent waar het begin van de lente om vraagt.

-  Lange sneetjes wittebrood zonder korst

-  Ricotta, mascarpone, roomkaas of crème fraiche

-  2 limoenen of 1 citroen

-  Versgemalen zwarte peper

-  Vers groen (sla, bieslook, basilicum, spinazie, dille)

-  Dunne plakken gerookte zalm, beenham of gerookte kip

-  Huishoudfolie

-  Cocktailprikkers

Boen de limoenen goed schoon en rasp de schil. Meng dit met de ricotta (of de vervanger van je keuze). Leg de plakken brood op folie en smeer het brood aan één zijde in met de limoenricotta. Bestrooi met een beetje peper. Leg er één laag groen van je keuze op en vervolgens ook één laag zalm, ham, of kip. Rol nu met behulp van de folie voorzichtig op tot een mooie rol. Pak stevig in en laat het minimaal een uur opstijven in de koelkast. Folie vervolgens verwijderen en de rol met een heel scherp mes voorzichtig in plakken van 1 à 2 centimeter dik snijden. Zet vast met een cocktailprikker en serveer op een mooie schaal.

Extra variant: Prak uitgelekte krab of garnalen fijn en meng die door de ricotta in plaats van de plakken zalm, ham of kip er overheen.

WITLOFBOOTJES:

Als kind vond ik witlof zó vies, maar de bootjes zijn een stuk beter verteerbaar. Ziet er niet alleen heel feestelijk uit, maar ze zijn ook ideal voor de luie kok: gewoon vullen met een kant en klare salade van je smaak.

-  4 eidooiers

-  140 gram boter

-  10 groene peperkorrels

-  1 deciliter dragonazijn

-  Snufje zout

-  2 struikjes witlof

-  2 blikjes krab (van 170 gram)

-  40 gram waterkers

Kneus de peperkorrels. Voeg ze bij de azijn in een pannetje en kook tot de helft in. Zeef de peperkorrels uit de azijn. Klop de dooiers met een snufje zout dik en schuimig. Zet de kom op een pan heet water, voeg de azijn toe en laat de saus al roerend au bain marie binden. Doe de boter beetje bij beetje bij de saus en blijf steeds roeren. Laat vervolgens afkoelen (je kunt natuurlijk ook kant en klare bearnaisesaus gebruiken…). Maak de witlof schoon en kies 12 mooie, grote bladeren uit als bootje. Laat de krab uitlekken en verwijder stukjes kraakbeen als je die tegenkomt. Snij ongeveer 20 blaadjes van de waterkers in fijne reepjes en meng dit samen met de saus door de krab. Verdeel de rest van de waterkers op een groot bord en leg de blaadjes witlof hier weer in een ster op. Leg in elk ‘bootje’ 1 eetlepel krabsalade. Laat eventueel tot gebruik een beetje opstijven in de koelkast.

Tip: Eventueel naar smaak nog bestuiven met een hele dunne laag paprikapoeder.

Voorgerechten:

BRANDNETELSOEP:

brandnetelsoep

Blijft het lang koud, dan moet je waarschijnlijk nog even wachten voor deze soep, maar bij mij komt hij doorgaans wel op tafel rond Ostara. Voor de eerste keer geproefd bij De Sprenk, iets aangepast, maar altijd gebleven.

-  2 teentjes knoflook

-  1 flinke eetlepel boter

-  400 gram uien

-  4 liter water

-  1 liter melk

-  4 bouillonblokjes (tuinkruiden)

-  4 grote, vastkokende aardappels

-  400 gram wortelen

-  Paar handen jonge brandneteltoppen

-  Versgemalen zwarte peper

-  Zout

-  Bieslook

-  Peterselie

Pluk de brandnetelblaadjes van de stelen en was ze zorgvuldig voor je ze fijn snijdt. Smelt de boter in een pan en fruit eerst de fijngesneden ui, doe vervolgens de knoflook erbij. Voeg water, bouillonblokjes en melk toe. Snij de geschilde aardappelen in klein blokjes en voeg ook die toe. Laat dit 10 minuten zachtjes doorkoken. Snij de wortel in fijne reepjes en voeg die samen met de fijngesneden brandnetel toe. Breng de soep op smaak met zout, zwarte peper, bieslook en peterselie.

Tip: Wil je een romiger variant, voeg dan nog wat slagroom toe, of om het helemaal lekker te maken: crème entière uit Frankrijk.

Tip II: Wil je de soep per se pureren, haal dan vóór je de aardappel toevoegt de ui uit de pan. Gepureerde ui in soep geeft een onprettige structuur. Voeg de ui na het pureren weer toe.

GEGRILDE GEITENKAASJES:
Maart roert zijn staart. Het is lente, maar het kan ook nog behoorlijk fris zijn. Gegrilde geitenkaasjes zijn dan een heerlijk (voor)gerechtje: warm en toch niet te zwaar op de maag. De frambozenazijn zorgt ervoor dat ook de smaak licht en fruitig blijft.

-  4 kleine geitenkaasjes

-  1 zak gemengde of jonge bladsla

-  2 eetlepels olijfolie

-  1/2 eetlepel frambozenazijn

-  2 takjes tijm

-  Peper en zout

-  Handje pijnboompitten

-  Beetje vloeibare (tijm)honing

Verwarm de grill voor op 200 graden Celsius. Was en scheur de sla in kleine stukjes en droog de blaadjes. Maak een vinaigrette van de olie, azijn, peper en zout naar smaak en tijmblaadjes. Kwast de kaasjes in met wat olijfolie en leg ze op een vuurvaste schaal. Plaats de kaasjes onder de grill. Rooster de pijnboompitten in een pannetje op laag vuur tot ze lichtbruin kleuren. Neem de kaasjes uit de oven zodra ze beginnen te smelten en/of te kleuren. Verdeel de sla over de borden en besprenkel met de vinaigrette. Leg de kasjes direct vanuit de oven op de sla en bestrooi met pijnboompitten en een beetje (tijm)honing.

Variant: Gegrilde brie. Neem dan walnoten in plaats van pijnboompitten. Vervang de olijfolie voor de vinaigrette door walnotenolie en de frambozenazijn door witte wijnazijn of sinaasappelazijn. Neem gewone honing.

WATERKERSSOEP:

waterkerssoep

In België en Frankrijk is Waterkers (‘cresson’) veel bekender als voorjaarsreiniger (en aphrodisiacum) dan bij ons, maar ook hier is dit kruid in opmars. Voor de goede orde: de smaak is prima!

-  1 grote ui

-  2 zoete aardappels

-  2 of 2 bundels Waterkers (Rorippa nasturtium-aquaticum)

-  500 cc (volle) melk

-  1,5 liter kippenbouillon

-  Versgemalen zwarte peper

-  Zout of Herbamare naar smaak

-  Scheut room

-  Paar sprieten Bieslook (Allium schoenoprasum)

Snij de ui fijn en fruit dit in een beetje olijfolie (extra vierge). Schil de aardappels (fijnschiller is het handigst) en snij ze in kleine blokjes. Bak de aardappels een minuut of 3 tot 5 mee met de ui. Blus dit met de melk en de bouillon. Terwijl je dit aan de kook brengt, was je de Waterkers en scheur je de blaadjes van de steeltjes (grofweg). Doe de steeltjes weg en snij de blaadjes in reepjes. Voeg ze bij je soep. Laat alles een kwartier lekker pruttelen, voeg eventueel nog wat zout toe naar smaak en een gezonde dosis zwarte peper om het geheel iets pittiger te maken. Zet het vuur uit en roer er dan nog een scheut room door. In kommen doen en die garneren met een paar sprietjes Bieslook.

Tip: Ik weet dat veel mensen dit soort soepen pureren: niet doen, de smaken komen veel beter tot hun recht wanneer je de ingrediënten klein snijdt en zo eet.

Hoofdgerechten:

LAM IN BALSAMICOMARINADE:

Als kind vond ik witlof zó vies, maar de bootjes zijn een stuk beter verteerbaar. Ziet er niet alleen heel feestelijk uit, maar ze zijn ook ideal voor de luie kok: gewoon vullen met een kant en klare salade van je smaak.

-  6 eetlepels balsamico

-  2 eetlepels extra vierge olijfolie

-  1 grote teen knoflook

-  Peper en zout naar smaak

-  4 lamskoteletten

-  75 gram mager rookspek

-  50 milliliter water

-  2 theelepels donkerbruine basterdsuiker

-  Bosje verse kruizemunt

Maak een marinade van 2 eetlepels balsamico, de olie, geperste knoflook, peper en zout. Wrijf de koteletten in met de marinade en leg ze in een schaal. Schenk de rest van de marinade erover, dek af met huishoudfolie en laat minimaal twee uur marineren in de koelkast (elk half uur keren en opnieuw inwrijven). Haal de lam weer uit de koelkast, dep de koteletten droog (marinade niet wegkieperen!) en laat ze rustig een beetje op kamertemperatuur komen. Verhit een droge koekenpan en bak de koteletjes 1,5/2 minuten. Neem het vlees weer uit de pan en wikkel het in aluminiumfolie. Snij het spek in dunne reepjes en bak ze in het achtergebleven vet. Voeg dan de marinade, de rest van de balsamico, het water en de suiker toe en kook dit alles in tot jus. Neem de pan van het vuur. Scheur een handje van de munt in stukjes en roer dit door de jus. Haal de koteletjes uit de folie, leg ze op de borden en besprenkel met de jus en met verse muntblaadjes.

Serveer met: gepofte aardappelen met bieslookroom en een frisse voorjaarssalade.

Bijgerecht:

VOORJAARSSALADE:

Een voorjaarssalade is eigenlijk heel eenvoudig in elkaar te draaien. Je gebruikt bij voorkeur jonge bladsla en spinazie als ‘bodem’ en vult die aan met de kruiden die je op dat moment in de berm vindt. Wel plukken waar geen auto’s rijden of honden worden uitgelaten.

-  Jonge bladsla

-  Flinke hand spinazie

-  2 lenteuitjes

-  Vogelmuur (Stellaria media)

-  Daslook (Allium ursinum)

-  Look zonder look (Alliaria petiolata)

-  Duizendblad (Achillea millefolium)

-  Zevenblad (Aegopodium podagraria)

-  Zuring (Rumex acetosa of Rumex sanguineus)

-  Madeliefjes (Bellis perennis)

-  Witte dovenetel (Lamium album)

-  Vlierazijn

-  Extra vierge olijfolie

-  Vers geschaafde Parmezaanse kaas

Pluk de bloemen van de madeliefjes en de witte dovenetel. Was de sla, spinazie en alle (blad)kruiden. Scheur de spinazie in kleinere stukken. Snij de muur fijn, evenals de blaadjes van de daslook, look zonder look, duizendblad, zevenblad, (bloed)zuring en witte dovenetel. Pluk de bloemetjes van de madeliefjes en de witte dovenetel. Doe eerst de sla in een kom, leg de spinazie erover heen. Schaaf vlokken van een stukje Parmezaanse kaas en verdeel dit weer over de spinazie. Vervolgens leg je de blad-kruiden over de kaas en garneer je de salade tenslotte met de bloemen. Sprenkel over de sla een beetje vlierbloemenazijn en daarna de olijfolie.

Tip: Je kunt een salade maken door een goede olijfolie te gebruiken. Kies hiervoor dan ook gerust een duurdere olie van de eerste (koude) persing. Daarin zitten ook nog eens de meeste vitaminen en mineralen.

OSTARA WIEROOK:

-  1 deel olibanum somalia

-  1 deel burgunderhars

-  1/2 deel drakenbloed

-  1/2 deel Viola odorata (bloemetjes)

-  1/2 deel Lamium album (bloemetjes)

-  1/2 deel Primula veris of elatior (bloemetjes)

article10260662[1]

Gevonden op: http://www.thespiritofthegoddessis.nl/sites/recepten.htm

Brandnetel met Verse kaas:
Breng in een pan 2 liter melk aan de kook en giet er 2 1/2 dl yoghurt bij.
De droge melkbestand delen scheiden zich nu af van de melk.
Giet alles door een doek die in een vergiet gelegd is.
Vang het vocht op want dit kun je drinken of als huidlotion gebruiken (molkosan)
Dit is vele malen goedkoper dan gekocht in de winkel.
Laat deze substantie een half uur in de vergiet staan.

500 gram brandnetels of de helft en de andere helft zevenblad
1 eetlepel olie
2 theelepels gemalen korianderzaad
1/2 theelepel kurkuma
beetje sambal
1 kleine ui
1 teen knoflook
1 1/2 dl room
beetje suiker en wat zout

Snijd de groente fijn
Doe de olie in een pan en bak de kruiden er in.
Voeg de groenten toe en smoor de groenten in 10 minuten gaar.
Doe er naar behoefte een beetje water bij.
Snij de verse kaas in blokjes en voeg de suiker en het zout er bij,
laat dit nu 3 minuten stoven.
Roer de room er door en serveer dit met rijst of met hele dunne pannenkoekjes.

BRANDNETELSALADE MET YOGHURT
Alles voor 4 personen.

Ingrediënten:

500 gram brandnetel
4 1/2 dl yoghurt
1 theelepel komijnzaad geroosterd en fijngemalen
1/2 theelepel massala
1/4 theelepel zwarte peper

Spoel de brandnetel met heet water en snijd hem fijn.
Laat de yoghurt 3 uur uitlekken.
Roer alles dooreen en serveer als bij gerecht bij een maaltijd.

BRANDNETELSOEP

50 gram boter
1 pond klein gesneden aardappelen
2 grote kleingesneden uien
6 stangen prei, klein gesneden
zout en vers gemalen peper naar smaak
4/5 kopje kippenbouillon
150 gram brandnetel, gewassen en fijngehakt (of ongeveer 60 gr gedroogd)
3/4 kopje room

smelt de boter in een diepe braadpan of steelpan. Voeg wanneer ze schuimt de aardappelen, uien en prei toe.
Roer tot alles een boterlaagje heeft, bestrooi met zout en peper en dek toe.
Laat 10 minuten op laag vuur stoven, of tot de groenten zacht zijn. Voeg de bouillon toe en laat pruttelen.
Voeg brandnetelbladeren toe en laat mee pruttelen tot ze zacht zijn. Laat niet te lang koken.
Voeg de room toe met kleine beetjes tegelijk.
Naar wens zijn meer smaakmakers toe te voegen zoals munt of rozemarijn of kruidenboter.
Voor ongeveer 6 borden.

Citroen pannenkoekjes:

Ingrediënten:
140 gram zelfrijzend bakmeel
75 gram poedersuiker
1 zakje vanillesuiker
2 theelepels geraspte citroenschil
1 losgeklopt ei
1,25 deciliter melk
70 gram boter met citroensap
2 deciliter slagroom

Voeg al roerend 1 zakje vanillesuiker,de poedersuiker en citroenschil aan de meel toe.
Maak een kuiltje in het midden.
Meng het ei en de melk en voeg het mengsel in één keer aan het meelmengsel toe.
Roer met een houten lepel tot het beslag klontvrij en glad is.
Klop de slagroom op met wat suiker en/of vanillesuiker totdat het dik vloeibaar is en niet van het pannenkoekje af kan druipen.
Vet de bodem van een koekenpan in met een klontje boter.

Giet volle theelepels van het beslag in de pan, ongeveer drie centimeter uit elkaar.
Bak de hoopjes twee minuten op een matig vuur totdat de onderkant goudbruin is.
Draai de minipannenkoekjes om en bak de andere kant.
Bak zo door totdat het beslag op is.

Serveertips:
Besmeer de pannenkoekjes met citroenboter en slagroom.

EIERKOEKEN

eierkoeken

Ingrediënten:
3 grote eieren
125 gram suiker
150 gram zelfrijzend bakmeel
25 gram maïzena
2 theelepels vanillesuiker
snufje zout

Klop de eieren en de suiker boven de damp van heet water minstens een kwartier, tot een dikke schuimige massa is ontstaan.
Meng het bakmeel, de maïzena, vanillesuiker en het zout en roer dit geleidelijk en luchtig door het beslag.
Schep er bergjes van op een beboterde bakplaat.
Laat wat ruimte tussen de koeken, want ze zakken nog wat uit.
Bak ze in ongeveer 20 minuten in een oven op 150 C licht goudbruin.
Laat ze afkoelen op een rooster of houten plank.

GEBRADEN KIP INGEWREVEN MET SALIE, TIJM EN BASILICUM

1 grote braadkip
1 citroen
3 eetlepels boter,
ongezouten
3 tot 4 takjes verse salie
3 tot 4 takjes verse basilicum
3 tot 4 takjes verse tijm

Knijp eerst het sap van de citroen in de buikholte van de kip.
Wrijf de kip licht af 1 of 2 takjes van elk van de kruiden.
Leg hier en daar een klontje boter op de kip. Braad de kip
ongeveer 1 uur op 175° C. Bestrooi tegen het eind van de braadtijd
met de rest van de kruiden; bewaar 1 of 2 takjes voor garnering.

GEVULDE OSTARA EIEREN

Ingrediënten:
8 hardgekookte eieren
2 kopjes mayonaise
1/8 kopje suiker
1/2 kopje azijn of nat van zoete augurken
verse tijm of basilicum
waterkers

Bereiding:
Pel de eieren en snijd ze in de lengte door.
Schep het eigeel eruit en
prak dat fijn met een vork of maal het in een blender.
Voeg mayonaise, suiker en azijn toe.
Klop tot romig.
Vul de eiwitten weer met het mengsel, met behulp van een spuitzak of heel voorzichtig met een theelepel.
Garneer met verse tijm of basilicum naar wens, en leg er op de schotel waterkers onder.

HEKSENKANDEEL(Ostara)

Ingrediënten:

1 liter volle melk
5 tot 6 gemalen amandelen
1 theelepel geraspte citroenschil
1/2 kopje suiker, 2 eiwitten
1/2 kopje donkere rum
1 kopje cognac
Hoe maak je het klaar
Verwarm de melk, citroenschil en suiker in een steelpan.
Voeg net voordat het mengsel begint te koken de amandelen toe en neem de pan van het vuur.
Klop goed en voeg langzaam het eiwit toe.
Doe de rum en cognac erbij en roer het schuimig.
Dien op in een geladen kookpot.

HONINGCAKE

Ingrediënten:
2/3 kopje margarine of boter
1 kopje suiker
2 eieren
1 1/2 theelepel honing
1 theelepel vanille
1 theelepel witte wijn
2 1/2 kopje meel
1 theelepel bakpoeder
1 theelepel zout
2 eetlepels haver
1 theelepel kruiden of specerijen voor je intentie

Hoe maak je het klaar;

Meng de margarine of boter met de suiker, eieren, honing, vanille en wijn.
Voeg de kruiden of specerijen toe.
Doe het bakpoeder, het meel en de haver erbij.
Meng alles goed dooreen.
Schep het beslag op de bakplaat, of rol het uit in de vorm van een maansikkel.
Bak het mengsel 9 a 10 minuten op 180 Celsius.

KIP KERRIESALADE MET PERZIK

Ingrediënten:
200 gram gebakken kipfilet – 200 gram selderiesalade – 1 blik perziken – 2 theelepels kerrie – 1 snufje paprikapoeder
snufje cayennepeper – een beetje gembernat.

Snijdt de kipfilet in hele kleine stukjes.
Snijden de perziken in kleine blokjes.
Meng dit alles door de selderiesalade.
Voeg de specerijen en de gembernat.
Laat het afkoelen en zet het dan weg.
Je kunt de salade opdienen met schijfjes perzik en kiwi.

KOKOSNOOTCAKE MET SIROOP(Ostara)

Ingrediënten
250 gram basterdsuiker
250 gram boter
3 eieren, licht geklopt
1 eetlepel vanille-essence
1 kop griesmeel
¾ kop kokosvlokken
200 gram zelfrijzend bakmeel
180 gram suiker
2,5 dl water
1 citroen in dunne schijfjes.

Oven voor verwarmen op 180 graden. Een springvorm invetten. Bodem en zijkanten bedekken met bakpapier.
Met de mixer de boter en suiker 10 minuten mixen. Beetje bij beetje eieren, vanille-essence en griesmeel toevoegen.
Nog 5 minuten mixen. Mengsel in een mengkom doen. Kokosvlokken toevoegen.
Het gezeefde bakmeel met een metalenlepel er doorheen scheppen. Goed mengen tot een glad deeg ontstaat.
Deeg in de vorm scheppen, bovenkant glad strijken. 1 uur bakken. Met een vleespen in de cake prikken,
de cake is klaar als de vleespen er schoon uitkomt.
Suiker en water in een kleine pan doen en op matig vuur roeren tot de suiker is opgelost en de siroop kookt.
De schijven citroen toevoegen, aan de kook brengen en op een laag pitje 15 minuten laten pruttelen. Niet roeren.
De koude siroop over de cake gieten. Garneren met schijfjes citroen en room.

MAISBROODSABBATKOEKJES

3/4 kopje gezeefde bloem, 2 1/2 theelepel bakpoeder, 2 eetlepels suiker,
3/4 theelepel zout, 1 1/2 kopje maïzena, 1 geklopt ei, 3 eetlepels gesmolten boter of margarine, 1 kopje melk.
Vet een bakvorm van 25 bij 25 cm in en zet hem (leeg) in een op 230° C voorverwarmde oven.
Zeef bloem, bakpoeder, suiker, zout en maïzena bij elkaar in een kom.
Voeg ei, boter en melk toe.
Meng met de hand, niet te lang.
Doe het deeg in de hete vorm,
Bak 25 min. op 230° C of tot de bovenkant goudbruin is.

MAISKOEKJES (Ostara)

mais koekjes

Ingrediënten:
1 blikje maïs – het groen van een prei fijngesneden – 2 eetlepels suiker – zout – sambal – 1 theelepel kerrie – 2 eieren
4 eetlepels bloem – scheutje melk.

Roer alles goed door elkaar tot een beslag.
Bak de koekje in een koekenpan.
Ongeveer 1 eetlepel beslag per koekje.

PAARDEBLOEM SALADE(molsla)

Voor de dressing:
1 citroen (geperst)
3 el appeldiksap
3 el olie
1 el sesampasta (tahin)

Voor de salade

100 g molsla
100 g wortels
150 g bloemkool
1 appel

Meng de groenten en de appel zorgvuldig.
Maak een sausje van de overige ingrediënten en meng het door de salade.

PAARDEBLOEMLIKEUR

Pluk een emmer paardebloemen (vooral bloemetjes, er mogen ook enkele stengels en blaadjes bij maar niet te veel.
Overgiet ze met kokend water tot ze onder staan. Laat ze afgedekt enkele dagen staan.

Giet het sop in een grote pot, en breng het aan de kook, met per anderhalve liter vloeistof een kilo suiker.
Laat een half uurtje koken, en neem van het vuur.
Voeg er terug per anderhalve liter 1 gemixte citroen bij (met schil en alles), en een beschuit besmeerd met gist,
en enkele stukjes gember.
Laat enkele dagen tot een week trekken.
Giet het sopje door een zeef, zodat er geen prut meer in zit.
Giet het mengsel in donkere flessen met een draaidop
(want van kurk zou de fles kunnen ontploffen door de kracht van de gisting in de fles…daar zit druk op!!!)
Een maandje of 3 laten staan ergens in een leuk, maar vergeten hoekje.
Langer mag ook, hoe langer hoe lekkerder eigenlijk.
En dan…heerlijk zoete portachtige likeur waar je elke dag een glaasje van kan drinken of als aperitief geven aan je gasten…

PAARDEBLOEMSALADE MET ANSJOVISDRESSING

Generaties konijnen zijn groot geworden door het eten van paardebloemblaadjes. Zonde eigenlijk,
de beestjes waren met gedroogd konijnenvoer ook wel groot geworden en dan hadden we de malse blaadjes
zelf tot een smakelijke salade kunnen verwerken.
In de ons omringende landen wordt de paardebloem met meer egards behandeld.
Een paard komt er dan ook niet aan te pas, maar wel de koning der dieren, de leeuw.
Löwenzahn noemen onze oosterburen de plant en de Fransen doen er niet voor onder en noemen hem dents de lion,
wat door de Engelsen is verbasterd tot dandelion. De paardebloem heeft ook een groot aanpassingsvermogen.
Op lage en vette grond zijn de bladeren breed en maar weinig ingesneden.
Groeit dezelfde plant echter op een onvruchtbare plek, heeft hij smalle sterk ingesneden bladeren.
Ontkiemt de paardebloem onder een molshoop krijgt hij lange bleke getande blaadjes. En die worden dan weer molsla genoemd.

Ingrediënten:
200 gram jonge paardebloemblaadjes
6 ansjovisfilets
3 tenen knoflook
1 halve deciliter olijfolie
3 eetlepels balsamico azijn
zwarte peper uit de molen

Hoe maak je het klaar:
Pluk alleen de lichtgroene, heel jonge blaadjes.
Was ze en droog ze met een sla centrifuge.
Wrijf de ansjovisfilets samen met de knoflooktenen fijn in een vijzel. Roer hier de olijfolie en de balsamico azijn door.
Vermeng de paardebloemblaadjes met de dressing.
Strooi er tot slot versgemalen zwarte peper over.

VLECHTBROOD.

vlechtbrood

Ingrediënten:
35 G VERSE BAKKERSGIST OF 7 G GEDROOGDE GIST
1 DL LAUWE MELK

– 250 G BLOEM OF SPELTMEEL

– 1 THEELEPEL SUIKER
2 MIDDELGROTE EIEREN

– 2 THEELEPELS ZOUT
1 FLINKE SCHEUT OLIJFOLIE.

Hoe maak je het klaar:
Vermeng de gist met de lauwe melk en laat het mengsel 15 minuten op kamer-
temperatuur staan tot het licht schuimt. Vermeng in een ruime kom de bloem of
het speltmeel met de in melk opgeloste gist, de suiker, 1 losgeklopt ei, het zout
en de olijfolie. Kneed het geheel in tenminste een kwartier tot een soepel deeg.
Dek het deeg af met een vochtige doek en laat het een uur op kamertemperatuur
rijzen. Kneed het deeg nog even en verdeel het daarna in drie gelijke stukken.
Rol elk stuk uit tot een 25 cm lange en 2 cm brede lap. Druk de drie deeglappen
aan één uiteinde stevig op elkaar en vlecht ze tot een vlechtbrood. Druk daarna
ook de andere uiteinden stevig op elkaar. Klop een ei luchtig en strijk het over
het gevlochten deeg. Zet het brood op een bakplaat in een tot ruim 200 graden
voorverwarmde oven. Zet de oven na een kwartier op 180 graden.
Na een half uur op 180 graden gebakken te zijn, is het brood gaar.

VRUCHTENBROODJES (Ostara)

Ingrediënten:
5 gram gist – 1,25 dl warme melk – 300 gram gezeefde bloem – 1 appel in fijne stukjes – 1 banaan in fijne stukjes
150 gram bigarresaus – 100 gram gedroogde abrikozen of tuttifrutti in stukjes gesneden – 100 gram krenten en rozijnen
100 gram fijngehakte noten – 2 eetlepels rum – 125 gram boter in stukjes – 1 theelepel suiker – 1 theelepel kaneel
1 losgeklopt ei – 2 theelepels geraspte citroenschil – 600 gram extra boter – 50 gram basterdsuiker.

Glazuur:
1 eetlepel melk – enkele druppels oranjebloesemessence – 2 eetlepels basterdsuiker.

Bekleed een cakeblik met bakpapier.
Laat de rozijnen en krenten weken in de rum.
Doe de gist, 1 theelepel suiker en de eetlepel bloem in een kom.
Voeg de melk met kleine beetjes toe en roer tot een gladde massa.
Bedek de kom met plastic en zet hem een kwartier op een warme plaats.
Doe bloem, boter, suiker en de kruiden in de keukenmachine.
Mix tot de massa los en kruimelig is.
Voeg ei, gistmengsel en citroen toe.
Mix goed.
Kneed het deeg dan op een met bloem bestoven ondergrond glad.
Rol tot een bal en zet die in een ingevette beslagkom met plastic bedekt weg op een warme plaats.
Kneed het deeg na een uur nog eens door.
Klop de extra boter en de suiker met een mixer luchtig en romig.
Voeg kaneel, rozijnen en krenten, noten, verse vruchten, bigarresaus en abrikozen/tuttifrutti toe.
Rol het deeg uit en beleg het met dit mengsel, laat een randje vrij langs de lange zijden.
Rol het deeg in de lengte op tot een stevige rol en snijd die in plakken. Leg ze op de bakplaat.
Bedek de plaat met plastic en laat de plakken op een warme plaats in 20 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bak de broodjes in 20 minuten bruin en gaar.
Maak ondertussen het glazuur van melk, poedersuiker en essence.
Bestrijk de warme broodjes ermee en laat ze afkoelen op een taartrooster.

Tip: Een snelle manier is om kant-en-klaar diepvriesbladerdeeg te gebruiken in plaats van zelfgemaakte gist deeg.
Je kunt dan het rijzen overslaan. Laat de plakjes bladerdeeg eerst naast elkaar ontdooien.
Rol ze uit tussen twee laagjes plasticfolie, dat voorkomt plakken.

images[1]

Gevonden op: http://www.circewicca.nl/

Lentefeest

Tijd: 21 maart Andere namen: Ostara, voorjaarsequinox

Door Wicca’s wordt het Lentefeest meestal Ostara genoemd, naar de Angelsaksische Godin Ostara of Eostra. De Lente was al in de Oudheid een belangrijk moment. Het Babylonische Lentefeest werd gevierd tijdens een twaalfdaags feest dat begon op de nieuwe maan na de equinox. De viering van de daaropvolgende volle maan was het hoogtepunt van dit feest. Het Joodse Lentefeest is hierop gebaseerd en werd op zijn beurt weer het voorbeeld voor het Joodse Pesachfeest. In Griekenland werd tijdens de volle maan na de equinox een feest voor Dionysos gehouden.
Door de Romeinen werd het Lentefeest gevierd tijdens de Voorjaarsequinox, die toen op 25 maart was vastgesteld, met de dood en wederopstanding van Attis, de geliefde van de ook in Rome vereerde Grote Godin Kybele. Op 22 maart werd een pijnboom gekapt en bij de tempel van Kybele in Rome neergezet. Een houten beeldje van Attis werd aan de boom vastgemaakt. De derde dag, 24 maart, verwondden priesters zichzelf in brachten zichzelf met wilde dansen in extase om de dood van Attis te gedenken. Het beeldje werd plechtig begraven. De volgende dag, 25 maart, werd uitbundig de opstanding van Attis uit de dood gevierd. Het beeldje werd weer opgegraven en weer aan de pijnboom gehangen. Daar bleef het een jaar hangen, als symbool van de opstanding van Attis.
De Germanen en Kelten vierden aanvankelijk de volle maan na de equinox. In de vroege Middeleeuwen is dit maanfeest gekerstend tot het Paasfeest, dat nog steeds aan de volle maan na de Voorjaarsequinox gekoppeld is.

Het gewone volk vierde het Lentefeest niet altijd precies op de equinox. In sommige streken wachtte men op de eerste koekoek of de eerste zwaluw. Geleidelijk nam het Paasfeest de plaats van het Lentefeest in. Nog steeds vierde men daarbij de triomf van de lente over de winter. Vaak werd de winter als een stropop voorgesteld en verbrand of in het water gegooid. Soms hielden Koning Winter en Koning Zomer schijngevechten waarbij de winter werd verslagen en verjaagd. Vaak werd het voorjaar plechtig en feestelijk ingehaald door een met groene bladeren versierde jongeling uit het bos op te halen. In Engeland werd dit een Green Man genoemd. Hier werd dat meestal een Wildeman genoemd. Soms was er een Lentekoning en een Lentekoningin, soms een Lentebruid. Vrijwel altijd trok men feestelijk rond de akkers om de levenskracht van de Lente hierop over te brengen. De Lentekoning had vaak een staf of roede waarmee hij op de akkers sloeg om ze vruchtbaar te maken. Op heuvels werd een lentevuur gebrand. Veel paasgebruiken, zoals het paasvuur, zijn hiervan afgeleid.

Met Imbolc, 2 februari, worden de akkers opnieuw vruchtbaar gemaakt. In het voorjaar is er meestal al gezaaid, maar er is nog niet veel boven de grond te zien. Het nieuwe leven ontkiemt onder de grond, in het verborgene. Ook het leven in een ei ontwikkelt zich op deze manier en daarom is het ei door de eeuwen heen een symbool voor vruchtbaarheid en nieuw leven geweest. Een ei was, net als een brood, iets heiligs. Voordat men ging ploegen en zaaien werden vaak eieren in de akker begraven om de vruchtbaarheid van het ei op de aarde over te brengen. De kerk speelde handig in op deze heidense traditie en voordat men de eieren ging gebruiken voor vruchtbaarheidsriten kon men ze in de kerk laten wijden, liefst met pasen natuurlijk. De paashaas, die de eieren brengt en ze soms nog legt ook, is eveneens een oud heidens vruchtbaarheidssymbool, verbonden met de levenskracht die in de lente opnieuw de winter verdrijft.

Het Lentefeest is voortgekomen uit de landbouwfeesten waarbij allerlei handelingen werden verricht om het ontkiemen van het net gezaaide zaad te stimuleren. Voor hedendaagse heidenen speelt de landbouw over het algemeen nog maar een geringe rol. Toch kan de cyclus van het jaar zelfs in een flatwoning aanschouwelijk gemaakt worden. Als je met Imbolc in het ritueel tarwe hebt gezaaid in een bak kun je dit in je Lenteviering opnemen, bijvoorbeeld door er overheen te springen. Springen is sinds mensenheugenis een manier om de groeikracht van de Lente op te wekken. Je kunt dit nog versterken door er een kaars in te branden.

Naast de levenskracht van het gezaaide zaad kun je je ook op andere zaken richten. De groeikracht van de lente kan worden opgewekt om iets dat net op gang is gezet te stimuleren en te versterken. Dit kan een baan betreffen die je net bent begonnen en graag wilt houden. Het kan een project zijn dat je net gestart hebt en een goede kans wilt geven, een relatie die je net bent begonnen. Maak een symbool voor wat je wilt versterken en verricht daar bepaalde handelingen mee die de sluimerende kracht activeren. Neem bijvoorbeeld een foto van je geliefde en gooi die onder het uitspreken van een wens zo hoog mogelijk in de lucht.

Naast het verrichten van handelingen om bepaalde veranderingen op gang te brengen of te versterken, kun je de Lenteviering ook gebruiken om je dank voor de hernieuwde levenskracht van de natuur uit te drukken. De handelingen die je verricht kunnen dan je gevoelens naar Moeder Aarde toe uitdrukken.

De krachten die we in een Lenteviering opwekken zijn niet bedoeld om de lente op gang te brengen. Dat gebeurt zonder ons ook wel. Het is veeleer dat we de groeikracht van de lente, die potentieel aanwezig is, benutten. Net als we met het Joelfeest gebruik maken van de kracht die loskomt als het wiel van de zon weer gaat draaien, kunnen we de kracht benutten die in het voorjaar door de natuur wordt opgewekt. Al wat we hoeven te doen is de kracht die latent aanwezig is activeren. Springen, gooien, begieten met water, slaan met de levensroede, verdrijven van de winter, het ontsteken van een vuur, het zijn even zovele manieren om de levenskracht te activeren.

We wensen je een fijne viering van het Lentefeest, waarin je de hernieuwde levenskracht van de natuur in jezelf ervaart.

imagesCAP6LDJQ

Gevonden op: http://www.femtopia.nl/jaarfeesten/index.html

Viering van het nieuwe leven, jeugd / lentefeest:

In Duitsland/ Engeland is Pasen benoemd naar de godin Ostara (Ostern)/ Astarte (Easter).
Ostara is de godin van het stralende licht, de wederkerende lente, de vernieuwing, beginnend leven en nieuw begin.

Er werden offers gebracht als brood en eieren .

In de cyclus van het jaar heeft de drievoudige godin (jonge vrouw, menstruerende vrouw, wijze vrouw) een belangrijke rol. Aan haar kant staat een zelfgekozen metgezel (“heros”), die samen met haar de cyclus van het leven (jaarcyclus) voortzet.

Met Pasen (Ostara) is de godin in de fase van de jonge vrouw.

De godin kiest tijdens het ostara-feest haar metgezel, waarmee ze tijdens “Beltane” (1 mei) het “heilige huwelijk” voltrekt.

De meisje-godin geeft haar verkozen “heros” een roodgouden granaatappel als teken van haar keuze en als symbool voor haar eerste menstruatie. De appel is het symbool van de eeuwige jeugd.

De gouden kant van de appel staat voor de zon (de mannelijke heros) en de rode kant voor de menstruerende vrouw (godin).

Maan (godin) en zon (heros) horen samen om de kringloop van het leven te behouden.

Gewoontes rond Pasen/Ostara

Het ei is een teken voor vruchtbaarheid, het is wit en staat daarom voor de jonge, nog niet menstruerende vrouw.

Het verven van eieren was vroeger een ritueel van jonge vrouwen om hun vruchtbaarheid te vieren en het vermogen om kinderen (nieuw) te baren (reïncarnatie). De kleur was dan ook meestal rood als symbool voor het eerste menstruatiebloed.

Vormgegeven brood
uit een zoete deeg is ook een gewoonte voor Ostara.

Broodjes met een insnijding
in het midden symboliseren
de vulva als symbool voor vruchtbaarheid en wedergeboorte.

Gevlochten deeg is een symbool voor de drie kanten van de godin:

Jong meisje – vruchtbare vrouw – wijze vrouw

De haas – ook een symbool voor vruchtbaarheid – is beeld voor de permanente vernieuwing van het leven.

Ostara is een goede tijd om je aan personen of beloftes te binden. En ook om je van oude dingen vrij te maken en nieuwe dingen te beginnen.

Ostara (2)

Gevonden op: http://maanenzon.nl/?page_id=27

Alban Eilir / Ostara

De lente Equinox 20/21 maart

De godin van de lente ontwaakt tijdens de lente Equinox. Alle krachten van het licht worden steeds sterker, de dagen worden langer en bereikt haar hoogtepunt tijdens de langste dag op de zomerzonnewende van 21 juni.

Het warme weer betekent dat de tijd voor ploegen en zaaien is gekomen. Het liefst op goede vrijdag. De ploeger leidt zijn paarden met de zon mee rond het veld, om daarmee de zegen van de zon op te roepen voor zijn werk en zijn gewas.

We staan stil bij de doelen en verwachtingen die je hebt voor de komende lente en zomer.

Ritueel
Maak een compositie van dingen die je gebruikt en tegenkomt in de natuur die met je doelstellingen en verwachtingen te maken hebben. Dit kan bijv. in de vorm van een storyboard waarop je plaatjes, tekeningen, kleuren plakt. Voeg er in de loop van de zomer tot aan de eerste herfstviering Lughnasadh dingen aan toe. Doe voor jou relevant zijn. Dit storyboard houdt de energie die je met deze lenteviering hebt uitgesproken levend.

Afstemmen op de energie van Alban Eilir

  • Koop in het tuincentrum een paar zakjes kruidenzaadjes en begin je      eigen kruidentuin.
  • Draai muziek over de lente: The mummers dance, Loreena Mc Kennitt,      Sunrise, Norah Jones,
  • Eet groente van het seizoen (reinigend en bevat stoffen die je na de      winter nodig hebt.)
  • creëer ruimte om je heen: hou een voorjaarsschoonmaak in je huis.
  • Doe iets met dat onderwerp wat al lang door je hoofd spookt maar waar      je nog geen tijd voor dacht te hebben: lees er een boek over of geef je op voor een workshop.

Ostara B

FOTO-IDEEËN:

418753_10150581175382866_124490052865_8968670_2010287847_n[1]

imagesCAS95KM9

imagesCA1MGKW6

131097039122963929_QopP8l0T_c[1]

imagesCA71YIDF

Op (http://www.pookapages.com/) kun je een Engelse versie van Ostara verhaaltjes, weetjes en activiteiten tips downloaden……speciaal voor kinderen en hun ouders. http://www.pookapages.com/MagazinePage.htm

 

ostara