Imbolc / Candlemas (1-2 Februari)

Imbolc / Candlemas (1-2 Februari)


1) lente
                    

Imbolc (1 februari) (van www.heksenshop.nl)
Het is een zuiveringsfeest. (Nu nog is het bij sommigen traditie om in februari een grote schoonmaak te houden.) Alle Midwinterversieringen moeten het huis uit zijn, want we doen afstand van de winter en maken ons klaar voor de lente. Kruiden: Basilicum, braam, engelwortel, kaneel, klaver, laurier, rozemarijn, wilg.
Altaarversiering: Lampionnen, gele bloemen.
Wierook: Laurier, mirre, sandalhout.
Edelstenen: Amethist, carneool , chysopraas, citrien, gele toermalijn, , graniet, groene toermalijn , heldere kwarts , onyx, rozekwarts , turkoois.

Godinnen & Goden: Maagdelijke godinnen, jonge goden, Brigid.

Kaarsen: Geel, roze, wit.
Voedsel & drank: Zaden, brood, cake, kruiden thee, kamille, rode klaver, rozemarijn, braam, jasmijn, abrikoos thee.
Activiteiten: Kaarsen branden om de wedergeboorte van het licht te vieren. Hier thuis maken we deze dag het huis lekker schoon (onze vloerwas is hier ideaal voor!) en eten daarna pannekoeken (is een typisch Imbolc product).

1439_1[1]

VERHAAL: Het sprookje van Rozewit en Rozenrood.

Er was eens een weduwe die een tweeling had, het waren twee prachtige dochters, Rozewit en Rozerood. Voor het huis stonden twee heerlijke rozenstruiken, een witte en een rode en deze hadden grote gelijkenis met de dochters, die erna vernoemd waren. Rozerood was een heel levendig meisje. Ze hield er dan ook veel van om de hele dag in de velden te lopen. Rozewit was liever thuis om haar moeder te helpen in het huishouden. Ondanks dat ze zo verschillend waren hielden ze heel veel van elkaar. Ze waren allebei dol op dieren en alle dieren wisten dat, daarom deden deze dieren de meisjes nooit kwaad.

Op een winteravond vertelde hun moeder hun een verhaal, ondertussen streelde Rozewit haar kleine lammetje en Rozerood een duif op haar vinger. Plotseling werd er op de deur geklopt, Rozewit deed open en zag tot haar grote schrik een grote bruine beer. De meisjes waren heel erg geschrokken van de grote beer maar hun moeder lied de beer binnen en keek of er nog wat eten voor de grote beer was. De grote beer bleef de hele nacht in het huis en stond s’ ochtends heel vroeg weer op om weg te gaan. De meisje waren hier over heel verdrietig maar waren dol blij toen de grote beer die zelfde avond weer langs kwam. Vanaf dit moment kwam de grote beer iedere avond bij de meisjes lang.

Toen de winter was afgelopen zei de grote beer met een bedroefde stem dat hij weg moest gaan om zij schatten te gaan bewaken. De gemene aardmannetjes willen ze namelijk gaan stelen. De meisjes waren zeer bedroefd over het vertrek van hun grote vriend, hun moeder stuurde ze daarom het bos in om wat met de andere dieren te gaan spelen.

Ze waren nog maar een klein stukje aan het lopen toen ze in de verte een puntje van een muts op en neer zagen gaan. Toen ze dichterbij waren gekomen zagen ze dat het de muts van een klein nijdig mannetje was. Hij zat vast met zijn lange baard in de gleuf van een boomstam. De twee probeerde van alles om het aardmannetje te bevrijden maar niets hielp. “Er zit maar een ding op” zij Rozerood, haalde een schaartje uit haar zak en knipte behendig het puntje van de baard af. Nou zou je denken dat het aardmannetje blij was dat hij los was. Maar in plaats daarvan schold hij over zijn afgeknipte baard en was woedend op de meisjes. Boos liep hij weg maar vergat nog net niet een zak met goud te laten liggen.

Een paar dagen later gingen de meisjes vissen bij de rivier. Toen ze daar kwamen waren ze niet de enige. Het aardmannetje zat weer in de problemen: een vis probeerde hem het water in te sleuren. “HELP” riep het aardmannetje. Rozerood hielp het mannetje door weer zijn baard een stukje af te knippen. Voor de tweede keer was het aardmannetje ontzettend boos op de twee meisjes. De meisjes zagen dat hij onder een steen een zak met parels pakte en die meenam.

Een week later gingen de meisjes voor hun moeder boodschappen doen. Op de heen weg zagen ze een zwarte adelaar cirkels vliegen boven hun prooi. Toen hij op eens naar benden dook hoorde de meisjes een verschrikte kreet. De meisjes holden zo snel ze konden naar de plek waar de adelaar naar toe was gedoken. De adelaar had het aardmannetje als prooi te pakken bij zijn baard. Rozerood haalde snel haar schaartje tevoorschijn en knipte voor de derde keer een stuk van zijn baard af. Het aardmannetje stikte bijna van woede en pakte zijn zak met edelstenen en liep boos weg.

Op de terugweg gingen ze langs de zelfde weg terug. Opeens kwamen ze het aardmannetje tegen en zagen ze hem uit de zak prachtige edelstenen halen. Plotseling draaide het aardmannetje zich om en zag hij de meisjes. “Jullie hebben mijn baard al kort geknipt en nu gaan jullie ook al mijn schatten af pakken, ik zal jullie eens een lesje leren”, zei het aardmannetje gemeen. Opeens verscheen de grote beer en gaf het mannetje een draai om zijn oren, waarop die dood neerviel.
Toen de meisjes verwonderd naar de beer keken, viel het berevel van hem af en veranderde die voor hun ogen in een mooie prins. Hij keek glimlachend naar hen en vertelde dat het aardmannetje hem in een beer had betoverd zodat het zijn schatten kon stelen. De prins kon alleen weer een prins worden als het aardmannetje stierf.
Rozewit en rozerood trouwden met de prins en zijn broer en leefden nog lang en gelukkig.

Circle Round

Activiteiten tips: uit het boek “Circle Round” zijn:

–          Maak een vuurtje in een ijzeren pot.

–          Maak een kampvuurtje buiten, en laat eventueel de kinderen het hout verzamelen.

–          Houd een etentje waarbij iedereen een gedicht meeneemt om voor te lezen (mag zelf geschreven zijn of van iemand anders)

–          Maak een Brigit pop van maïsbladeren

–          Maak van karton een Brigit kaarsen kroon.

–          Maak Brigit soep

–          Bak Brigit brood

–          Maak popcorn (leuk als symbool van transformatie)

lentefeest

In het boek Lentefeest (van Diana Monson) staan de volgende activiteiten: 

–          Maak een vast plekje voor de kinderen waar ze hun schatten van de seizoenen kunnen en mogen uitstallen. Zo worden de kinderen er meer bij betrokken en word de voortdurende wisseling van de jaargetijden zichtbaar en intens beleefbaar.

–          Bloemzaadjes en bloembollen planten (zo beleven ze het groei- en ontwikkelingsproces)

–          Zet op de seizoen tafel een pot waarin takken gezet kunnen worden. Dit ook als aankleding van de tafel en vooral takken van de forsythia en van de appel- en kersenboom (waarvan de bloesems snel opengaan) zijn hiervoor heel geschikt.

DSC08010

In het boek De acht jaarfeesten (van Joke & Ko Lankester) staan de volgende activiteiten: Het ploeg- en zaaifeest (Imbolc)
– Het maken van krakelingen

DSC08006

– Het maken van Brigittakruisen (op Youtube vind je zelfs filmpjes met beschrijvingen hiervan).

DSC08017

– Imbolc worstebroodjes maken

– Imbolc flensjes taart maken

– Sinaasappelwijn maken

– Gemberdrank maken

– Negenderlei reinigingskruid gebruiken als bijv.: als bad kruiden, in een krans, of als bundel verbranden. Je oogst bijvoorbeeld tijdens de zomer de volgende kruiden: bitterzoet, O.L.Vrouwe  bedstro, boeren wormkruid, bijvoet, korenbloem, valeriaan, Sint-Janskruid (Hypericum perforatum), duizendblad en kamille. Hang de kruiden in bosjes op en als ze goed droog zijn, maak je er bundeltjes van. Leg de kruiden om en om met de bloemen naar boven en naar onderen en maak er stevige bosjes van. Wind er katoengaren omheen. Ga daarbij enkele malen kruiselings van boven naar beneden en weer terug leg ene knoop in de draad en knip de bundels onder en boven gelijk af.

– Je kunt ook een bundel maken van de volgende 9 kruiden: munt ,citroenmelisse, rozemarijn, lavendel, salie, laurierblad, tijm, majoraan en dragon.

– Imbolc wierook maken

– Ruimte wat sober versieren (passend bij het reinigende aspect van dit feest) door bijvoorbeeld een Brigit kruis. Of zet een bakje met bijvoorbeeld wat sneeuwklokjes op het altaar of wat bloeiende takjes van de toverhazelaar.

DSC08008

In het boekje: The Simple Sabbat (van M.Flora Peterson) staan de volgende activiteiten:
– Kijk naar de zonsopgang en zonsondergang

– Maak een planning voor je tuin om in de Lente/Zomer uit te voeren

– Zoek zaadjes voor in je tuin, om in de Lente / Zomer te planten

– Maak regenmakers (buizen, wc-rolletjes etc. met o.a. rijst erin).

– Maak een zonnewiel

– Ontspan bij een kampvuurtje (vuur korf…EN emmer water).

– Maak bijenwas kaarsen

– maak nieuwe kaarsen van restanten van oude kaarsen.

– zoek stenen en beschilder ze met symbolen die voor jou iets (heiligs) betekenen.

– smeer dennenappels en sinaasappels vol met pindakaas en rol ze door vogelzaadjes. Dan hang je het geheel buiten voor de vogeltjes.

– Doe aan toekomstvoorspelling: Tarot, thee bladeren, rune lezen, aura’s lezen, dromenuitleg etc.

– Zegen je tuin door middel van droge kruiden, paneermeel of zout erdoor te strooien (natuurlijk kleine beetjes!).

– Maak imbolc wierook

– Maak imbolc olie

– Bak traditionele Franse honing cake

DSC08009

Activiteiten tips uit het boek “leven met het jaar” zijn:

–          Maak met een pijpenrager en met wit en groen zijdevloeipapier een sneeuwklokje en steek het bloemetje later in ene bolletje bijenwas zodat het goed blijft staan.

–          Maak met een pijpenrager en met geel, paars en wit zijdevloeipapier krokussen en steek het bloemetje later in ene bolletje bijenwas zodat het goed blijft staan.

–          Maak drijvende kaarsjes door middel van halve walnoot doppen te vullen met restanten kaarsvet en een klein nieuw lontje. En laat die mini kaarsjes drijven in een schaal met water (is een tip voor bij Maria lichtmis/Imbolc)

–          Naai een wortelkindje in elkaar en leg die op de siezoenstafel

–          Maak spiraalslingers om op te hangen aan een draad.

–          Maak luchtkussentjes (eten)

–          Maak kwarkflappen (eten)

–          Maak sinaasappellimonade (drinken)

imagesCASIEI27

Voor het maken van drijvende walnootkaarsjes zie: http://doorhetkeukenraam.blogspot.nl/2012/02/maria-lichtmis.html

3917 kader_1280x960[1]

IMG_5006

Tips uit het boek: wiccaa handboek (van Scott Cunningham)

–          Je kunt op het altaar een symbool van het seizoen leggen, zoals iets wat een sneeuwvlok voorstelt, een witte bloem of misschien sneeuw in een kristallen houder.

–          Zet er ook een niet brandende oranje kaars bij, geparfumeerd met muskus, kaneel, frankincense of rozemarijnolie.

–          Het water voor het maken van de cirkel kan gesmolten sneeuw zijn. Richt het altaar op, steek de kaarsen (niet de oranje kaars) en de wierook aan en maak de steencirkel.

–          Chant het lied van zegening en roep de Godin en de God aan.

–          Steek daarna de oranje kaars aan met de rode kaars van het altaar (of op de plek van het zuiden van de cirkel).

–          Het is traditioneel om met imbolc als de zon ondergaat alle lampen in huis te ontsteken, al is het maar voor heel even. Je kunt ook in elke kamer een kaars aansteken ter ere van de wedergeboorte van de zon. Nog een alternatief is het aansteken van een olielamp met een rood glas. Zet de olielapm op een centrale plaats in het huis of in het raam.

–          Loop even in de sneeuw als er sneeuw ligt en denk aan de warmte van de zomer.

–          Teken met je actieve hand een beeld van de zon in de sneeuw.

–          Zuivelproducten zijn heel geschikt voor deze dag, want imbolc is het feest van de kalveren. Schotels met zure room zijn uitstekend. Ook gekruid en zwaarder eten is heel goed ter ere van de zon. Je kunt denken aan kerrieschotels en andere gerechten met peper, uien, prei, knoflook, sjalotjes of bieslook. Ook traditioneel zijn gekruide wijn en voedsel met rozijnen, eveneens symbolisch voor de zon.

DSC07963

Het volgende staat in het boekje: Step into the circle : A first book of Paganism: 

Op Imbolc, Februari 1, beginnen de eerste sneeuwklokjes te bloeien, een teken dat de Lente begint. We wekken moeder Aarde door te zingen en kleine geluiden parades te houden rondom het erf of andere rituele plaatsen, zodat ze klaar zal zijn voor een nieuw jaar. Dit is de tijd van het jaar waarin dieren hun jonkies krijgen en het kan het start zijn om de velden klaar te maken voor te gaan planten, door eerst rotzooi en troep te verwijderen. Sommigen Pagans eren Brigit, de Godin van de haard. Ze vlechten Brigit kruisen van strooi of zetten een pop gemaakt van granen in een lekker bedje bij de haard, samen met een toverstaf, zodat de gewassen goed zullen worden.

heksenfeesten en rituelen

Uit het boek: Heksenfeesten en -rituelen (thea):

1 februari: Feest van de Keltische godin Brigit.

Brigit is de godin van de dicht- en geneeskunst. Haar naam betekent vertaald “de stralende”; haar attributen zijn het vuur en de toverketel. Zij is de eeuwige vlam der inspiratie en intuïtie. Brigit wordt geëerd als drievoudige godin. Voer op deze dag rituelen voor inspiratie en het verbeteren van uw intuïtie uit.

2 februari: Lichtmis, een van de grote heksenfeesten.

Op deze dag wordt elk jaar het grote feest van de hekseninitiatie gehouden. Jonge heksen (novicen), die minstens drie jaar lang de oude geheime heksenwijsheid bij een geïnitieerde heks bestudeerd en hun examen met goed gevolg afgelegd hebben, worden nu ingewijd, geïnitieerd en in een heksencoven opgenomen.

Een weetje: De klassieke heksenketel, die meestal drie poten heeft, staat voor inspiratie en de onsterfelijkheid van de ziel.

IMG_7478

Tips uit het boek: Candlemas Feast of Flames (Amber K & Azrael Arynn K):

– Houd een fakkel tocht in de buurt

– Verdrijf het winterseizoen door alle Yule spullen (inclusief de bijbehorende groene takken) te verwijderen en / of te verbranden.

– Dans een spiraal dans

– Leer je een simpele volksdans aan (met veel plezier)

– Wissel gedichten, verhalen en andere creatieve werkjes met elkaar uit.

– Maak een Bridgit kruis

– Doe mee aan een kaarsen maak workshop

– Laat een goede verteller het Brigit verhaal vertellen

– Verzamel paard hoeven, maak ze schoon en tijdens een ritueel kun je ze door het vuur halen en vragen om Brigit’s zegen. Dan deel ze uit aan alle deelnemers die vervolgens de hoeven boven hun deuropening thuis kunnen hangen.(met de uiteinden naar boeven om het geluk vast te houden)

– geef planten zaadjes weg aan anderen.

Imbolc 11

Tip: Om bijvoorbeeld je huis een reinigend sopje te geven; Los in lauw water een beetje grof zeezout op en voeg hier enkele druppels lavendel olie bij. Zo ruikt je huis snel lekker fris naar Lavendel en ontdoe je je spullen van negatieve energieën (waar ook stofdeeltjes toe horen). Misschien hierna wat wierook branden en/of je huis even smudgen…..klaar is kees 🙂

imagesCAX2PUYF

Gevonden op: http://www.thespiritofthegoddessis.nl/Jaarfeesten/Jaarfeest_Imbolc.htm

IMBOLC

Het Imbolc feest is op 2 februari en is het feest van de bevruchting van de aarde in het nieuwe zonnejaar. De naam Imbolc komt voor het eerst voor in het vroegmiddeleeuwse Ierse verhaal Tochmarc Emire, de bekoring van Emer door de held Cu Chulainn, dat in de tiende of elfde eeuw werd geschreven. De hoofdfiguur Emer noemt Imbolc het begin van de lente, wanneer de eerste ooien gemolken worden. In de Sanas Chormaic, een vroeg-tiende-eeuwse woordenlijst, wordt de naam Imbolc verklaard als schapenmelk. Het laatste deel van het woord verwijst taalkundig ongetwijfeld naar melken, dat mogelijk gebaseerd is op een oudere Indo-Europese woordstam, die zuivering betekent. De rituele zuivering was wellicht de bedoeling van het Imbolc feest. Imbolc is immers de periode waarin afscheid wordt genomen van het oude jaar en de voorbereidselen getroffen worden voor het nieuwe jaar. Ook in het klassieke Rome was de Februarius mensis de maand van de rituele zuivering. Het Latijnse woord februa betekent overigens zuivering. In heel wat streken in Europa wordt er nog steeds grote schoonmaak gehouden in februari.

In Rome startte de zuiveringsmaand met de Lupercalia, priesters van Pan, renden dan naakt door de straten en sloegen iedereen die ze ontmoetten, maar vooral de vrouwen, met de roede. Het slaan met de roede zou de vruchtbaarheid  bevorderen. In onze streken was het slaan met de berkenroede een gebruik bij boerenknechten of bij ouders om respectievelijk de meiden en de kinderen vruchtbaarheid toe te wensen. Vruchtbaarheid was iets wat elke boer zich kon wensen bij de aanvang van het nieuwe zaaiseizoen. Om zich van die vruchtbaarheid te verzekeren vroeg hij de bescherming van de Godin.

Een beeld van de Godin werd op een ossenkar rond de akkers gereden om de gewassen weldadig te laten groeien. De  Romeinse geschiedschrijver Tacitus vermeldde in zijn Germania zo een ommegang met het beeld van de moedergodin Nerthus. Nerthus wordt gelijkgesteld met de godin Hertha of Aertha, waarvan ons woord aarde is afgeleid. Zij is dus de moedergodin bij uitstek. De christenen zouden later beelden van Maria rond de velden dragen.

Terwijl de Germanen Nerthus vereerden als moedergodin, richtten de Ierse Kelten zich tot Brigid. Zij staat nog steeds centraal in het Imbolc feest.

De Ierse Brigid (Bridget, Brid, Bride, Brig, Brigante of Brigandu) en in onze streken Brigitta of Brigida genoemd, was wellicht in oorsprong een vuurgodin, zoals de oorsprong van haar naam Breo saigit( vuurpijl) doet vermoeden. Zij is het typevoorbeeld van de drievoudige godinnen die overal ter wereld voorkomen. In de legende is zij de godin-muze van priesters en dichters, de godin van soldaten en smeden en de godin van vroedvrouwen en kruidenvrouwen. Zij bewaakte de drie vuren van inspiratie, smeedkunst en heling. Haar helende kwaliteiten komen tot uiting in de Brigttabronnen die over de Britse eilanden en delen van continentaal Europa verspreid liggen. Zieken die van het bronwater dronken, konden volgens de legenden op wonderbaarlijke wijze genezen. De Brigid verering kwam voornamelijk voor in Ierland en op een aantal Britse eilanden, meestal plaatsen die veel door Ieren werden bezocht.

Brigitta is wellicht het allerbeste voorbeeld van de overleving van een heidense godin in het christendom. Over haar heiligverklaring bestaan verschillende legenden. Een verhaal dat het goed deed bij het boerenvolk, vertelt dat ze de vroedvrouw van Maria was.

Zij was volgens geschriften de waardin van de herberg van Bethlehem.

Toen er grote voedselschaarste was, verbood de waard haar om de gasten eten of drinken te geven terwijl hij weg was. Brigitta negeerde het verbod van de waard en gaf brood en water aan twee hongerige reizigers, een man en een vrouw.

Nadat de reizigers weer verdwenen waren, merkte ze dat het brood en het water intact waren, hoewel de reizigers flink gegeten en gedronken hadden.

Toen ze hen achternaging, trof ze hen aan in een stal, waar ze de vrouw nog net kon bijstaan bij de bevalling. Het ging vanzelfsprekend om Jozef en Maria. Daarom wordt Brigitta in oude Schotse teksten banchuideachaidh Moire genoemd, de vroedvrouw van Maria,of Muime Chriosda, de voedster van Christus. De meer ‘officiële’kerkelijke versie luidde dat ze de dochter was van een Ierse Druïde, die de komst van het christendom voorspelde en zich daarna liet bekeren door Saint-Patrick. Brigitta werd een non en klom op tot de functie van abdis van het klooster van Kildare in Ierland.

In de Brigittatempel van Kildare werd een eeuwig vuur brandend gehouden door 19 maagdelijke priesteressen.

Het getal 19 verwijst naar de cycli van zon en maan ten overstaan van de aarde. Elke 18,67 jaar bevinden beide zich opnieuw op dezelfde plaats in relatie met elkaar. Toen het christendom Ierland overspoelde werd de tempel van Kildare een klooster en de priesteressen werden onder zachte dwang aangemaand nonnen te worden. Het heilige vuur van Kildare werd nog tot de twaalfde eeuw door de nonnen verzorgd, tot het gebruik door de kerk verboden werd omwille van haar heidense karakter. In de jaren zestig besloot het Vaticaan dat er onvoldoende bewijzen waren voor haar heiligheid en zelfs voor de historische gronden van haar bestaan. Brigitta werd ontheiligd.

Ondanks dit leeft Brigitta nog steeds voort in de harten van veel christenen. In onze streken zijn er tot op vandaag verschillende Brgittakapellen die nog druk bezocht worden en waar de heidense gebruiken voortleven. In het Limburgse dorpje Noorbeek is er een Brigidabron, die bezocht wordt om oogkwalen en veeziekten te bestrijden.

Merkwaardig aan de bron is de met een bol bekroonde stenen pijler, die verwijst naar de staf van Dionysos. De staf, die duidelijk een fallische symboliek had, was voorzien van een pijnappel. Diezelfde fallische staf wordt in sommige rituelen nog gebruikt.

imbolc 28

Een oud Imbolc-gebruik  was het maken van Brigittapoppen.

Deze stropoppen werden op de avond van Imbolc in huis gebracht.

In Schotland riep de vrouw die de pop binnenbracht: “Thigeadh Bride steach, is a beatha Bride”(laat Bride binnenkomen, Bride is welkom)

De vrouwen in de woning antwoordden: “Tha leaba Bride deiseal”( het bed van Bride is klaargemaakt).

De pop werd in een bedje gelegd, samen met de staf van een berk, brem of wilg. De staf werd in de haard gelegd en de volgende ochtend controleerden de vrouwen of Brigitta haar sporen had nagelaten in de as, de zogenaamde lorg Bride, de voetsporen van Brigitta. Als dat het geval was, stond het gezin een voorspoedig jaar te wachten. Het maken van het bed van Brigitta, is nog steeds een vast onderdeel van Imbolc. Ook het maken van een Brigid kruis is iets wat je met Imbolc doet.

imbolc 27

Het Imbolc-feest op 2 februari valt precies op dezelfde dag als het christelijke Maria-Lichtmis. Verschillende schrijvers beweerden tot voor kort dat het christelijke feest een aanpassing was van de oude heidense Imbolc-rituelen.

De Britse historicus Ronald Hutton toonde echter aan dat de twee feesten eigenlijk geen enkel verband met elkaar houden en enkel toevallig op dezelfde datum vallen.

Andere namen voor Imbolc zijn: Maria-Lichtmis, Lupercalia, Feest van Brigitta, Oimelc, Feest van de Maagd, Festival van de melk,Anagantois,St.Brigidday. Sommigen melden dat het woord Imbolc een afleiding is van het Keltische woord ‘bolc’of ‘bolg’, hetgeen ‘buik’betekent. Imbolc zou dan ‘in de buik’betekenen. Met de ‘buik’wordt Moeder Aarde bedoeld, uit wiens ‘buik’ofwel akker, alle leven weer naar boven zal komen.

Binnen in haar ontkiemen de zaden die zijn gezaaid, en gauw zullen groeien tot prachtige planten en bloemen.

HET VIEREN VAN IMBOLC

Het is traditioneel om met Imbolc als de zon ondergaat of na het ritueel alle lampen in het huis aan te doen. Al is het maar voor heel even.

Je kunt ook in elke kamer een kaars aansteken ter ere van de wedergeboorte van de zon.

KRUIDEN: rozemarijn, klaver, wilg, kaneel, engelwortel, basilicum, laurier, braam

ALTAARVERSIERINGEN : fakkels, gele en witte bloemen, waxinelichtjes

WIEROOK: mirre,sandelhout, laurier

EDELSTENEN: turkoois, amethist, heldere kwarts, citrien, gele toermalijn, groene toermalijn, carneool, rozekwarts, graniet, onyx, chysopraas

GODINNEN EN GODEN: Brigid, alle maagdelijke Godinnen en jonge Goden.

KAARSEN: wit, geel, roze

ETEN EN DRINKEN: zaden, papaverzaad, brood, cake, kruidenthee, kamille, rode klaver, rozemarijn, braam, jasmijn, abrikoos thee, krakelingen, melk, rozijnen, pannenkoeken

DSC08186

MAGISCHE HANDELINGEN: labyrint lopen, veel kaarsen aansteken, Brigid pop maken, Brigid kruis maken, spelt zaaien, lampen in huis aansteken

images[5]

RECEPTEN

IMBOLC WIEROOK: 

Meng gelijke delen:

Munt

Bijvoet

Basilicum

Tijm

Lavendel

Venkel

Rozemarijn

Valeriaan

Hyssop

IMBOLC OLIE:

Meng:

1 deel anijsolie

1 deel sinaasappelolie

1 deel cederhoutolie

Doe als basis een zoete amandelolie.

SLEMP:

Slemp is een Oud-Hollandse drank die zeer goed bij dit feest past.

Melk is een symbool voor vruchtbaarheid en de kruiden die hierbij gebruikt worden hebben kracht gevende en beschermende eigenschappen.

En het is ook nog eens heel lekker.

Ingrediënten:

11/2 liter melk

3 theelepels losse thee

stukje pijpkaneel

citroenschil

3 kruidnagels

een stukje foelie

3 draadjes saffraan

60   ram suiker

–         Zet de melk op en breng het tegen de kook aan.

–         Bind alle kruiden en de thee in een katoenen lapje en hang dit in de melk.’

–         Doe een passende deksel op de pan.

–         Laat alles zo een uur trekken.

–         Voeg tegen het einde de suiker toe.

–         Serveer de slemp lekker heet

Je kunt de slemp nog binden, door er een paar eierdooiers of maïzena doorheen te doen. Goed zeven voor je de slemp in de koppen doet want er komt gauw een vel op.

Je kunt ook elfenwijn drinken met Imbolc

ELFENWIJN

Ingrediënten:

11/2 kopje melk per glas

1 theelepel honing

1/8 theelepel  vanille essence

kaneel

–         Verwarm de melk, niet laten koken.

–         Voeg aan elk glas honing en vanille toe en besprenkel het met kaneel.

imagesCAEYS6Z7

HOE MAAK JE EEN KELTISCH KRUIS

Neem een bosje strohalmen of graanhalmen van ongeveer gelijke lengte.

De eerste halm die je gaat gebruiken moet de helft van de lengte van de anderen zijn. Neem deze eerste halm in je hand en vouw een tweede halm in het midden eromheen.

De derde halm vouw je erbij naast het kruispunt van de eerste twee halmen, om de tweede halm heen.

Zorg ervoor dat de richting waarin deze

nieuwe halm wijst in de richting van de klok

Loopt.

De vierde halm vouw je op dezelfde manier

om de derde halm heen.

De vijfde halm gaat weer om de vierde heen

en zo ga je verder tot er in het midden

van het kruis een vierkant ontstaat.

Wanneer je tevreden bent over het kruis bind

je de uiteinden vast met een klein stukje

stro of raffia.

image026[1]

IMBOLC RITUELEN

Wat kun je zoal doen aan rituelen met Imbolc:

–         Maak een Brigid kruis, als je het kruis aan het maken bent moet je je concentreren op wat je wilt gaan ‘zaaien’in de komende cyclus.het kruis zal je geluk brengen.Hang of leg het kruis op een plek die toepasselijk is voor je doelen en laat het daar liggen tot volgend jaar, wanneer je weer een nieuw kruis maakt.

–         Maak een Brigid pop

–         Loop een labyrint

–          Je kunt met een berkentak jezelf of elkaar reinigen, door over je lichaam te strijken.

–         Maak een gedicht of tekst waarin je duidelijk naar voren laat komen wat je voor de volgende cyclus wilt gaan zaaien.

–         Versier de cirkel met witte en gele bloemen of berkentakken of wilgentakken

–         Maak anijszaadkoekjes

–         Maak elfenwijn of slemp

–         Maak pannenkoeken om na het ritueel te eten

DSC08186

–         Maak vuur

–         Doe voor het ritueel heel veel kaarsen of waxinelichtjes aan om de zon te verwelkomen

–         Je kunt ook tijdens je ritueel het labyrint lopen met fakkels

–         Draai muziek waar je vrolijk van wordt

–         Maak zelf muziek met trommels end, om de zon te verwelkomen

–         Doe wat spelt (oerzaad) in een potje met aarde, als symbolische daad voor wat je gaat zaaien dit jaar.

Met deze ideetjes kom je al een heel eind denk ik.

Dus veel plezier met deze viering.

Ik wens je een mooi, krachtig en vrolijk Imbolc feest toe.

Liefs Tara

Imbolc 11

Imbolc ofwel Lupercalia : ( http://www.heksenkring.be/Imbolc.htm)

Met Imbolc vieren we het feest van de bevruchting van de aarde in het nieuwe zonnejaar. Met Imbolc komt de belofte die de Godin maakte met Yule (nl. dat de God spoedig weer zou keren en chaos zou verdwijnen) uit.
De naam komt het eerst voor in het Ierse vroegmiddeleeuwse verhaal: “Tochmarc Emire”, dat in de 10e of 11e eeuw werd geschreven. Een andere betekenis van “Imbolc” is “schapenmelk”.
Zoals je merkt valt Imbolc samen met het katholieke Lichtmis. De Kerk heeft dezelfde datum behouden voor zowat hetzelfde feest. Ook in de katholieke kerk wordt dan het feest van het zuivere licht (van de Heilige Maagd hier) gevierd.
Ook wordt er heel vaak rond deze periode ‘de grote schoonmaak’ gehouden, dit stamt nog steeds af van die eeuwenoude traditie van zuivering en plaats maken voor de nieuwe dingen.

Imbolc vieren :

Vervang de heilige rode wijn voor melk .
Versier de cirkel met verse loof en kleurrijke lentebloemen . ( Lees : narcissen uit de gemeentetuin …)
Geschikte kleuren voor dit feest zijn : wit, zilver, geel en goud .
Schrijf zelf een gedicht en lees het hardop voor tijdens de ceremonie of draag een favoriet gedicht op .

Rite voor Imbolc :

Ga op het Noorden staan, met je gezicht naar het Altaar . Leg een Brigitta pop ( een eenvoudig popje van stro )in een met stro gevulde kribbe en leg de staf ernaast (deze symboliseert de fallus ) . Zeg de volgende woorden op :

“Nobele Godin, Geef van uw melk van goedheid, opdat we allemaal mogen worden gevoed, zodat we wonderen kunnen verrichten, in onszelf en om ons heen . Verwarm onze harten met uw liefde . Leer ons uw wijsheid, zodat wij uw waarde kennen, en de waarde van vorming . Vrouw van de lente, wanneer u nabij bent, groeien bloemen waar u loopt, en lopen bomen uit. Brigitta, moeder van ons allemaal, kom nu, wij smeken u, en breng ons uw hoop . Brigitta is gekomen, Brigitta is welkom ..!”

Informatie :

Tijdens het Romeinse feest van Lupercalia, het feest van pan, renden priesters naakt door de straten en sloegen iedereen met geitenleren zweepjes, met in het bijzonder getrouwde vrouwen . Dit feest van loutering en reiniging was Vrolijk en dubbelzinnig . De geshockeerde Christelijke Kerk verbood het feest in 492 na Chr .

imagesCA5PR197

Activiteiten en tekst van: (http://www.vrouwholda.nl/activiteiten/jaarfeesten.php#imbolc)

Imbolc, het buikfeest
(2 februari) Het prille begin. De aarde maakt zich klaar om het zaad te laten ontkiemen, de natuur wordt wakker en rekt zich uit. De boeren gaan weer ploegen ter voorbereiding van het zaaien en de grote voorjaarsschoonmaak staat voor de deur.
Weinig momenten in het jaar maak ik zo intens mee als dit, alsof ik de energie bijna fysiek kan beetpakken. Bijna, wat het zijn nog maar de eerste roerselen. Het is niet het kindje in je buik dat voor het eerst met z’n tenen wiebelt, maar de verwachting van het kindje dat van zich doet spreken. En hoe toepasselijk, Imbolc betekent: in de buik.
Ga eens diep in je buik zitten en voel. Wat zijn je wensen voor komend jaar, wat wil je bereiken, waar wil je naartoe? Daarvoor kun je nu de basis leggen. Maar voor je dat kunt doen, moeten eerst die oude winterse stofnesten en blokkades het veld ruimen: kom maar op met die schoonmaak!

In de natuur
Het prille begin. De aarde maakt zich klaar om het zaad te laten ontkiemen, de eerste sapstromen komen weer op gang, de natuur wordt wakker en rekt zich uit. De boeren gaan weer ploegen ter voorbereiding van het zaaien en de grote voorjaarsschoonmaak staat voor de deur.

Mijn beleving
Weinig momenten in het jaar maak ik zo intens mee als dit, alsof ik de energie bijna fysiek kan beetpakken. Bijna, wat het zijn nog maar de eerste roerselen. Het is niet het kindje in je buik dat voor het eerst met z’n tenen wiebelt, maar de verwachting van het kindje dat van zich doet spreken. En hoe toepasselijk, Imbolc betekent: in de buik.

Ook dit keer zegt de natuur weer: het is niet de droom die uitkomt die zo belangrijk is, het is de weg erheen die minstens zoveel waarde heeft. Ga eens diep in je buik zitten en voel. Wat zijn je wensen voor komend jaar, wat wil je bereiken, waar wil je naartoe? Daarvoor kun je nu de basis leggen. Maar voor je dat kunt doen, moeten eerst die oude winterse stofnesten en blokkades het veld ruimen: kom maar op met die schoonmaak!

En dat is precies wat ik letterlijk ter voorbereiding doe: tot in elk hoek gaat mijn huis schoon. Alle lakens, dekens en plaids naar buiten om uit te waaien. Alle ramen tegen elkaar open. Kasten tot in de kleinste kiertjes uitgewassen. De schuur aan kant, oude spullen naar Terre des Hommes of het grofvuil. Alles onder begeleiding van vrolijke, verwarmende muziek, waarop je lekker hard mee kunt zingen: laat maar stromen die energie!

De symboliek
Bij Imbolc is de onderhuidse energie nog heel puur, het is de essentie van het jonge leven van straks. Het is dus dé basis voor de groei van nieuwe plannen. Met oud & nieuw verzin ik vaak wat ik ga doen, neem dan een maand om te bedenken hoe ik het ga doen en begin met Imbolc daadwerkelijk met de nieuwe voornemens. Daarnaast is het ook een moment van transformatie: het oude maakt plaats voor het nieuwe. Vuur is daarbij een geschikt element, omdat het heel zichtbaar oude ballast (bijvoorbeeld opgeschreven op papier) verandert in vruchtbare as voor nieuwe plannen.

De natuur biedt ons altijd op het juiste moment dát wat we nodig hebben en rond Imbolc laten de eerste dappere planten zich langzaam aan zien: de schoonmakers. Deze planten kun je -áls ze zijn opgekomen- dan ook prima gebruiken om een en ander mee te versieren als symbool voor de reinigende krachten die op dit moment hun werk doen. Daarnaast kun je ze gebruiken om thee van te zetten of in je maaltijd te verwerken. Zo kun je die energie van binnen en van buiten gebruiken.

Van oudsher gebruiken mensen in deze tijd de kracht van de vorige oogst om de oogst van dit jaar aan te zwengelen. Dit kun je bijvoorbeeld doen met het ‘kruis van Brigid’ of een graan pop, die je maakt van korenhalmen (van de vorige oogst). Het kruis kun je vervolgens uitwisselen voor bescherming en een voorspoedige groei van je nieuwe plannen.

Voor mij hoort verder de Vlier bij Imbolc. Een boom zo sterk, dat afgeknipte takken zelfs in de winter wortel willen schieten. Als er één is die het gure weer wel overleeft…

In de keuken
Na alle zware kost van de herfst, de feestdagen en de donkere dagen van januari, betrekken we de voorjaarsreiniging ook in ons eten en drinken. Het wordt nu zaak om energie weer vrij te laten stromen en hoewel we tijdens dit feest niet gaan ontslakken, is dit over het algemeen wel een goede periode om daarmee te beginnen.

Naast de reinigende elementen zijn ook vitamines en mineralen van groot belang om je energiepijl hoog te houden. De winter is immers nog niet voorbij. Wat betreft gerechten kun je bijvoorbeeld denken aan groentesoep (of als de lente heel vroeg is: brandnetelsoep), spinazietaart, kruidenthee en bloedwijn, graankoeken of volkorenscones, en fruitsalade of worteltaart toe. En vergeet ook niet verwarmende kruiden als kaneel en kardamom, want we kunnen die warmte nog prima gebruiken!

Enkele voorbeeldrecepten:

thCALAREQJ

Reinigingsthee:

Imbolc is een tijd van grote schoonmaak. Drink daarom als voorbereiding op het nieuwe jaar een thee met de volgende kruiden:

–         Fenegriekzaad

–         Duizendblad

–         Sint-Janskruid

–         Paardenbloem

–         Brandnetel

–         Kruizemunt

Doe gelijke delen van de kruiden in de pot, giet er kokend water op en laat dit ongeveer 10 minuten trekken. Gedurende 14 dagen 3 koppen per dag drinken.

Andere bruikbare voorjaarskruiden, maar niet per se zo vroeg al boven de grond, zijn bijvoorbeeld: madeliefje, smalle weegbree, hondsdraf, klein hoefblad, zevenblad, berk (jonge blad).

Slemp:

Een beetje licht in donkere dagen met de warme geur en smaak van specerijen!

– 1 theelepel zwarte thee

– 3 kruidnagels

– 1 draadje saffraan

–  1 stukje pijpkaneel

– 1 stukje foelie

– 1 sliert citroenschil (dunschiller)

– 1 liter melk

– 1 eetlepel vanillesuiker

Schenk de melk in een pan. Doe de thee, kruidnagel, saffraan en foelie in een theezakje en maak die goed dicht. Voeg het gevulde theezakje, het kaneelstokje en de citroenschil toe aan de melk en zet de pan op laag vuur (sudderplaatje of petroleumstel zijn ideaal). Doe de deksel op de pan en laat de melk minimaal een half uur zachtjes trekken. Haal de schil, het stokje en het zakje uit de melk en roer er de vanillesuiker door. Serveer warm, bijvoorbeeld met kaneelgebak (ik denk: Zeeuwse Bolus of spiraalkoekjes).

thCA4HAGZW

Kaneelbiscotti:

Hoewel de dagen steeds weer een beetje langer worden, heb ik doorgaans veel behoefte aan warmte. Die zoek ik rond Imbolc graag op in de vorm van kaneel en cacao. Dit is weliswaar geen Nederlands recept, maar geef toe, die Italianen weten ook best waar een mens een lekker warm gevoel van krijgt!

–  250 gram bloem

–  2 theelepels kaneel

–  1 zakje bakpoeder

–  50 gram boter (op kamertemperatuur)

–  125 gram fijne suiker

–  1 ei

–  1 eierdooier

–  1 eetlepel vanillesuiker

–  Bakpapier

–  Zout

–  1/2 theelepel kaneel

–  2 eetlepels fijne suiker

Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius. Zeef de bloem met 2 theelepels kaneel, bakpoeder en een snufje zout. Klop de boter met 125 gram suiker luchtig en schuimig. Mix de vanillesuiker, het ei en de eierdooier erdoor. Roer het bloemmengsel in beetjes bij dit beslag. Vorm dan van het deeg een langwerpig, rechthoekig ‘brood’ en leg dit op een met bakpapier bekleed bakblik. Bak dit in ongeveer 50 minuten gaar in de oven. Laat afkoelen, maar zet de oven nog niet uit. Vermeng 1/2 theelepel kaneel met 2 eetlepels suiker. Snij de koek in dikke plakken en leg ze weer op de bakplaat. Bestrooi de koekjes met de kaneelsuiker en bak ze in ongeveer 20 minuten goudbruin.

Tip: Serveer met een kop heerlijk warme chocolademelk…

thCA4U6GO7

Lemon merengue pie:

De oma van manlief maakte deze citroenschuimtaart vaak toen het gezin na de oorlog een aantal jaren in Amerika woonde. Het recept komt is van Anne Wilson. Ik heb deze taart weer gemaakt met Imbolc 2008: om de een of andere reden paste citroen deze keer bij uitstek.

Deeg:

–  1 1/2 kop bloem (375 mililiter)

–  1 eetlepel suiker

–  125 gram boter

–  1 eidooier

–  1 eetlepel koud water

Vulling:

–  1/2 kop suiker (125 mililiter)

–  1/3 kop maïzena (85 mililiter)

–  2,5 deciliter water

–  Geraspte schil van 2 citroenen

–  Sap van 2 citroenen (± 1,25 deciliter)

–  3 eidooiers

–  1 eetlepel boter

Schuim:

–  3 eiwitten

–  1/2 kop suiker (125 milliliter), extra

Deeg: Meng bloem en deeg en kneed de boter erdoor totdat het mengsel kruimelig is. Eierdooier en water mengen en door het bloemmengsel kneden tot een stevig deeg. Laat dit afgedekt rusten in de koelkast. Rol het deeg dan uit (op een met bloem bestrooid aanrecht) tot een platte cirkel waarmee je een taartvorm van 23 centimeter doorsnede kunt bekleden. Breng de rand in vorm en prik met een vork gaatjes in de bodem. Bak de bodem blind op 220 graden Celsius in 15 minuten gaar en goudbruin. Laat het afkoelen.
Vulling: Doe suiker en maïzena in een pannetje en meng dit met water, citroenrasp en citroensap. Breng dit op laag vuur aan de kook tot het dik wordt en laat het op lager vuur nog 2 tot 3 minuten zachtjes koken. Haal de pan van het vuur. Klop de eidooiers los in een kom en roer er een beetje citroenmengsel doorheen. Giet dit dan weer in het pannetje en laat ak roerend weer 2 tot 3 minuten koken. Roer de boter er doorheen en verdeel over de gebakken taartbodem.
Schuim: Sla de eiwitten stijf en voeg geleidelijk de extra suiker toe. Blijf kloppen tot er pieken ontstaan. Bestrijk de hete vulling losjes met het schuim. Bak de taart in 10 minuten op 220 graden Celsius tot het schuim goudkleurig is. Laat afkoelen op een taartrooster.

Tip: Doe jezelf een plezier en koop bij de Xenos of Blokker zo’n goedkoop setje maatbekers voor (Amerikaanse) cups. Ik vind het eigenlijk een veel fijnere manier van koken dan alles tot op de gram moeten afwegen. Tot die tijd kun je ook prima een metrische maatbeker gebruiken.
Tip 2: Laat de vulling echt steeds 2 tot 3 minuten koken, anders heb je kans dat er veel vocht vrijkomt uit het mengsel en je taart straks drijft in zoet citroensap.

thCASC9CFM

Spiraalkoekjes:

Imbolc is weer zo’n moment van wedergeboorte. Het zaad is gestorven en maakt zich klaar om straks te ontkiemen. Spiralen zijn daarvoor prima geschikt als symbool.

–  200 gram bloem

–  100 gram witte basterdsuiker

–  150 gram koude boter

–  1 eierdooier

–  2 eetlepels cacao

Zeef de bloem en de suiker boven een kom. Voeg de boter toe en snij die met twee messen in kleine stukjes. Voeg tenslotte de eierdooier toe en kneed alles met koele handen snel tot een samenhangend deeg. Wordt het deeg te plakkerig, zet het dan even in de koelkast, om daarna weer verder te gaan als het is afgekoeld. Verdeel het deeg in twee gelijke delen en kneed door één helft de cacao. Rol beide delen op tot ballen, wikkel ze in plasticfolie en laat 30 minuten in de koelkast opstijven. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier. Bestuif je werkvlak en een deegroller met bloem en rol de twee stukken deeg uit tot lappen die even groot zijn en hooguit een halve centimeter dik. Leg de deeglappen op elkaar en rol ze strak op. Snij de rol in plakjes van ongeveer 1 centimeter breed en leg de spiralen op enige afstand van elkaar op de bakplaat. Bak de koekjes in het midden van de oven in 15 tot 20 minuten gaar en goudbruin. Neem de koekjes van de bakplaat en laat ze op een rooster afkoelen.

Tip: Je kunt de cacao ook vervangen door bijvoorbeeld kaneel, of een mengsel maken met kaneel, piment en een snufje gember, zolang de ene helft van het deeg maar donkerder is dan de andere helft.
Als je spiralen nou mislukken, is hier de redding! Je hebt het deeg toch al in plakjes verdeeld, dus rol ze gewoon tot balletjes en druk ze daarna plat tussen je handpalmen: instant marmerkoekjes.

thCAEYXPE9

Zeeuwse Bolus:

Voor 12 heerlijke bolussen.

–  650 gram patentbloem

–  75 gram gist

–  4 deciliter melk

–  1 ei

–  2 eetlepels witte basterdsuiker

–  4 theelepels zout

–  3 theelepels kaneel

–  300 gram donkerbruine basterdsuiker

Doe de bloem, zout, witte basterdsuiker en het ei in een schaal. Los de gist op in de warme melk (niet warmer dan 40 graden Celsius!). Voeg dit bij de rest van de ingrediënten en mix alles met kneedhaken tot een slap brooddeeg. Laat dit 45 minuten onder een doek rijzen. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Leg het deeg op een met bloem bestoven aanrecht en verdeel in 12 porties en rol hier slangen van (pakweg 40 centimeter lang). Maak een bergje van de donkerbruine basterdsuiker gemengd met de kaneel. Rol de deegslangen hier doorheen zodat er een goede laag om het deeg zit. Rol de slangen vanuit het midden in een spiraal naar buiten toe en stop het laatste stukje weer terug in de bolus. Verdeel de spiralen over een ingevette bakplaat en laat dit nog 10 minuten op een warme plaats rijzen. Bak de bolussen in het midden van de oven in 18 minuten gaar.

Van oudsher worden de bolussen ’s ochtends (warm!) bij de koffie geserveerd, maar ze zijn elk moment van de dag lekker, bijvoorbeeld met een glas warme slemp).

Schoonmaaksoep:

Imbolc is een tijd van reiniging. In de natuur en in jezelf. Om jouw eigen natuur een handje te helpen, maak je bijvoorbeeld deze soep. Je kunt er alle kanten mee op variëren naar gelang je smaak. Sommige ingrediënten zorgen ervoor dat (*), andere zorgen voor de broodnodige vitamines en mineralen, want de winter is nog lang niet over. Smaakt overigens ook erg lekker bij de grote schoonmaak van je huis…

–  1 winterwortel

–  2 preien

–  4 stengels bleekselderij

–  Bosje selderij

–  2 uien

–  2 teentjes knoflook

–  2 groene paprika’s

–  2 zoete aardappels

–  Kruiden (bijvoorbeeld zevenblad, brandnetel, duizendblad, smalle weegbree, paardenbloemblad, zuring en bieslook)

  Water en bouillonblokjes (tuinkruiden) of zelfgemaakte bouillon

Snij alle groentes in (grove) stukken. Doe een beetje olijfolie in je pan en bak daarin kort de aardappel, ui, winterwortel en knoflook. Voeg de andere groenten en kruiden toe en voeg zoveel water of bouillon toe dat ze ruim onder staan. Voeg eventueel naar smaak bouillonblokjes toe en breng dit alles nu heel rustig aan de kook met de deksel op de pan. Eenmaal aan de kook, zet je het vuur weer lager en laat je de soep minimaal twee uur heel rustig trekken.

Tip: Serveer er versgebakken meergranenbrood bij.

*) Nieuwe overheidsregels, geen gezondheidsclaims op kruiden

thCA32IUER

Kaiserschmarrn:

–  100 gram bloem

–  150 cc melk

–  2 eieren

–  1 eetlepel suiker

–  2 eetlepels rozijnen

–  Boter om te bakken

–  Zout

–  Poedersuiker

Maak van de bloem, melk, de eierdooiers en een snufje zout een glad beslag. Klop de eiwitten goed stijf, eerst zonder suiker en daarna opnieuw met 1 eetlepel suiker. Spatel het geklopte eiwit voorzichtig door het beslag. Smelt een beetje boter in een koekenpan en giet een gedeelte van het beslag erin. Strooi wat rozijnen op het beslag. Bak de luchtige pannenkoek aan één kant goudbruin en keer deze voordat het beslag aan de bovenzijde droog is. Trek het deeg met twee vorken in stukjes en bak ze nog even rondom goudbruin. Hou ze warm en bak dan op dezelfde wijze de rest van het beslag. Bestrooi de kaiserschmarrn met poedersuiker en eet ze het liefst warm.

Tip: Serveer er pruimenjam bij.

Imbolc wierook:

–  2 delen olibanum somalia

–  2 delen benzoë siam

–  1 deel drakenbloed

–  1 deel nootmuskaat

–  1 deel kaneel

–  1 deel sinaasappel

Ideeën voor activiteiten

–  Zoek manieren om niet alleen je lijf, maar ook je energie te reinigen, van blokkades te ontdoen en weer vrij te laten stromen. Begin daarbij bijvoorbeeld met ademhalingstechnieken.

–  Het bereiden van een reinigende kruidenthee, bijvoorbeeld om je te helpen bij het ontslakken.

–  Een wandeling door de natuur om te kijken in hoeverre de sapstromen al op gang zijn gekomen. Is het de juiste tijd, dan is het een leuk spel om de bomen wakker te kloppen.

–  Wanneer de natuur er vroeg bij is, kun je al kruiden plukken die je helpen bij je voorjaarsschoonmaak (door thee, soep en in het huis).

–  Kijk of je al berkenwater kunt tappen.

–  Is het een mooie, zonnige dag, zoek dan in het bos of park een mooi plekje om te genieten van de eerste, frisse energie van het jaar. Neems eens de tijd om er op te mediteren.

–  Maak een kruis van Brigid of een graan pop van de korenhalmen van afgelopen oogst.

–  Maak of versier een Imbolc-kaars die je ’s avonds ook gebruikt om wat meer licht te brengen.

–  Je kunt nu al een aantal planten stekken, bijvoorbeeld Vlier, waarbij je de stekjes je wensen voor het komende jaar meegeeft. En dan maar afwachten wat er uiteindelijk uit de buik komt…

–  Of zaai bijvoorbeeld Zonnebloem of Pompoen voor, waarbij de zaden je wensen voor het nieuwe jaar symboliseren.

–  Bij mooi weer een avondmaaltijd buiten bij het vuur (en jij in dikke dekens!).

–  Je kunt je overtollige ballast ’s avonds aan het vuur meegeven, om het te laten transformeren in frisse energie voor onze wensen van het komende jaar

image005[1]Op http://www.thespiritofthegoddessis.nl/sites/recepten.htm vond ik enkele recepten:

thCAZ6BKG6
LAVENDELSUIKER (Imbolc)
Ingrediënten: Lavendelsuiker (!!! enkele weken op voorhand klaarmaken!!!) nodig: 2 eetlepels lavendelbloemetjes 1 vanillestokje
een pot met fijne suiker
Hoe maak je het klaar: Doe de bloempjes met een vanillestokje in de pot suiker, Sluit de pot en laat enkele weken staan. Dit kan gebruikt worden in cakes, koekjes en andere zoetigheden
MAGISCHE ROOMSOESJES (Imbolc)
Voor de soesjes:
1 kopje water, 1/2 kopje boter of margarine, 1 1/4 kopje bloem, 4 eieren.
Breng het water en boter in een steelpan aan de kook. Draai het vuur laag en voeg bloem toe. Roer op zacht vuur tot deeg een bal vorm aanneemt.
Neem van het vuur. Voeg eieren toe en klop tot glad geheel. Laat met een eetlepel kloddertjes op het niet ingevette bakpapier vallen. Bak in een half uur goudbruin op 190° C.
Voor de vulling 1/2 kopje suiker, 2 eetlepels maïzena (geregeerd door de Zon; brengt gezondheid en rijkdom), 1/4 theelepel zout, 2 kopjes melk, 2 eierdooiers, 2 eetlepels boter of margarine, 2 theelepels vanille-essence, poedersuiker. Breng in een steelpan langzaam suiker, maïzena en zout aan de kook en roer onafgebroken tot het mengsel dik wordt. Voeg melk en eierdooiers toe en laat 1 minuut koken. Neem van het vuur en voeg boter en vanille toe. Laat afkoelen. Vul de soesjes met de roomvulling en bestrooi met poedersuiker

Imbolc[1] (2)Gevonden op: http://www.circewicca.nl/

Imbolc

Tijd: 2 februari
Andere namen: Ploeg- en Zaaifeest, Candlemas, Lichtmis, Brigid

Imbolc (spreek uit: immolk) is een feest dat te maken heeft met rituele reiniging en opleving van de natuur. Voor de Romeinen was februari een periode die te maken had met reiniging. “Februari” is afgeleid van “februare”, d.w.z. rituele reiniging. Op 15 februari vierden de Romeinen de Lupercalia. Tijdens dit feest hulden twee priesters zich in de huid van een geslachte geit en renden door de straten van Rome, terwijl ze alle vrouwen die ze tegenkwamen sloegen met hun “februa”, een rituele gesel van stroken geitenvel. Deze symbolische geseling was een rituele handeling waarmee de levenskracht werd gestimuleerd en mensen, dieren en de aarde zelf weer vruchtbaar werden. Veel vrouwen gingen op die dag zeer schaars gekleed de straat op om toch vooral de februa zo direct mogelijk op hun huid te voelen.

De heropleving van de natuur werd door de Grieken en Romeinen ook wel voorgesteld als de wedergeboorte van Adonis, de Vegetatiegod en de geliefde van Afrodite (Venus), die met de oogst was gestorven.

Door de eeuwen heen zijn de Lupercalia in het Romeinse Rijk zeer populair geweest, zowel bij de patriciërs als bij het gewone volk. Pas in het jaar 494 werd dit feest door paus Gelasius I verboden en vervangen door een feest voor de Heilige Maagd, en wel Maria Lichtmis. Daarbij werd het feest verplaatst van 15 naar 2 februari. Deze datum werd gekozen omdat dit 40 dagen na Kerstmis is. Dat is de voorgeschreven tijd na een bevalling in de Joodse en Christelijke religie voordat een vrouw een rituele reiniging kan ondergaan en weer in de kerk of synagoge mag komen.

Er was nog een reden om de Lupercalia naar voren te schuiven. Voor de Kelten was dit de tijd dat ze Imbolc vierden, een van de vier grote Keltische feesten, naast Beltane, Lammas en Samhain. Imbolc had voor de Kelten dezelfde betekenis als de Lupercalia voor de Romeinen. Het was een rituele reiniging om de aarde na de winter opnieuw vruchtbaar te maken als voorbereiding op het ploegen en zaaien. Daarbij trok vaak het hele dorp rond de akkers met een beeltenis of symbolische voorstelling van de Godin die het graan zou beschermen. Poppetjes of kruizen, gevlochten uit het graan dat de vorige zomer was geoogst, werden tijdens de processies meegedragen. Voor de Kelten was het de Godin Brigid die als beschermvrouwe voor het graan optrad. Imbolc wordt dan ook wel Brigid genoemd. De Germanen moeten een vergelijkbaar feest gehad hebben, want in deze tijd droegen ze een beeld van de Godin Nerthus in een draagbaar rond de akkers. Ook over Freya zijn dergelijke ommegangen opgetekend. Imbolc is dan ook Keltisch voor “rondom de buik”, waarmee de buik van Moeder Aarde werd bedoeld. Toen de Christenen in de late Middeleeuwen probeerden de Heidense feesten en gebruiken uit te roeien, hebben ze een deel van deze gebruiken gewoon een christelijk tintje gegeven. Op een gegeven moment was het niet Brigid of Freya die begin februari rond de akkers werd geleid, maar de Heilige Maagd, die in een plechtige processie de honneurs waarnam. Brigid zelf werd ook op een zijspoor gezet en ze werd tot Saint Brigid, een van de vele voorbeelden van een heidense God of Godin die heilig verklaard is. Toch is de heidense oorsprong van deze heilige vaak nog goed te zien voor wie er oog voor heeft. In Noorbeek, in Limburg, wordt nog steeds de tweede zaterdag na Pasen de Brigidaboom gekapt en in het dorp neergezet. Na de Brigida-mis de volgende dag gaan alle mannen in twee rijen buiten de kerk staan en de vrouwen worden speels geslagen terwijl ze hier tussendoor lopen. De overeenkomst met de Lupercalia is onmiskenbaar.

Imbolc is een feest dat te maken heeft met de terugkeer van de vruchtbaarheid na de winter. Na of tijdens Imbolc kan er geploegd en gezaaid worden. De terugkeer van de vruchtbaarheid heeft twee elementen, namelijk een reiniging en een opwekking, als uit een diepe sluimer. Door de rituele handeling wordt de levenskracht die in de winter heeft gesluimerd opnieuw geactiveerd. Het opwekken van de levenskracht werd met Imbolc vaak gedaan door de as van het Joelblok van de afgelopen winter over de akkers te strooien.

Viering van Imbolc

Imbolc is een ploeg- en zaaifeest. Zelfs als je niet over een tuin beschikt kun je dit vorm geven. Je kunt graan zaaien in een houten kuip of plastic bak en deze op het balkon zetten. Met Lammas kun je dit graan oogsten en het zaad bewaren om het met Imbolc te zaaien. De eerste keer kun je bij een natuurvoedingszaak biologisch geteelde spelt kopen om te zaaien. Spelt is een tarwesoort die al vóór het begin van onze jaartelling verbouwd werd. Door de as van het joelblok, als je dat hebt gebruikt, over de aarde te strooien kun je de kringloop van het jaar meer kracht geven.

Imbolc kan ook op een andere manier vorm krijgen. Met Joel kunnen we iets wat is vastgelopen weer op gang brengen. De Imbolc-viering is bedoeld om iets wat al eerder op gang is gekomen van alle overbodige franje te ontdoen en er een duidelijk doel aan vast te knopen. Misschien heb je met Joel het goede, maar wat vage voornemen geuit: “Ik wil meer voor mijn medemensen gaan doen.” Dan is Imbolc een goed moment om je af te vragen wat je allemaal niet voor je medemensen wilt gaan doen. Je tijd, energie, kennis en vaardigheden hebben nu eenmaal hun grenzen. Bedenk ook wat je wel zou kunnen doen en maak daar een keuze uit. Als je hebt besloten wat je wilt gaan doen, kun je dat uitdrukken in een tekst of handeling waarmee je als het ware je goede voornemen zaait, zodat het vruchten zal afwerpen.

We wensen je een fijne Imbolc-viering, waarin je je bewust wordt van groei en overvloed, ook als je dat nog niet gelijk om je heen ziet.

184797_401239436615827_1381437500_n[1]

Gevonden op: http://www.femtopia.nl/jaar/imbolc/index.html

Imbolc: 1-2 Februari

Maria Lichtmis, lentebegin

15 o Watyerman

Reiniging van het duister

Zaaien en het tere licht verwelkomen

Imbolc, Maria-Lichtmis

Met het feest Imbolc vieren wij de oostenwind, en de heerschappij van de lichtmaagd Brigit en de beer, die uit zijn winterslaap ontwaakt. Brigit is de maangodin, die de slapende zaden wekt en de sappen laat stromen.
Het feest Imbolc is vooral een feest om te reinigen. Het vuil van de duistere tijd wordt nu met vers water weggewassen en met berkentakken weggeveegd. Je kunt het er ook uitzweten in de sauna. Het element water brengt nu stroming in de mensen, die verliefd worden of frivool carnaval vieren.

Omdraaien en vernieuwen

Alles wordt omgedraaid: het bovenste naar beneden en het onderste naar boven. Nu is het de tijd om het oude los te laten en de weg voor het nieuwe vrij te maken.

Dit feest past bij de fase van de Nieuwe Maan – het moment voor overgang van afnemende naar wassende maan. De nieuwe maan symboliseert de krachten van innerlijke vernieuwing.

Imbolc wordt stilletjes gevierd, de kaars spreekt in stilte van het tere beginnende licht. Dit feest is het begin van het “aan het licht komen” en weer naar buiten treden. Het licht helpt om ons te beschermen tegen het bedreigende donker.

De witte lichtmaagd

De godin verrijst verjongd en rein als witte lichtmaagd en maangodin uit de diepte. Zij is een belichaming van de krachten uit het oosten, die het ochtendlicht en nieuw leven brengen. Nu komt ook de beer uit zijn hol, de onderwereld van Holda, waar hij zijn winterslaap heeft gehouden.

Brigit

Imbolc is het feest van de Godin Brigit. Ze is de maagdelijk jong en gezuiverde lichtmaagd. Ze gaat over het land en laat de slapende zaden ontwaken en schudt de bomen wakker opdat de sappen weer gaan stromen. Broigot is ook de Godin van de dicht- en smeedkunst en ze is de beschermvrouwe van de vroedvrouwen.

De Beer

Samen met de witte lichtmaagd komt ook de beer uit zijn hol. De beer is de jonge, nog wilde en in berenvacht verborgen zonnegod. Het hol is de onderwereld van Holda, waar hij zijn winterslaap heeft gehouden.

Het sprookje Rozenwit en Rozenrood vertelt het verhaal van de lichtmaagd en de beer.

Wat hoort bij Imbolc: Water (lucht), maan, Oosterwind & Waterman

Eten & drinken: Zaden en melkproducten, anijskoekjes, pannenkoeken, kakelingen, elfenwijn, slemp, kamille-, rode klaver- en bramenthee.

Kleuren: Wit, geel, roze en lichte tinten.

Etherische Olie Jasmijn, abrikoos, anjer, lavendel. Anijs, sinaasappel en ceder.

Wierook Basilicum, bijvoet, munt, hysop, lavendel, rozemarijn, tijm, valeriaan en venkel.

Versiering Veel kaarsen, witte en gele bloemen, berken- en wilgentakken.

Symbolen Brigit-kruis, labyrint.

Kruiden Sneeuwklokje, krokus, rozemarijn, engelwortel, laurier, braam. Maankruiden

Bomen De waterboom wilg, de reinigende berk, lijsterbes.

Dieren Beer, vlinder, zwaan.

Stenen Amethist, bergkristal, citrien, carneool, chysopraas, granaat, maansteen, Roze kwarts, groene toermalijn.

Magische handelingen Labyrint lopen, veel kaarsen aansteken, Brigid pop of -kruis maken, spelt zaaien, lampen in huis aansteken.

Volle maan De IJsmaan en Sneeuwmaan vallen rond Brigit en kun je eventueel samen vieren met Imbolc.

imagesCAEKASD3

Wat kun je doen met imbolc:

• Maak een Brigit-kruis of -pop.
• Loop een (lichtjes-)labyrint.
• Reinig jezelf en elkaar met een berkentak, door deze over je lichaam te strijken.
• Brand veel kaarsen of waxinelichtjes om het tere licht te verwelkomen.
• Maak een gedicht of tekst over wat je de volgende cyclus wilt zaaien.
• Zaai spelt in een potje, als symbolische daad voor wat je gaat zaaien dit jaar.
• Maak vrolijke muziek om de zon te verwelkomen.
• Vertel het sprookje van Rozewit en Rozenrood.

Reinigingsritueel voor je huis:

Met dit ritueel verdrijf je negatieve energieën uit je huis. Het idee is dat je met zoveel mogelijk lawaai de boze geesten verdrijft uit alle hoeken van je huis. Neem daarvoor van alles dat lawaai kan maken – muziekinstrumenten, pannen, je eigen stem en ga beginnend bij je voordeur door elke ruimte en schreeuw, zing, brul zoveel je wilt tot je het gevoel hebt dat alle negatieve energieën gevlucht zijn. Je kunt dit bevrijdende ritueel ook ondersteunen door reinigende wierook van salie en bijvoet te branden.

Zet dan een glas rode wijn bij je voordeur. Leg zoutkorrels op elke dorpel en zeg: “Het zout van de zee reinigt deze ruimte en laat energie stromen”. Smeer dan een druppel melk op de dorpel en spreek “De melk van Brigit voedt deze ruimte met liefde.” Met een druppel maanolie verzegel je de ruimtes tegen negatieve invloeden. Als laatste drink je een slok van de rode wijn en gooit de rest voor je huisdeur met de spreuk: “Ik dank alle krachten die mij beschermen.”

Recepten:

Elfenwijn
1 1/2 kopje melk
1 theelepel honing
1/8 theelepel vanille-essence
Kaneel
Verwarm de melk, niet laten koken. Voeg aan elk glas honing en vanille toe en besprenkel het met kaneel

De Wilg en de Lijsterbes:

Traditioneel is de lijsterbes de boom die bij de volle maan rond Brigit hoort (IJsmaan). Het is de heilige boom van de drievoudige godin.

Persoonlijk vind ik de wilg beter passen bij dit moment, zij belichaamt voor mij het vochtige, koele en zachte van de godin Brigit. Haar zachte witte katjes die vroeg in het voorjaar verscheinen en tot Beltane bloeien zijn een prachtig evenbeeld voor de witte lichtmaagd die nu gereinigt uit de diepte van de aarde verscheint.
Zij is een maanboom en wordt voor overgansrituelen gebruikt, zij staat tussen de aarde (winter) en het water (lente) in. In vormalige Keltenlanden worden met hooi opgezette wilgenpoppen als ‘winterreuzen’ verbrand. Volg je eigen intuïtie welke boom het beste bij deze maan past.

Dusty Miller XIII (zeer aardige Engelse Druïde die Livewood maakt) over de Wilg:
“Als jij jezelf pijn doet zal ze samen met je huilen! Zij is zeer meevoelend en zorgzaam en wil je graag helpen je problemen te overwinnen. Zij weet wat jij doormaakt omdat zij er zelf doorheen is gegaan. Een beetje sentimenteel maar zeer oprecht en serieus.”

wheel IMBOLC Brighid_Sharon_McLeod[1]Gevonden op: http://www.femtopia.nl/jaar/imbolc/imbolc.htm
Wat kun je doen met Imbolc

• Maak een Brigit-kruis of -pop.

• Loop een (lichtjes-) labyrint.

• Reinig jezelf en elkaar met een berkentak, door deze over je lichaam te strijken.

• Brand veel kaarsen of waxinelichtjes om het tere licht te verwelkomen.

• Maak een gedicht of tekst over wat je de volgende cyclus wilt zaaien.

• Zaai spelt in een potje, als symbolische daad voor wat je gaat zaaien dit jaar.

• Maak vrolijke muziek om de zon te verwelkomen.

imbolc 29

Gevonden op: http://maanenzon.nl/?page_id=113
Imbolc wordt conventioneel gevierd vanaf de vooravond van 1 februari en was gewijd aan de vruchtbaarheidsgodin Brighid. Het kondigt het begin van de lente aan en is de tijd dat de lammetjes geboren worden en de sneeuwklokjes bloeien.
Imbolc valt op 1 en 2 februari en is de tijd van hoop, verwachtingen en dromen.
Ritueel: Loop in stilte door de natuur, als een soort meditatie en kijk, luister, en voel de elementen, de wind, de zon en de kou op je huid. Droom en fantaseer over de symbolische zaadjes die je wil gaan planten dit jaar. Wat krijgt dit jaar jouw aandacht. Als je weer thuis bent kun je wat je hebt meegenomen aan gedachten enz. opschrijven of tekenen of schilderen. Het is een idee om dit samen met een groep mensen te doen en af te spreken dat er tijdens de wandeling niet gesproken wordt. Na afloop kun je je ervaringen met elkaar delen.
Afstemmen op de energie van Imbolc : – Doe een reinigingskuur voor je lichaam (bijv. berkebladkuur van Weleda), ga naar de sauna. – Zorg dat je al is het soms slecht weer iedere dag een tijdje buiten bent (daglicht en frisse lucht zorgen dat je energie krijgt om het laatste deel van de winter af te sluiten).
– Zet een aantal voorjaarsbloeiers in je huis (hyacinten, tulpen).

imbolc 1FOTO-IDEEËN:

imagesCAYF6V5D

imbolc 20

imbolc 24

imbolc 30

Op (http://www.pookapages.com/) kun je een Engelse versie van Imbolc verhaaltjes, weetjes en activiteiten tips downloaden……speciaal voor kinderen en hun ouders. http://www.pookapages.com/MagazinePage.htm

wpe1[1]

Advertenties