Litha / Midzomernacht / Zomer ( 21 Juni ).


1) Litha (2)
Litha

( gevonden op www.heksenshop.nl)
Wist je dat Midzomernacht (Litha) de meest magische nacht van het jaar is?
Net als bij midwinter doet de naam midzomer vermoeden dat het midden van de zomer op deze dag is bereikt. De zomer begint echter, bij ons, op deze dag. Bij de Kelten viel midzomer echter wel precies midden in de zomer. Dit omdat de seizoenen anders werden geteld.
De zon is hier in haar volle kracht. De dag is hier op haar langst. Na midzomer zal de zon weer afnemen in kracht. De dagen worden minder lang en de nachten zullen weer gaan lengen. Het feest is dus vooral een feest van de god. Het is de dag waarop hij het krachtigst is (en je in je rituelen dus gebruik kunt maken van deze kracht).
Midzomernacht….de naam zegt het al: het is ook de nacht van de liefde!
Kruiden: Citroenmelisse, dennennaalden , eikenbast , kamille, roze blaadjes, sandelhout, tijm, verbena, vijfvingerkruid.
Altaar versieringen: Gedroogde kruiden, liefdesamuletten, (zonne)bloemen.
Wierook: Citroenmelisse, lavendel, myrrhe, olibanum, roze blaadjes, sandelhout, tijm.
Edelstenen: Diamant, jade, lapis lazuli, smaragd, tijgeroog.
Godinnen & Goden: Aprodite, Astarte, Freya, Hathor, Moeder aarde, Venus, Eik Koning, Hulst Koning.
Kaarsen: Blauw, bruin, geel, goud, groen, oranje, rood.
Voedsel & drank: Citroen thee, sinaasappel thee, mede, bier, verse groente, vers fruit, broden, citroenkoekjes, honingcake, anijsmelk.
Activiteiten:

– Verwerken van Kruiden.

– Takken beschilderen.

– Patchwork maken.

Tip: Gebruik de smudgestick van Salie en Lavendel om je huis te reinigen op deze dag!
Litha koekjes: Een lekker recept voor Litha zijn lavendelkoekjes (ik verveel jullie hier ieder jaar weer mee, maar ze zijn erg lekker!) Je koopt kant en klare koekjesmix en na het mixen voeg je een eetlepen lavendelbloesem toe. Hierna maak je de gewenste vormpjes. (TIP: Onze koekjesstempel met pentagram!) Heerlijk!

63070_1303338482498_1801580651_586660_3007246_n[1]

Een Litha verhaal: ( http://www.eleoflora.nl/forum/index.php?topic=1377.0 )
Daarheen en weer terug. (een verhaal om te vertellen tijdens Litha).
Het was zomer in het zuidelijke land van koning Eik en zijn koningin Hedera. Iedereen was vrolijk, opgetogen en vreedzaam. Overal in het land klonk muziek en gezang. Er werd gedanst, gelachen en ook gewerkt op het land.
De bloemen stonden in bloei, de jonge dieren werden groot en sterk. De bijen maakten ijverig hun honing en jonge vogels verlieten hun nest. De groenten werden groot en waren bijna klaar voor de oogst. De fruitbomen stonden in bloei en vormden hun vruchten. Overal in het land brandden er zomerse vuren, ter ere van de zon die zo lang en helder scheen aan een blauwe hemel. De nachten waren nauwelijks donker en waren zwoel en aangenaam.
Die vuren werden ook aangestoken omdat het feest was. Het feest was ter ere van koning Eik die op 21 juni naar de hoogste berg zou uitkijken naar zijn broer, Koning Hulst.
Koning Hulst woont in het Noorden van het land en vind dat iedereen zijn rust nodig heeft. Hij vindt dat de zon zich terug moet trekken en de donkere nachten moeten komen. Op die manier kan je alleen plannen maken en tot jezelf komen. Leer bewust te zijn en dankbaar te zijn met wat je hebt. Dat kan niet als altijd en zo lang de zon schijnt.
Daarom ontmoeten koning Eik en Hulst elkaar op 21 juni en 21 december en gaan de strijd aan om licht en duisternis.
Het zuidelijke volk zou graag zien dat het altijd zo warm en vrolijk is in hun land en daarom was er feest met volop te eten en te drinken. Dit allemaal om de koning te steunen en kracht te geven in zijn strijd tegen de Hulst.
Die avond vertrok koning Eik naar de heuvel. Hij keek uit naar het Noorden. Met zonsondergang kwam zijn broer, en hij zei: “Zoals we een half jaar geleden hadden afgesproken, treffen wij elkaar op het hoogtepunt van de zonnekracht”.
Koning Eik begroette zijn broer met een grote lach en was blij hem te zien. Hij zei “Mijn beste broer, fijn dat je hier bent. Kijk eens om je heen, is dit niet geweldig? Zoveel vreugde en overvloed aan eten en liefde.”
Koning Hulst zei ernstig tegen zijn broer “Mijn beste broer, als je altijd vrolijkheid kent, hoe moet je dan ooit het verschil weten tussen vrolijkheid en bescheidenheid, hoe kan je al dat lekkere eten blijven waarderen als je niet weet om te gaan met dankbaarheid voor wat je hebt?” “Ik zal de strijd met jou aangaan en iedereen weer tot rust brengen. Ik zal je volk leren dankbaar te zijn en te leren hoe je ook in rust en kalmte kan leven.”
Ze trokken hun zwaarden en gingen de strijd aan. Het was een heftig duel. Ze waren tegen elkaar opgewassen. Alleen was koning Hulst sterker. Koning Eik had al veel energie verloren en het laatste beetje energie verdween uit zijn lichaam. De strijd was gestreden en koning Hulst nam de kroon van zijn broer af.
“Mijn geliefde broer” sprak koning Hulst. “Ik zal jou en je volk leren hoe je moet overleven in dagen waarop de zon minder zal schijnen. Ik zal je volk leren hoe ze hun mooie groenten en fruit kunnen bewaren en op te slaan voor de winter. Ik zal je volk kennis en vaardigheden leren om tot rust en inkeer te komen en nieuwe plannen te maken tot het weer 21 december wordt, waarna wij elkaar weer zullen treffen en de strijd met elkaar aangaan tussen licht en duisternis.”
“Duisternis is niet slecht, het zal je nieuwe kracht geven. Er zal minder te doen zijn in het land, waardoor er minder gewerkt hoeft te worden en je nieuwe levenskracht zal geven. In deze tijd kan je aandacht besteden aan iedereen die je dierbaar is en hen koesteren. Ook jij moet hebben gemerkt dat je energie bijna op is. In de tijd dat de zonnekracht zal afnemen zal je tot rust komen, zodat terug kan kijken op mooie zomerse dagen en nieuwe plannen maken voor het komende jaar.
Maar ga nu terug naar je volk en geniet van deze langste dag van het jaar” Koning Hulst ging samen met zijn broer naar het feest waarna hij weer terug ging naar zijn eigen koninkrijk in het Noorden waar koningin Vlier op zijn terugkeer zat te wachten…
Weetjes over Eik en Hulst: – Wist je dat Europa voor 80% uit eikenbossen bestond en dat het in de tijd van de Kelten en de Germanen een misdaad was als je een eik kapte? De Eik is voor de Kelten een heilige boom. Zij stonden via de eik in contact met de goden. Onder de eik werden plechtigheden gehouden zoals een huwelijk, rechtspraak of uitvaart. Zogezegd onder het toezicht van de goden. De eik was extra heilig als er Maretak in groeide. De eik komt ook voor in de Keltische boomkalender en staat voor kracht, robuust en bescherming. Eik en Klimop (Hedera) vormen samen het heilige huwelijk.

Circle Round

Activiteiten tips in het boek “Circle Round” zijn:

– Maak een schaduw klok (een “klok” die door middel van de zon en schaduw aangeeft hoelaat het is).

– Maak een snoep pinata in de vorm van een zon met gouden chocolade munten als vulling.

– Maak van wat stof resten Potpourri zakjes voor onder je kussen te leggen. Zo bevorder je goede dromen. Als vulling gebruik je wat gedroogde kruiden.

– Maak zonnen kaarsjes die eventueel ook kunnen drijven in een schaal met water. Kinderen kunnen hier hun wensen aan vertellen.

– Maak een zonnebloem hoedje van papier.

– Eet zomer fruit en vergeet niet een klein deel aan moeder aarde terug te geven door bijvoorbeeld een stuk fruit te begraven in de aarde.

– Ruim kleding- en speelgoed kasten op en geef nog goede spullen die niet meer gebruikt worden weg aan familie, bekenden, onbekenden of kringloopwinkels. In het boek Zomeroogst (van Diana Monson) vond ik de volgende activiteiten:

– een nachtwandeling maken.

– een kampvuur maken.

– buiten overnachten (mits het weer dit toelaat!).

– ochtend wandeling.

– ontbijt picknick.

– een krans vlechten van veldbloemen.

– kring- of spiraal dansen om de dag af te sluiten.

Zomeroogst

In het boek Zomeroogst (van Diana Monson) staan de volgende activiteiten: 

– Maak een seizoenentafel

– Mooie stenen gaan bekijken

– spelen in het water

– bouwen met stenen

– bloemen plukken voor de seizoenentafel

– Van schors een scheepje bouwen en latenvaren op water

– Een mooie tak omwikkelen met bloemen en omwikkelen met linten.

– Een schaal versieren met geplukte of gekochte mooie spulletjes (steentjes, bloemen, takjes etc.).

– Verzamel op vakantie schelpjes, steentjes en takjes voor thuis op de seizoenentafel te kunnen leggen als herinnering aan de vakantie.

– maak vlierbeignets

– Maak vlierlimonade

– maak een zonnewende vuur

– bak stokbrood

– doe een zonnewendedans

DSC08010

In het boek De acht jaarfeesten (van Joke & Ko Lankester) staan de volgende activiteiten:

Midzomer:

Net als het heidense Lentefeest opging in de Paasviering, kwam het Midzomerfeest in de schaduw te staan van Sint Jan. Daarmee had het feest echter allerminst zijn heidense karakter verloren.

– Maak een midzomervuur (met voldoende water binnen handbereik als veiligheid, om te blussen)

– huizen versieren met bloemen

– haal een bezem door het midzomervuur en hang hem later in je huis op als bescherming

– verbrand een bosje kruiden met een wens in het midzomervuur

– maak ene midzomerkrans

– aan de dauw van midzomer werd grote kracht toegeschreven.

– stromend water dat tussen 11 en 12 uur wordt geschept bezit het hele jaar een bijzondere heilzame en magische kracht

– speel het verhaal van koning hulst en koning eik na

– maak potpourri

– maak een 9-kruiden boeket; bitterzoet, O.L.Vrouwe bedstro, boerenwormkruid, bijvoet, korenbloem, valeriaan, Sint-Janskruid, duizendblad en kamille. (hang alle bosjes op om te drogen en als ze droog zijn maak je er als volgt een bundel van. Lag de kruiden om en om met de bloemen naar boven en naar onderen en maak er stevige bosjes van. Doe de bijvoet aan de buitenkant voor de stevigheid. Omwikkelen met katoengaren.

Je kunt eventueel ook nemen: munt, citroenmelisse,  rozemarijn, lavendel, salie, laurierblad, tijm, marjoraan en dragon.

– maak een krans voor koning eik en koning hulst voor op te doen

– maak een brood in de vorm van een margriet

– Bak honingkoekjes

– zet zomerthee

– maak muntsiroop

– maak wierook

DSC08008

In het boekje: The Simple Sabbat (van M.Flora Peterson) staan de volgende activiteiten:

– Kijk naar de zonsopgang en de zonsondergang

– Zegen de vaders

– Ga wandelen

– Verzamel natuur spullen zoals dennenappels, stenen, blaadjes etc.

– Maak kruiden wierook bundels

– Maak een kampvuurtje (let hierbij op de veiligheid, dus hou een emmer water bij de hand).

– Breng offers voor de elfjes buiten je huis, in de vorm van snoepjes of kristalletjes.

– Maak kaneelbundels voor bescherming

– Strik strikken in bomen voor lucht wensen

– Maak een paar sambaballen

– Koop een klein vogelhuisje en verf en knutsel dit voor een elven huisje

– Ga picknicken in een park

– Maak een droomkussentje , gevuld met lavendel en rozemarijn.

DSC08009

Activiteiten tips uit het boek “leven met het jaar” zijn:

– maak een kruik van kersepitten

– bak krentenbollen

– maak kersensoufflé

– maak een vuur

– bak zonnewendebrood

– bak stokbrood

– maak vlierbloesemsiroop

– ga het bos in en luister naar de natuur

– speel tikkertje

– ga hinkelen (spel)

– knikkeren

– knikkerstoten

– ring maken van wilgentenen

– ga ringwerpen met de wilgentenenring

-maak vliegtuigjes van natuurmaterialen zoals de esdoornvleugeltjes.

– maak windmolentjes

maak een zonnewijzer

– let op je schaduw

– maak een graspopje

– maak een graspaard

IMG_5006

Tips uit het boek: wicca handboek (van Scott Cunningham)

– maak een zakje met kruiden (bijv. lavendel, kamille, sint-janskruid, verbena (ijzerhart)) en verwerk er al je zorgen, problemen, pijn en ziekten in, terwijl je het zakje maakt. Bind het zakje dicht met een rood touwtje en leg het tijdens het ritueel op het altaar. Gooi het zakje later in het vuur.

– droog kruiden boven het ritueel vuur

– verwerk verse vruchten

DSC07963

Het volgende staat in het boekje: Step into the circle : A first book of Paganism: 

Met Litha vechten koning Eik en koning Hulst met elkaar. Bij sommige Paganistische groepen wordt dit gevecht uitgebeeld met echte zwaarden , maar bij ons doen we het met waterpistolen. Voordat de ceremonie afgelopen is…is iedereen al door en door nat. Al wint Koning Hulst natuurlijk altijd dit gevecht…..

heksenfeesten en rituelen

Uit het boek: Heksenfeesten en -rituelen (thea):

Vriendschappen en verenigingen, bruiloften en dansopvoeringen vinden allemaal bij voorkeur in Juni plaats. Niet in de laatste plaats is Juni de maand van de midzomernacht.

– wijd u in Juni speciaal op uw lichaam. Maak plezier en geniet van vruchten en salades.

– Houd in de middag een siësta (middagdutje)

– stel een lijst op met dingen die u in het verleden plezier deden. Wanneer waren die voor het laatst?! Zoek 2 activiteiten uit om volgend weekend of volgende week uit te voeren.

– Maak een -summertime- drankje

– maak een wens- of toverstaf op deze dag

– versier het huis met bloemen en kruiden

DSC08332

tips uit: Jaarfeesyen in het gezin : Sint Jan (Vereniging voor vrije opvoedkunst.

– stenen beschilderen

– In een potje zand doen en wat schelpjes en steentjes

– Maak een graskrans en versier die met bloemen

– graspopjes maken

– bijenkofje vlechten

– graspaard maken

– stokken snijden en versieren en later gebruiken als stok voor “stokbroodjes”. Stokbrooddeeg rol je vrijwel om de punt van de stok en houd die zo in een vuurtje, om te garen.

– maak ene bootje van een walnootdop

– maak een watermolentje

– maak een spijker vast aan een zakdoek met draadjes…en vorm zo een parachute

– maak ene vlieger en ga vliegeren

– vouw een vliegtuigje van papier en ga ermee spelen

– maak een wilgenfluitje

– Bellenblazen

– windmolentje maken

– zing en beeld uit het liedje “de zevensprong”.

springen met ene springtouw

Boeken tips:

– sprookjes van de avondwind

– vele boeken van Elsa Beskow

– Niels Holgerson’s wonderbare reis

– de geheime tuin

– een midzomernachtsdroom

Sprookjes:

-Kaboutersprookjes en plantensprookjes

– Sprookjes van draken, zeemeerminnen enz.

– sprookjes van Baba-Jaga

– sneeuwwit en rozenrood

– koning Lijsterbaard

– Sterke hans

– Het klosje, de weefspoel en de naald

– de trommelslager

– de trouwe johannes

– het levenswater

Litha___Pagan_Series_by_Cha0sCat[1]Gevonden op: http://www.thespiritofthegoddessis.nl/Jaarfeesten/Jaarfeest_Litha.htm

Litha:

Litha is ook bekend onder de namen Midzomer, Zomersolstitium en Zomerzonnewende. Dit feest wordt traditioneel op de vooravond van de zomerzonnewende gevierd, op 21 juni. Dit is de langste dag van het jaar en de nacht ervoor is dus de kortste nacht. Na deze dag zullen de dagen weer korter worden tot Yule. Met Litha bereikt alles een hoogtepunt, alles om ons heen is groen. Het is ook de dag met de meeste zonne-uren. Dit geeft de kracht van de zon weer. Er wordt een keerpunt gevierd, men wacht de oogst af en de vruchtbaarheid van de gewassen is nu maximaal. Litha is afkomstig uit het oud Germaans en betekent berghelling. Dit zou goed de symbolische berghelling kunnen weergeven die de zon in juni beklimt en in juli afdaalt. In het plantenrijk gaat de groei nu over in rijping. Nu de strijd om het bestaan is gewonnen wordt de energie gebruikt om het voortbestaan van de soort veilig te stellen. Mythen betreffende het seizoen omschrijven de gebeurtenissen rond het hoogtepunt van de zon en daarop volgend het begin van de toenemende duisternis. Een favoriete mythe uit de noordelijke landen gaat over de strijd tussen de Eik Koning (God van het wassende licht) en de Hulstkoning (God van het afnemende licht). De twee gaan een gevecht aan en vanzelfsprekend wint de hulstkoning, zodat hij het rijk regeert tot Yule, wanneer hij plaats maakt voor het wedergeboren Kind van het licht, de jonge Eik Koning. Het idee van Goden die elkaar doden is niet alleen een vermakelijk verhaal, het is een krachtig magisch beeld. Als de Hulst Koning de Eik Koning verslaat, is dat niet echt een letterlijke dood; het betekent een verschuiving in de balans van kracht. De Eik Koning heeft slechts het toneel verlaten, tot hij weer kan terugkomen. Dit weerspiegelt dat de dood niet slecht of kwaadaardig is, maar meer een noodzakelijke transformatie.

Litha is altijd een vrolijk jaarfeest geweest. Muziek in de vorm van drums met zang en dans waren veel voorkomend. Midzomervuren werden ontstoken voor bescherming, reiniging, en de hoop dat de zon zijn warmst lang genoeg zal behouden om een goede oogst te bieden. Vaak werd tijdens de kortste nacht niet geslapen.

Net als andere feestdagen heeft de kerk ook geprobeerd deze dag om te vormen tot een christelijk feest. 24 juni werd de geboorte dag van Johannes de doper (Ook wel St.Jan genoemd). Opvallend is hier dat eigenlijk alle heiligen geëerd worden op een dag dat ze sterven en niet op hun geboorte dag. Ook de geboorte van Jezus werd verplaatst van laat in de lente, zijn eigenlijke geboorte dag, naar 25 december, de dag waarop de zonnekoning werd geboren. In feite heeft de christelijke kerk zich dus ook hier aangepast aan de cyclus van de aarde zoals die door de heidenen destijds werd geëerd. Het feest van Johannes de doper valt op 24 juni. Dit komt omdat tot 1700 de Juliaanse kalender gehanteerd werd en volgens deze kalender was 24 juni de langste dag. Ook al verschoof Litha naar 21 juni na de invoering van de Gregoriaanse kalender, toch bleef men het gewoonte getrouw toch vaak op 24 juni vieren.

Tijdens Litha is mede een belangrijk symbool. Mede is een alcoholische drank die gebrouwen word van honing. Incidenteel werd er geloofd dat, omdat de god en godin in mei trouwen, het ongeluk bracht als je als sterfelijke in mei zou trouwen. Veel vrouwen bleken na de mei vuren echter zwanger te zijn en zo kwam het dat juni een erg populaire maand werd om te trouwen. Dit is ook de reden dat in het engels de periode na de bruiloft honeymoon heet, afgeleid van de naam honing.

De naam Midzomer is misschien een beetje vreemd, omdat deze datum tegenwoordig in verband wordt gebracht met het begin van de zomer. Maar de oude Kelten kenden slechts twee seizoenen: licht en donker, zomer en winter. Tijdens Midzomer vierden zij het hoogtepunt van de zomer, dus het midden van de lichte helft van het jaar. Ze zomer zonnewende wordt in vele plaatsen over de hele wereld gemarkeerd door o.a. steencirkels, markeringen of tunnelachtige passages waardoor licht alleen tijdens de zonnewende schijnt. Dit toont aan dat de mensen deze dag belangrijk genoeg vonden en de moeite namen om de zonnewende te kunnen voorspellen en vastleggen.

Midzomer is een zonnefeest. Tijdens Midzomer is de zonnecyclus op haar hoogtepunt. In de meeste bekende mythen wordt de zon als mannelijke godheid afgeschilderd. Toch komt ook het tegenovergestelde voor. Onder andere in de Baltische landen, waar men de zonnegodin Saule vereert. In haar wagen doorkruiste ze de lucht om warmte, genezing en groei te verzorgen. Er zijn tal van liedjes die naar haar verwijzen den die ook in deze tijd nog gezongen worden. Een oud gebruik was om met Midzomer brandende wielen of tonnen van heuvels af te rollen. Dit werd gedaan om de zon te begroeten.

VUUR: Vuur was tijdens het midzomer feest erg belangrijk. Zo worden sinds heel vroeger met midzomer vuren ontstoken om de zon te eren. Ook werden kruiden in het vuur gegooid voor geluk en om boze geesten af te weren. Als stelletjes hand in hand over het vuur sprongen en elkaar onderweg niet loslieten, zou dat garant staan voor een langdurige en goede relatie. De as van het vuur werd mee naar huis genomen om zich te beschermen tegen onweer en bliksem en om zich te verzekeren van harmonie in het huwelijks leven. Deze midzomer vuren werden later gekerstend en omgedoopt tot Sint Jansvuren. Om het geluk af te dwingen werd er over het vuur gesprongen in de veronderstelling dat de gewassen zo groot en hoog zouden worden als zij konden springen. Nog steeds springen mensen tijdens Litha over de vuren (of lopen tussen ontstoken kaarsen door) om zichzelf met kracht te vullen en om symbolisch dat gene weg te branden dat we niet meer nodig hebben.

Midzomerkrans: In Litouwen wordt tot op de dag van vandaag met Midzomer een ritueel uitgevoerd rondom een paal die vergelijkbaar is met de meiboom. Deze paal wordt Kupole genoemd en heeft in de top drie takken. Deze moeten de takken van de levensboom voorstellen, waaruit de zon, de maan en de sterren zijn ontstaan. Vrouwen maken bloemenkransen en de mannen dragen kransen van eikenbladeren. Deze met kransen behangen mannen doen sterk denken aan de in het Westen bekende Groene Man, een vegetatie god. Ongetrouwde meisjes gaan met hun rug naar de Kupole staan en werpen hun bloemenkrans omhoog, in de hoop dat deze in de takken van de Kupole blijft hangen. Het aantal mislukte pogingen wordt gezien als het aantal jaar dat het meisje nog moet wachten eer ze zal trouwen. In andere Baltische landen worden de kransen te water gelaten. Als de krans van een man en een vrouw bij elkaar komen te drijven, zou dat een voorteken zijn voor een liefdesrelatie en huwelijk.

Stropop: Vroeger werd de godin van het oude en jonge graan vertegenwoordigd door een persoon, die geofferd werd. Afhankelijk van de cultuur was dit een vrouw of een man. Een overblijfsel van dit ritueel is de vogelverschrikker; een stropop op ware lichaamsgrootte die rond een vaak kruisvormige houten paal wordt opgehangen en boven het veld uitkomt. Dit om hongerige vogels af te schrikken en om toe te zien op een vruchtbare oogst. Een andere verklaring voor de vogelverschrikker is de volgende; de Romeinse god Priapus was een god van vruchtbaarheid en bescherming van het gewas. Beeldjes van deze god werden naar gezegd geplaatst om de oogst te beschermen en goed te laten groeien. De vogelverschrikker zou een overblijfsel van dit gebruik zijn. Stropoppen werden ook wel gezien als een verpersoonlijking voor alles wat oud is en dat vervangen zou worden door het nieuwe. In dit geval was dat de nieuwe oogst. Daarom werd met Midzomer vaak een stropop gemaakt, een overblijfsel van de vorige oogst, waarmee men rond de akkers liep om een goede oogst af te dwingen. Tijdens het oogstfeest dat later volgde werd deze pop meestal verbrand.

De Bezem: Een ander oud gebruik is het ‘rijden’op lange stokken of bezemstelen. Dit ritueel werd veelal door vrouwen uitgevoerd. Men maakte met de stok of bezem tussen de benen zo hoog mogelijke sprongen op de akkers. Men geloofde dat het graan zo hoog zou groeien als de sprongen die gemaakt werden.

Elfen: Tijdens Midzomer zou de sluier tussen onze wereld en die van ‘het kleine volk’, ofwel de elfen, dunner zijn dan anders. Contact met ‘het kleine volk’ zou daarom gemakkelijker tot stand te brengen zijn. Dit vind je ook terug in de literatuur, bijvoorbeeld in ‘A Midsummer Night’s Dream” van Shakespeare. Ook wordt wel gezegd dat de vlier je kan helpen bij ontmoetingen met elfen. Niet alleen omdat elfen zich vaak in de buurt van deze boom zouden bevinden, maar ook vanwege de magische krachten van de vlier zelf. Dep tijdens de Midzomernacht je ogen met het sap van de vlier en je zult de elfen makkelijker kunnen zien. In de eerste eeuw na Christus schreef de Griekse Claudius Aelianus dat de bloemen van de pioenroos met Midzomer opengaan en dat er in de bloemen elfen wonen die tijdens de nacht licht uitstralen.

BlessedLitha[1]

Kruiden: Margriet, Klaver en Sint- Janskruid werd vroeger geplukt en tot een krans gevlochten, men legde deze krans onder het hoofdkussen om allerlei ziektes te bestrijden. Deze kruiden werden ook wel aan de ringschroeven van het raamkozijn gehangen om blikseminslag af te weren. Men gelooft dat als je met Midzomer negen verschillende kruiden tot een gordel vlecht en draagt, dat je dan binnen een uur je eigen toekomst ziet. Zeven verschillende kruiden geplukt tijdens de Midzomernacht en onder het hoofdkussen gelegd zouden zorgen voor voorspellende dromen. Volgens een oud bijgeloof brandde men tijdens Midzomer om 12 uur s’middags of om 12 uur s’nachts kolen bij de wortels van de bijvoet. Deze kolen zouden toverkrachten bezitten. Er werd geloofd dat alleen maagden en kinderen de kolen zouden kunnen vinden. Men vlocht tijdens Midzomer kransen van bijvoet en hing deze op in de stal om ‘het kwaad’ weg te houden. Ook danste men met deze kransen rond het vuur, uiteindelijk werden de kransen in het vuur gegooid in de hoop dat alle ziekten, onheil en boze toverij op de kransen zou overgaan en met de kransen zou verbranden. In Duitsland werd met Midzomer peterselie met het veevoer gemengd om zo boze geesten af te weren. Men geloofde dat Sint Janskruid geplukt met Midzomer en op zolder opgehangen als voorbehoedsmiddel werkte. Daarentegen zou Sint Janskruid ook heilzaam zijn voor vrouwen die graag kinderen wilden. Zij verzamelden met Midzomer de gele bloemzaadjes van het kruid om vruchtbaar te worden. Sint Janskruid geplukt met Midzomer zou ook helpen met het krijgen van wilskracht en onoverwinnelijkheid. Verder zou het ook geestesziekten op afstand houden. Ook was het traditie om met Midzomer bij het haardvuur, waar de huisgeesten zich ophielden, een vlierkoekje of vlierbloesempannenkoek te eten. Hierdoor zou men een jaar lang geen koorts meer hebben. Margrieten en madeliefjes worden gezien als typische midzomerbloemen. Madeliefjes die tussen 12 en 13 uur s ’middags geplukt werden en daarna gedroogd zouden speciale krachten bezitten. Wanneer je belangrijke zaken moest doen en je nam de gedroogde madeliefjes mee, dan zouden je zaken goed verlopen. Slangekruid wat in huis werd gehaald met Midzomer zou muizen verdrijven.

KLEUREN : blauw, groen, goud, bruin, geel, oranje en rood

PLANTEN / KRUIDEN : eik, citroen, sandelhout, saffraan, ylang-ylang, kers, kamille, vijf vingerkruid, varen, den, roos, tijm, verbena, fennel, margriet, klaver, Sint-Janskruid OLIE: kers, kaneel, sandelhout, lavendel, sinaasappel, munt, citroen, saffraan

THEE : citroenthee, sinaasappelthee, muntthee

WIEROOK : citroen, roos, mirre, sandelhout, lavendel, libanum, tijm

EDELSTENEN: Lapis Lazuli, Diamant, Jade, Smaragd, Tijgeroog, Barnsteen, Jaspis

GODEN EN GODINNEN: Moeder Aarde, Freya, Hathor, Astarte, Venus, Aphrodite, Eik Koning, Hulst Koning, Arthur.

ETEN EN DRINKEN: mede, bier, verse groente en fruit, brood, citroenkoekjes, honingcake, anijsmelk, appels, aardbeien, vruchtensap, vruchtenwijn

SYMBOLIEK: vuur, zon, eik, feeën, elfen, bloemen, hulsttakken

ACTIVITEITEN: het verwerken van kruiden, takken beschilderen, Patchwork/quilts maken, handfastings.

WAT KUN JE ZOAL DOEN MET LITHA:

– Leg een ring van bloemen rond de ketel of een schaal met bijvoet.

– Hang een bundel van verse kruiden op om te drogen .

– Zet een witte kaars voor je raam en steek die aan.

– Maak een liefdesamulet.

– Maak een vuur.

– Magische altaar water verzamelen, ga naar de zee of vang regenwater op tijdens een onweersbui.

– Oogst medicinale en/of magische kruiden.

– Maak muziek met trommels en belletjes.

– Over het vuur springen.

– Maak een spreuk of tekst waarin je een wens doet.

– Maak een bloemenkrans.

– Je kunt het vuur maken van negen soorten hout

– Maak een buideltje van bijvoet of verbena. Maar je kunt ook een ander kruid nemen wat voor jou een speciale betekenis heeft op dat moment.

– Draag je buideltje tijdens het zingen en dansen om het vuur. De beweging van je lichaam helpen de krachten van de kruiden op te wekken en je bescherming en kracht bieden voor het komende jaar.

– Maak contact met de andere wereld.

– Verzamel dauw . Dit kun je doen door s’avonds doeken vlak boven de grond te spannen en ze vroeg in de ochtend, nog voor de zon op komt, uit te knijpen. Was je gezicht en je lichaam hiermee. Het zal je kracht en schoonheid geven.

– Je kunt gaan divineren om antwoorden te krijgen op vragen die je hebt. Maak er een gezellig en vrolijk feest van!

litha-jun2000[1]

RECEPTEN :

Recepten:

MEDE: Ingrediënten: 4 kg. zachte honing halve theelepel gemalen nootmuskaat halve theelepel gemalen kruidnagel stukje geschilde gemberwortel 1 pijpje kaneel 10 liter water 1 zakje thee( looizuur) 1 theelepel citroenzuur 1 theelepel wijnsteenzuur champagnegist nodig: gistingsflessen met waterslot flessen en kurken om te bottelen. Hoe maak je het:

– Neem de 4 kg. honing en doe die in 4 liter water en breng al roerend aan de kook.

– Laat de kruiden in een linnen zakje meetrekken.

– Laat het geheel 2 uur zachtjes koken.

– Laat het afkoelen tot 27 graden Celsius

– Vul dit aan met afgekoeld gekookt water.

– Breng dit alles over in een gistingsfles met het zakje kruiden erbij.

– Voeg het gist toe.

– Er volgt nu een rustige gisting en de mede wordt na de gisting helder door de gistingsfles in een koude , niet verwarmde ruimte te plaatsen. De rijping duurt ongeveer 2 jaar, maar proef elke 6 maanden om de rijping te volgen.

LITHA WIJN:

Ook deze wijn heeft een jaar nodig om te rijpen. Ingrediënten: 2 delen paardebloem 2 liter water 2 kopjes frambozen sap van 1 citroen 1 theelepel kaneel 5 kopjes suiker of honing 1/3 deel wijngist of actieve gist. Hoe maak je het :

– Verwijder de steeltjes en blaadjes van de paardebloemen en breng aan de kook. – Laat het mengsel afkoelen en staan gedurende de nacht.

– Zeef het mengsel de volgende dag en voeg citroensap, frambozen, kaneel en suiker toe. – Zachtjes verwarmen tot de suiker geheel is opgelost.

– Week de gist in warm water en voeg toe aan het lauwwarme mengsel.

– Bedek de pan met een doek en laat het gedurende drie dagen staan.

– Kijk af en toe naar het proces van fermenteren en visualiseer dat de belletjes die je ziet ontstaan, zonnige energiebolletjes zijn.

– Na drie dagen zeef je het mengsel weer en bottelt de wijn in flessen met een losse kruk.

– Als de kurken er niet meer uit ploppen proef je of de wijn zoet genoeg is.

– Zo niet , voeg dan meer suiker toe en zorg ervoor dat de wijn niet meer kookt, anders doodt je de gist. – Tenslotte kurk je de flessen stevig en bewaar je de wijn op een koele, donkere plaats gedurende een jaar. Na een jaar kun je lekker genieten van je eigen gemaakte wijn!

LAVENDEL KOEKJES:

Ingrediënten: 300 gram bloem 200 gram boter 125 gram basterd suiker 1 klein ei een snufje zout 1 zakje vanillesuiker 1 afgestreken lepel lavendelbloemen Hoe maak je het:

– Zeef de bloem en werk er zo snel mogelijk met koele handen de suiker en kleine stukjes boter door.

– Voeg het ei, het zout, de vanillesuiker en de lavendelbloemen toe en kneed het mengsel tot een samenhangende deegbal. – Leg het deeg een half uur in de koelkast.

– Rol het deeg uit tot een lap van een halve centimeter dikte en steek er met een vormpje koekjes uit.

– Leg de koekjes op een licht beboterde bakplaat en bak ze 20 minuten op 160 graden. TIPS: Voeg wat citroensap aan het deeg toe. Maak zelf steekvormpjes van blik met behulp van een blikschaar en een soldeerbout. Let wel op dat je de rand van het vormpje aan 1 kant dubbelvouwt, zodat de bovenkant van het vormpje niet scherp is als je het gaat gebruiken.

ZONNEWENDE KRUIDENBROOD:

Ingrediënten: 3 kopjes bloem 1 eetlepel suiker 1 theelepel zout 1 pakje droge werkzame gist 2 eetlepels gehakte verse bieslook 2 eetlepels gehakte verse rozemarijn 1 theelepel verse tijm 1 1/4 kopje heet water 2 eetlepels Crisco (is een soort plantaardig vet) Hoe maak je het klaar:

– Meng 2 kopjes van de bloem, suiker, zout en gist in een grote kom.

– Voeg kruiden, water en Crisco toe.

– Klop langzaam en voeg het derde kopje toe, tot een glad mengsel ontstaat.

– Veeg het beslag van de zijkant van de kom en laat op een warme plek 35 minuten rijzen of tot het deeg in omvang is verdubbeld.

– Duw omlaag en klop met een lepel gedurende ongeveer 15 seconde.

– Leg het deeg in een ingevette broodvorm terwijl je het met je handen beklopt en er een brood van maakt.

– Dek toe en laat weer ongeveer een half uur rijzen of tot het in omvang verdubbeld is.

– Bak 40-45 minuten op 180 graden.

– Haal een kwastje boter of margarine over de bovenkant en neem uit de vorm om te laten afkoelen.

HONDERD VRUCHTENSALADE:

Ingrediënten: 1 ananas in blokjes gesneden half pond kersen 1 grapefruit in partjes verdeeld 2 mandarijnen in partjes verdeeld 1 pond blauwe en witte druiven zonder pit 2 kopjes groene en oranje meloenbolletjes 2 perziken, ontpit en in blokjes gesneden 2 nectarines, ontpit en in blokjes gesneden half pond verse aardbeien 2 pruimen in blokjes gesneden Meng al het fruit in een grote fruitkom. Klop slagroom, samen met 2 eetlepels sinaasappelsap en een snufje zout, in een gekoelde kom stijf. Dien dit apart op. Serveer het fruit koel. Heerlijk op een warme midzomerdag!

VLIERBLOESEMSIROOP:

Ingrediënten: Vlierbloesems 2 citroenen kilo suiker glazen potten of flessen Hoe maak je het klaar:

– Haal de bloesems van de takken en was ze voorzichtig.

– Vul een glazen bokaal van 2 liter met de bloesems.

– Snijd de citroenen in schijven en stop ze ertussen.

– Giet de bokaal vol water en laat het geheel 24 uur trekken.

– Dit gaat het best op een warme plaats.

– Zeef het vocht en breng het langzaam aan de kook. – Voeg per liter vloeistof 500 gram suiker toe.

– Giet de nog warme vloeistof in glazen potten.

– Sluit de potten af en laat ze ondersteboven afkoelen.

– Je kunt de siroop drinken als limonadesiroop, dus verdund met water.

MIDZOMER WIEROOK:

Meng een basis van gelijke delen van: Tijm Rozemarijn Basilicum Riet Voeg hier aan toe: Rozenblaadjes Goudsbloem Lindebloesem Lavendel Sint Janskruid Brand dit mengsel in een vuur of op een kooltje.

MIDZOMER OLIE:

Meng: 2 delen lavendel olie 1 deel tijmolie 2 delen rozenolie Als je het wilt verdampen in een verdampertje laat je het zo. Als je het wilt smeren moet je het vermengen met een basis olie, zoals amandelolie. Neem dan 10 ml amandelolie en voeg daar de etherische olie aan toe.

Litha Fenhanced

Litha ofwel zomerzonnewende: ( https://littleheksje.wordpress.com/wp-admin/post.php?post=12519&action=edit&message=10 )

De zomerzonnewende, een kleine sabbat tussen Beltane en Lughnasadh, waarbij we het hoogtepunt van de zomer vieren. Na Litha zullen de dagen weer korter worden en zal de duisternis spoedig het licht verdringen.
Tegenwoordig begint de zomer op 21 Juni, maar dit is niet altijd zo geweest. In de traditionele Keltische en Germaanse kalender begon de zomer op Beltane (1 Mei) en eindigde ze op Lughnasadh (1 Augustus), zodat Litha precies in het midden viel. Daarom wordt Litha ook midzomer genoemd, Shakespeares Midzomersnacht valt dan ook op Litha.
Litha is in de moderne hekserij het feest waar vuur en water, man en vrouw samenkomen in een heilig huwelijk. De speelse jonge God, die met Beltane werd geboren, zal met Litha zijn verantwoordelijkhied voor de aarde moeten opnemen, deze verantwoordelijkheid wordt gesymboliseerd door het huwelijk met de Godin. Men gelooft dat in de midzomernacht de poorten tussen onze wereld en die van de elfenwereld opengaan en dat de elfen naar goeddunken kunnen komen en gaan . Verwelkom ze, maar wees voorzichtig, want ze hebben de reputatie kattenkwaad uit te halen . Wat je ook doet; eet nooit van hun voedsel: wie dat wel doet, schijnt voor altijd hun dienaar te blijven ….

Litha vieren :

– Versier de cirkel met zonnebeelden, zonnebloemen en geurige zomerbloemen en kruiden .
Geschikte kleuren zijn Goud en Geel .
– Maak kransen van madeliefjes en andere zomerbloemen en draag ze op je hoofd of om je nek. Of beter; geef ze aan elkaar .
– Maak zelf wat leuke elfenpopjes van stof of stro en zet deze rondom de cirkel weg, als versiering .
– Speel het gevecht van koning Eik en koning Hulst na, waarbij koning Hulst wint .

Rite voor Litha .

Wend jezelf tot het noorden, teken het aardeaanroepende pentagram en zeg de volgende woorden :

“heer van de hemelen, brenger van het licht . U die bekend is met de namen van Lugh, Balin en Cernunnos . Wij vragen u dit feest in al uw glorie bij te wonen, op deze dag, uw dag van kracht . Geef ons uw vuur, zegen deze aarde, opdat wij geen honger lijden, opdat wij geen dorst krijgen, opdat wij bschutting vinden tegen de kou, en gezondheid in de donkere maanden . Heer van de zonneschijf, voed onze zielen, en wanneer de dagen donkerder worden, houd uw belofte en keer terug !”

Beloof vervolgens samen iets goeds te zullen doen voor de aarde, bijvoorbeeld afval recyclen, of rommel opruimen, in ruil voor de zegen van de God .

971757_259559880849543_161827368_n[1]

Op http://www.thespiritofthegoddessis.nl/sites/recepten.htm vond ik enkele recepten:
HONINGKOEKJES (Litha)
210 gram bloem 150 gram boter 100 gram klaverhoning 1 snufje zout
Maak hiervan een deeg en maak er een dunne rol van die je, ingepakt in folie, een half uur laat opstijven in de koelkast. Verwarm de oven voor op 175 graden (10% minder warm als je een hete lucht oven hebt). Snijdt de rol in plakjes of steek er koekjes uit met een vormpje, versier het eventueel met wat rozijntjes en bestrijk het met een los geklopt ei. Bak het ongeveer 15 minuten tot ze goudbruin zijn en laat ze op een rooster afkoelen
ZOMERTHEE ( Litha)
2 theelepels hibiscusbloemen de geraspte schil van 1/2 citroen (naar keuze) de geraspte schil van een 1/2 limoen (naar keuze) 1/4 liter kokend water (het is een recept voor 1 persoon) 10 minuten laten trekken.
Deze thee is verfrissend op een warme dag en kan zowel koud als warm gedronken worden.
MIDZOMERKOEKJES
Ingrediënten: ¾ kopje zachte boter 2 kopjes bastaardsuiker 2 eieren 1 theelepel citroensap
2 theelepels citroenrasp 2 kopjes gezeefde bloem 1 kopje fijn gemalen pecan noten
Hoe maak je het klaar;
Mix de zachte boter in een schaal (niet van metaal!) met de suiker, voeg telkens een klein beetje suiker toe tot een homogene massa ontstaat. Voeg de eieren, citroensap en rasp toe. Hierna voeg je de bloem en pecan noten geleidelijk toe, goed mengen. Bedek de schaal met een witte of gele doek en plaats in de koelkast gedurende een nacht. Vorm balletjes van het mengsel ongeveer 2,5 cm in diameter. Plaats deze balletjes op bakpapier en druk ze wat plat, zorg dat er genoeg ruimte zit tussen de koekjes. Verwarm de oven voor op 175 C en plaats de koekjes in het midden van de oven gedurende ongeveer 20 minuten.
Eet smakelijk!
LITHA WIJN
Deze wijn heeft een jaar nodig om te rijpen dus beleef nu plezier aan de bereiding en volgend jaar plezier aan het drinken!
Ingrediënten:
2 delen paardebloem (zelfde volume als het water) 2 liter water 2 kopjes frambozen sap van 1 citroen 1 theelepel kaneel 5 kopjes suiker (of honing) 1/3 deel wijngist of actieve gist.
Hoe maak je het klaar:
Verwijder de steeltjes en blaadjes van de paardebloemen en breng aan de kook. Laat het mengsel afkoelen en staan gedurende de nacht. Zeef het mengsel de volgende dag en voeg citroensap, frambozen, kaneel en suiker toe. Zachtjes verwarmen tot de suiker geheel is opgelost. Week de gist in warm water en voeg toe aan het lauwwarme mengsel. Bedek de pan met een doek en laat gedurende 3 dagen staan. Kijk af en toe naar het proces van fermenteren en visualiseer dat de belletjes die je ziet ontstaan zonnige energiebolletjes zijn. Na 3 dagen zeef je het mengsel weer en bottelt de wijn in flessen met een losse kurk.
Als de kurken er niet meer uit ploppen proef je of de wijn zoet genoeg is.
Zoniet, voeg dan meer suiker toe en zorg ervoor dat de wijn niet meer kookt, anders doodt je de gist. Tenslotte kurk je de flessen stevig en bewaar de wijn op een koele donkere plaats gedurende een jaar. Proost
ZONNEWENDEKRUIDENBROOD
3 kopjes bloem, 1 eetlepel suiker, 1 theelepel zout, 1 pakje droge werkzame gist, 2 eetlepels gehakte verse bieslook, 2 eetlepels gehakte verse rozemarijn, 1 theelepel verse tijm, 1 1/4 kopje heet water, 2 eetlepels Crisco Meng 2 kopjes van de bloem, suiker, zout en de gist in een grote kom. Voeg kruiden, water en Cisco toe. Klop langzaam en voeg het derde kopje toe, tot een glad mengsel ontstaat. Veeg het beslag van de zijkant van de kom en laat op een warme plek 35 min. rijzen of tot het deeg in omvang is verdubbeld. Duw omlaag en klop met een lepel gedurende ongeveer 15 sec. Leg het deeg in een ingevette broodvorm terwijl je het met je handen beklopt en er een brood van maakt. Dek toe en laat weer ongeveer een half uur rijzen of tot het in omvang verdubbeld is. Bak 40-45 min. op 180°C. Haal een kwastje boter of margarine over de bovenkant en neem uit de vorm om te laten afkoelen. Ik wens jullie veel plezier met het maken van deze recepten en ik hoop dat jullie er lekker van zullen genieten!!
Honingcake: ingrediënten: 2/3 kopje margarine of boter 1 kopje suiker 2 eieren 1 1/2 theelepel honing 1 theelepel vanille 1 theelepel witte wijn 2 1/2 kopje meel 1 theelepel bakpoeder 1 theelepel zout 2 eetlepels haver 1 theelepel kruiden of specerijen voor je intentie
Hoe maak je het klaar;
Meng de margarine of boter met de suiker, eieren, honing, vanille en wijn. Voeg de kruiden of specerijen toe. Doe het bakpoeder, het meel en de haver erbij. Meng alles goed dooreen. Schep het beslag op de bakplaat, of rol het uit in de vorm van een maansikkel. Bak het mengsel 9 a 10 minuten op 180 Celsius.

Summer_Solstice_400[1]

Gevonden op: http://www.circewicca.nl/

Midzomer (21 juni) is een viering van de uitbundige groeikracht in de natuur. Tegelijk betekent dit het eind van de heerschappij van de Eik Koning. De afbrekende krachten, gesymboliseerd door de Hulstkoning, nemen het nu weer over.

Midzomer

Tijd: 21 juni
Andere namen: Zomersolstitium, zomerzonnewende

Als langste dag werd in de Juliaanse kalender 24 juni gerekend. Deze kalender was in ons land tot 1700 in gebruik en in Engeland tot 1754. Het was dan ook op 24 juni dat de kerk het Sint-Jansfeest plaatste om het heidense Midzomerfeest te kerstenen. Na het invoeren van de Gregoriaanse kalender verschoof het zomersolstitium naar 21 juni, maar gewoontegetrouw bleef men tot in de twintigste eeuw Midzomer op 24 juni vieren.

Het Midzomerfeest is een vreugdevol feest, in afwachting van de oogst die op de akkers staat te rijpen. Het is tegelijk een bezinning op het feit dat de dagen niet verder lengen en de omslag naar de winterperiode hier al wordt ingezet. Het lengen der dagen stopt en toch moeten de gewassen op de akkers nog een tijd rijpen. In de Midzomernacht werden op veel plaatsen magische handelingen verricht om de vruchtbaarheid van de gewassen te bevorderen. In de buurt van Saalfeld dansten meisjes in de Midzomernacht om de vlasakkers heen en rolden zich daarna naakt over de akker. Op andere plaatsen waren het paren die innig omstrengeld over de akkers rolden.

De Midzomernacht werd alom gezien als een magische nacht. Shakespeares Midsummer Night’s dream, waarin Oberon, de elfenkoning, en Titania, de elfenkoningin, hun grote feest houden, sloot aan bij een rijke volkstraditie. Heksen werden in deze nacht, net als in de Meinacht, geacht naar de Blocksberg en vele andere verzamelplaatsen te vliegen om er hun sabbat te houden. De Wilde Jacht werd in de Midzomernacht nogal eens waargenomen.

Bij de Romeinen was het zomersolstitium, 24 juni, gewijd aan Fors Fortuna, een Godin die later met de Griekse Tyche werd gelijkgesteld, maar die al vóór de opkomst van het Romeinse rijk in Italië werd aanbeden. Fortuna bepaalt het lot van ieder mens en voor- en tegenspoed zijn in haar handen. Daarom is die belangrijke dag waarop de zon stilstaat en zich omkeert aan haar gewijd. Ze werd afgebeeld met een hoorn des overvloeden in de ene hand en een roer in de andere. Er werd van haar gezegd dat ze niet kon zien en schijnbaar willekeurig de één een fortuin schonk en de ander ruïneerde. Toch is ze méér dan blind toeval. Ze is de oerdrift die het leven in stand houdt en alles wat leeft prikkelt om nieuw leven voort te brengen. Als afsluiting van hun bruiloftsfeest gingen Romeinse vrouwen naar een van haar twee tempels in de stad, legden daar hun kleren af en toonden zich naakt aan het beeld van de Godin, die hun maagdelijkheid nam en ze vruchtbaarheid schonk. Tijdens het zomersolstitium werden de tempels van Fors Fortuna met bloemen versierd. Ovidius beschrijft in zijn Fasti dat ook de boten die over de Tiber mensen naar haar tempels brachten, versierd werden met slingers bloemen. Op het feest werd rijkelijk wijn gedronken, maar, zei Ovidius vergoelijkend, dat hoorde erbij en het was geen schande dronken daarvan terug te komen.

De kerk heeft enerzijds geprobeerd het Midzomerfeest te kerstenen in de Sint-Jansviering. Anderzijds werd door de eeuwen heen voortdurend gewaarschuwd tegen de gevaren van heksen en demonen die in deze magische nacht maar al te gemakkelijk hun slag slaan. De Sint-Jansnacht en de daarop volgende ochtend werd algemeen gezien als een magische tijd, waarin het onmogelijke mogelijk werd. De zon, zei men, maakt bij het opgaan drie sprongen. In de Sint-Jansnacht begonnen gezonken klokken te luiden, verdronken dorpen en kloosters kwamen boven water en verborgen schatten werden zichtbaar. Op de Pechhorn in Tirol was elke Sint-Jansdag een zilveren kan vol goudstukken te vinden. Zo waren er overal wonderlijke verschijningen en gebeurtenissen in de Sint-Jansnacht. In deze nacht, zei men, is het contact met de andere wereld gemakkelijker te leggen dan anders. Witte wieven, overleden familieleden en spookverschijningen tonen zich aan argeloze voorbijgangers en vragen soms hulp, die meestal rijk beloond wordt. Dwergen vieren in de Sint-Jansnacht bruiloft. In volksverhalen werd van veel bovennatuurlijke wezens gezegd dat ze alleen in de Sint-Jansnacht gezien werden. Ook de dieren werden geacht deel te hebben aan de wonderen van de Sint-Jansnacht. Paarden kunnen dan spreken, daar was men in heel Europa van overtuigd. 

De viering van het Sint-Jansfeest heeft weinig of niets met de heilige te maken en alles met het van oorsprong heidense Midzomerfeest. Alle gebruiken rond het Sint-Jansfeest zijn gekerstende heidense gebruiken die we verderop in dit hoofdstuk uitgebreider zullen bespreken. Toen de heidense Midzomervuren, die geacht werden vruchtbaarheid te brengen, niet verboden konden worden zonder een volksoproer te veroorzaken, werden ze gekerstend tot Sint-Jansvuren. Johannes de Doper, zei men, was het Licht van de Wereld geweest en daarom was het passend om voor hem een vuur te branden. De vuren werden door priesters aangestoken en met wijwater besprenkeld. Er werd ook over het vuur gesprongen, vooral door liefdesparen en er werd omheen gedanst. De as van het vuur werd bewaard, want die hielp uitstekend tegen allerlei ziekten, tegen brand en blikseminslag. De kruiden, die om hun magische kracht vanouds in het midzomervuur werden geworpen, werden gekerstend tot Sint-Janskruid en in het Sint-Jansvuur verbrand. Van bijvoet werden Sint Jansgordels gevlochten, die door vrouwen tijdens het feest om hun middel werden gedragen. Ook werden er kransen en boeketten van de Sint-Janskruiden gemaakt.

In de Lente- en Meifeesten werd de afwisseling van zomer en winter in heel Europa vaak uitgebeeld als een strijd, waarbij Koning Winter door Koning Zomer werd verslagen. Een belangrijk thema voor een boerenbevolking die van de zomer afhankelijk was voor een goede oogst. Alleen is Midzomer natuurlijk ook de dag dat de zon weer op zijn retour gaat en in volksfeesten werd dat soms uitgebeeld door de Eik Koning met de Hulstkoning te laten vechten. De Eik Koning is niet zozeer de zomer als wel de groeikracht in de natuur die vanaf Midwinter steeds sterker wordt. De Hulstkoning is de afbrekende kracht die ervoor zorgt dat de overvloed van de zomer elk jaar weer wordt afgebroken zodat de natuur weer haar winterrust in kan gaan. Met Midzomer is het de Hulstkoning die de strijd wint. De oogst zal nog verder rijpen, maar de groeikracht is verdwenen en zal pas met Midwinter terugkeren.

Vieren van het Midzomerfeest

Midzomer is net als Midwinter een nieuw begin na een stilstand. Het volksgeloof gaat ervan uit dat voortekenen zich vooral aan het begin van een periode openbaren. Het weer op Midzomer is daarom een indicatie voor het weer in de komende periode.

Midzomer werd, net als Samhain, vanouds gezien als een goede tijd om te divineren, om antwoord te krijgen op brandende levensvragen.

Midzomer is ook een tijd om dingen net het zetje te geven dat ze nodig hebben om weer in beweging te komen. Het gaat daarbij eerder om zaken die afgerond worden dan om nieuwe dingen die in ontwikkeling zijn. Midzomer is geen tijd van groei, maar een tijd van rijping. Bedenk wat belangrijk voor je is, maar nog niet tot resultaten heeft geleid. Je hebt misschien verschillende plannen ontworpen en half uitgewerkt. Vraag je af wat het resultaat is dat je wilt bereiken en geef dit vorm in een voorwerp en een handeling. Stel dat je graag jezelf muzikaal wilt uiten en al hebt geprobeerd te zingen, piano te spelen en te trommelen, zonder dat je zelf vindt dat een van die pogingen tot een goed resultaat heeft geleid. Stel dat je trommelen het leukste vindt en je besluit je hierop toe te leggen. Je kunt dan tijdens je Midzomerviering een vuur maken, al is het maar een kaars of waxinelichtje. Dit zet je midden in de Cirkel. Je neemt je trommel of iets dat de trommel vertegenwoordigt, spreekt een wens uit die uitdrukt dat je wilt leren het trommelen te beheersen en springt dan over het vuur.

Om de wens extra kracht te geven kun je hem laten rijmen, zodat het een spreuk wordt. Het hoeft geen poëzie te worden, maar hou het simpel. Hoe eenvoudiger, hoe beter. Zeg bijvoorbeeld: “Rom bom bom, ik speel de trom.” Daarbij visualiseer je dat je de trommel bespeelt en met dat beeld voor ogen en je trommel of trommelstok in de hand spring je over het vuur. De transformerende kracht van het Midzomervuur zal je dan helpen je die techniek eigen te maken.

Belangrijk is dat je het resultaat dat je wilt bereiken duidelijk visualiseert en dat je een handeling verricht om dit op gang te zetten. Het gaat daarbij, zoals gezegd, niet om geheel nieuwe dingen. Als je met Midzomer je pas afvraagt of het misschien leuk zou zijn te leren trommelen, is dit ritueel niet het meest geschikte moment om je wens kracht bij te zetten. Door de afnemende kracht van de zon zal je nieuwe initiatief snel doodbloeden. Alleen wat al volgroeid is kan door de Midzomerkracht voltooid worden.

We wensen je een voorspoedige Midzomerviering, die tot het gewenste resultaat zal leiden.

Litha B (2)

Gevonden op: http://www.femtopia.nl/jaar/litha/index.html

Magisch feest van overvloed en de uitbundige groeikracht van de natuur.

Midzomer wordt gevierd als het heiligste feest van het jaarwiel. Het is de tijd van genezing. De tijd is nu magisch voor wensen en vol toverkracht voor kruiden.

OORSPRONG:

Op 21 juni is de zomerzonnewende, dus de langste dag van het jaar en de kortste nacht. Na deze nacht begint de weg van het licht na de tijd van de schaduwen, we staan aan de geheimzinnige drempel naar de duisternis.

De zon heeft nu haar grootste kracht, ze staat haar hoogste punt.

Het is de tijd van groeien en rijpen. Niet alleen in de natuur maar ook onze ideeën en plannen hebben nu tijd gehad om te rijpen.

UITBUNDIG FEEST:

Midzomer is een feest van Venus. Nu is de tijd voor het heilig huwelijk. De rode rijpe Godin trouwt met de door haar gekozen Heros en voegt samen. Ze zegent met het huwelijk de vruchten van de aarde. Het is daarom ook een feest van overvloed en “vervulling”.

Midzomer wordt gevierd als het meest heilige feest in het wiel van het jaar. Het is de tijd van heling.

Het is een heel uitbundig feest met grote vuren en vuurwielen (symbool voor de loop van de zon). Luid knallen met zwepen, brullen en schreeuwen verdrijft boze geesten die de oogst bedreigen.

TIJD VAN MAGISCHE WENSEN:

Het is nu de tijd van magische wensen – vergeet daarom niet in deze nacht een wens te doen!

Wierook:

  • sandelhout
  • alsem
  • kamille
  • gardeniabloesem
  • rozenolie
  • lavendelolie
  • citroen
  • myrre
  • benzoë
  • drakenbloed
  • thijm
  • rozemarijn
  • rode wijn

Eten: Verse vruchten en groente in schalen of als   salade

Bloemen: madeliefje, kamille, roos, lelie, lavendel

Boom: Eik

Geuren: citroen, myrre, cedar, roos, wisteria

Associaties: Groeien en Rijpen.

Rituelen: Kruiden
verzamelen en een wens doen: je kunt je wens door een bloem aan het water geven
Ook een goede tijd om de toekomst te voorspellen.

Litha – de keltische maangodin

Het is ook een feest van de Keltische maangodin Litha. Litha staat voor overvloed en vruchtbaarheid, macht en orde. De
planeet van de zonnewende is de maan – vuurfeesten zijn een verering van de maan. De vrouwelijke kracht van de maan staat nu op haar hoogdepunt – de maangodin verschijnt als Venus.

Andere Godinnen voor midzomer: Ishtar ( Babylon ) Astarte ( Kanaan ) Aphrodite ( Griekenland ) Aime ( Ierland )

Litha_Crafts_09,1,08,02,09,28[1]

Gevonden op: http://maanenzon.nl/?page_id=77 :

Litha valt rond 21 juni, de zomerzonnewende, Midzomer. Dit is de langste dag en de kortste nacht van het jaar. Na deze nacht worden de dagen weer korter en de nachten weer langer. De viering van midzomernacht werd in vroegere tijden gelinkt aan de zomerzonnewende. De mensen geloofden dat planten op midzomer geneeskrachtige en magische krachten hebben en hiervoor plukten ze op deze nacht. Vreugdevuren werden ontstoken om zich te beschermen tegen de duistere krachten waarvan werd geloofd dat ze vrij spel hadden vanaf het moment was aangebroken waarop het aantal uren daglicht opnieuw afnam. Het is een ideale tijd om te werken met de kwaliteiten van integratie en balans. Ritueel: Hou met een groep vrienden een nachtwake en zie ‘s ochtends de zon opkomen. Of mediteer een korte tijd om middernacht. Het belangrijkste is dat je deze tijd viert op een manier die bij jou en op dat moment voor jou past. Afstemmen op de energie van Litha:

– Ga naar buiten en zoek de zon op.

– Onderneem iets wat je altijd hebt willen doen maar nog niet hebt kunnen of durven doen. – Draai muziek over de zomer: “Summer in the city” van Joe Cocker, “Light my Fire” van the Doors. In het boekje: “De Seizoenstafel” (Antroposofisch / Christelijk gebaseerd) staat een beschrijving om zelf mini bijenkorfjes te maken van touw. Of hoe je van elzenpropjes bijtjes maakt De Lente en de Zomer zijn natuurlijk uiterst geschikt om mooie bloemetjes te plukken (en bedank de natuur er ook voor ) en te drogen in een bloemenpers. Later als ze goed gedroogd zijn kun je de bloemen verwerken in bijvoorbeeld kaarten , tekeningen, cadeau versiering etc. In het boek “leven met het jaar” (Antroposofisch / Christelijk gebaseerd) vind men voor de Zomer:

– een recept en voorbeeld van een zonnewendebrood.

– een recept voor stokbrood

– een recept voor vlierbloesemdrank

– een recept voor vlierbloesemlimonadesiroop

– een zomer bos wandeling maken waar de nadruk ligt op alle geluiden om je heen horen en druppeltjes, botteltjes etc zien. – hinkel spelletjes doen

– knikkeren

– graspopje maken

– graspaardje maken

– etc

431875_259556564183208_1731020532_n[1]

FOTO-IDEEËN:

via: https://www.facebook.com/NiamhsLabyrinth?fref=ts

581672_508011752581111_851578952_n[1]

via:https://www.facebook.com/pages/Love-and-light/417277134986281?fref=ts

941933_509651469082180_24986397_n[1]Zonnewendebrood:

943181_368972119880256_52404324_n[1]

Engels kinderboek:

IMG_5321

Engels kinderboek:

IMG_5326

Kijken met de kleintjes : Prentenboek : “Zomer”

Zomer

NL voorlezen: Rupsje Nooitgenoeg (Eric Carle).

Op (http://www.pookapages.com/Litha%202014%20Issue.pdf) kun je een Engelse versie van Litha verhaaltjes, weetjes en activiteiten tips downloaden……speciaal voor kinderen en hun ouders. Als de Litha-link er nog niet is….af en toe zelf even kijken wanneer hij er wel is 😉

253279_511304605595977_1995528519_n[1]