Mjam crea / Nonnevotten

Gevonden op: http://www.doehoek.nl/index.php?pg=aflevering&item=62&ar=1&as=8

 

Nonnevotten

Heerlijk Limburgs carnavalsgebak!

Over de betekenis van het woord lopen de meningen uiteen van nonnenbillen tot varkenshammen. Een ding is zeker: je zet er graag je tanden in. De smaak lijkt op die van donuts.

Recept voor ongeveer 25 stuks

Ingrediënten

  • 500 gram bloem
  • 30 à 35 gram gist
  • 2 eieren
  • 125 gram boter
  • 3 eetlepels (riet)suiker of honing
  • 250 ml melk
  • zout
  • citroensap naar keuze
  • suiker met eventueel wat kaneel erdoor (om de warme votten in te wentelen)

Voor een melkvrij dieet kan je de melk vervangen door water. In plaats van bloem kan witbroodmix gebruikt worden (dan gist achterwege laten).

De eieren zou je kunnen vervangen door zgn. eivervanger (poeder), welke verkrijgbaar is in veel winkels met biologische produkten. Je zou ook per ei 1 eetlepel havermeel plus 2 eetlepels water kunnen gebruiken.

Voor het bakken hebben we nodig:

  • Ruime, diepe pan
  • 2 liter zonnebloemolie
  • Oude kranten
  • Keukenpapier
  • Schuimspaan
  • Brede spatel

De bereiding

  • Doe de bloem in een diepe kom.
  • Verwarm de melk, de boter, de suiker en het zout langzaam tot de boter gesmolten, en het mengsel lauw is (niet heet!).
  • Los de gist hierin op.
  • Maak een kuiltje in de bloem en doe hierin het lauwe mengsel, dan de eieren en eventueel citroensap.
  • Kneed het geheel tot een soepel deeg.
  • Als het deeg te plakkerig is voeg je wat bloem toe. Het moet niet aan de kom en je handen plakken.
  • Laat het deeg flink rijzen onder een vochtige doek, op een warme , tochtvrije plek gedurende 45–60 minuten.
  • Kneed het deeg nog eens goed door en maak mooie bolletjes (ongeveer 50 gram). Als het deeg plakt: bestrooi het dan met bloem.

  • Rol rustig met 2 handen de bollen tot rolletjes met een lengte van ongeveer 30 cm. Doe dit op een met bloem bestrooide plank.

  • Voor het maken van de knoop leg je de uiteinden kruislings over elkaar en ’vouw’ je voorzichtig- zonder te trekken- het langste deel door het gat.

Leg de nonnevotten op een met bloem bestuifde plank of doek en laat ze gedurende ± 20 minuten opzwellen onder een vochtige doek, op een warme, tochtvrije plaats. Doe dit niet langer dan nodig is, anders krimpen ze bij het vastpakken.

Het bakken

  • Leg de kranten neer met daar overheen keukenpapier.
  • Verhit in de diepe pan de olie tot deze dampt (180 graden).
  • Laat de nonnevotten voorzichtig met de spatel in de olie glijden, niet teveel in een keer- ze zetten tijdens het bakken nog uit.
  • Draai ze iedere minuut even om. Bij elkaar moeten ze 3 minuten aan iedere kant bakken zodat ze ook van binnen gaar zijn.
  • Neem de goudbruin gebakken nonnevotten met de schuimspaan uit de olie en laat ze uitlekken op het keukenpapier.
  • Indien gewenst kun je ze wentelen in suiker met kaneel of bestrooien met poedersuiker.

Ze kunnen warm of koud gegeten worden, bij voorkeur vers. Eventueel kunnen ze in de oven weer vers gemaakt worden.

Eet smakelijk!

Tineke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Tagwolk

%d bloggers op de volgende wijze: